HACCP obowiązkowy dla firm handlujących żywnością
Wszystkie firmy produkujące żywność, bary, restauracje, stołówki, sklepy spożywcze, a nawet małe kioski ze słodyczami muszą już mieć system bezpieczeństwa żywności, czyli tzw. HACCP.
(...)Od 1 stycznia 2006 r. bowiem wszystkie unijne dyrektywy dotyczące higieny żywności zostały zastąpione dwoma rozporządzeniami:
> nr 852/2004 dotyczącym higieny środków spożywczych,
> nr 853/2004 zawierającym szczególne przepisy higieniczne dla żywności pochodzenia zwierzęcego.
(...)Przedsiębiorcy muszą pamiętać, że nie da się wprowadzić HACCP w ciągu kilku dni przed spodziewaną kontrolą sanepidu czy Inspekcji Weterynaryjnej.
Rzeczpospolita 17.01.2006 r.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?