Rozwój przemysłu rolno - spożywczego
Na integracji Polski z Unią Europejską w większym stopniu niż rolnictwo skorzystał przemysł rolno- spożywczy. Było to możliwe dzięki otwarciu unijnego rynku, co zaowocowało wzrostem eksportu polskich produktów spożywczych - poinformowała Iwona Szczepanik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
We wtorek w Pułtusku odbyło się seminarium "Polska wieś i rolnictwo po dwóch latach w UE". Z danych zaprezentowanych na seminarium wynika, że polski eksport żywności wzrósł z 2,4 mld euro w 2003 r. do ponad 7 mld euro w 2005 r. Trzykrotnie wzrosło saldo wymiany, do 1,6 mld euro w 2005 r.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?