Higiena produktów żywnościowych: ułatwienia dla mikro-przedsiębiorstw
Parlament Europejski przyjął raport w sprawie higieny produktów żywnościowych. Poprawki zaproponowane przez posłów mają na celu zagwarantowanie najwyższych standardów higieny żywności przy jednoczesnym utrzymaniu ułatwień i odstępstw dla najmniejszych przedsiębiorców.
Wniosek zaaprobowany dziś przez Parlament stanowi część tzw. działań przyspieszonych, przyjętych w komunikacie w sprawie programu działań na rzecz zmniejszenia obciążeń administracyjnych w Unii Europejskiej. Cechą charakterystyczną wniosku jest to, że obejmuje on dwie całkowicie różne dziedziny, mianowicie z jednej strony zmniejszenie obciążeń administracyjnych w zakresie stawek i warunków transportu, a z drugiej - postanowienia dotyczące zwolnienia przedsiębiorstw ze stosowania zasad HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).
Parlament proponuje, aby niektóre podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze (głównie mikro-przedsiębiorstwa) mogły być zwolnione ze stosowania zasad kontroli bezpieczeństwa żywności HACCP. To zwolnienie dotyczyłoby tylko przedsiębiorstw, "których działalność polega przede wszystkim na bezpośredniej sprzedaży żywności końcowym klientom" oraz pod warunkiem nie ma zagrożenia w zakresie higieny żywności.
Ponad 99% wszystkich przedsiębiorstw to małe i średnie przedsiębiorstwa, a 90% z nich to w rzeczywistości mikro-przedsiębiorstwa zatrudniające nie więcej niż 10 pracowników. To jednak na mikro-przedsiębiorstwa przypada 53% miejsc pracy w Europie, dlatego tak ważne było stworzenie ułatwień w zakresie stosowania procedur HACCP.
Horst SCHNELLHARDT (EPP-ED, DE)
Źródło: Serwis prasowy Parlamentu Europejskiego, redakcja polska
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?