Sejm uchwalił ustawę zawierającą nową definicję Polskiej wódki. Ma to być napój alkoholowy uzyskiwany ze zbóż lub ziemniaków uprawianych na terenie naszego kraju.
Zmianom w prawie sprzeciwiali się producenci napojów spirytusowych. - Nowe propozycje wyrzucają z bazy surowcowej kukurydzę, a do niedawna chciano także wykluczyć pszenżyto, z którego od dziesiątek lat wytwarzane były krajowe trunki - mówił Leszek Wiwała, prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy.
- O tych zmianach mówiło się już od dłuższego czasu. A ponieważ stosowanie oznaczenia geograficznego wiąże się z koniecznością spełnienia szeregu warunków oraz wydatkami, wielu producentów wolało zawczasu dla bezpieczeństwa wycofać się z oznaczenia i nie ponosić związanych z nim kosztów - tłumaczy.
Z danych Związku wynika, że z oznaczenia Polska wódka w 2009 r. korzystało 22 producentów, a obecnie umieszcza je zaledwie 15 firm. O ponad jedną trzecią miała spaść w ostatnich latach produkcja alkoholi mocnych z oznaczeniem Polska Wódka na etykietach – z 74,8 milionów litrów do zaledwie 46,4 milionów litrów.
(ANA)