HACCP obowiązkowy dla firm handlujących żywnością

Wszystkie firmy produkujące żywność, bary, restauracje, stołówki, sklepy spożywcze, a nawet małe kioski ze słodyczami muszą już mieć system bezpieczeństwa żywności, czyli tzw. HACCP.

(...)Od 1 stycznia 2006 r. bowiem wszystkie unijne dyrektywy dotyczące higieny żywności zostały zastąpione dwoma rozporządzeniami:
> nr 852/2004 dotyczącym higieny środków spożywczych,
> nr 853/2004 zawierającym szczególne przepisy higieniczne dla żywności pochodzenia zwierzęcego.

(...)Przedsiębiorcy muszą pamiętać, że nie da się wprowadzić HACCP w ciągu kilku dni przed spodziewaną kontrolą sanepidu czy Inspekcji Weterynaryjnej.

Rzeczpospolita 17.01.2006 r.

Porady prawne

Zespół
e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika