Ceny żywności wciąż będą rosły
Rok temu bochenek chleba kosztował 2 zł, teraz już 2,5 a za kilka tygodni będzie kosztował 3 zł. Kostka masła zdrożała z 4,5 zł do 5,5 zł. Kilogram cukru tylko w ciągu ostatniego miesiąca skoczył z 1,9 zł do 2,5. Kiedy to się skończy? Nie w najbliższym czasie.
(...) Gwałtowne podwyżki cen to tragedia dla konsumentów, ale również paradoksalnie szansa dla Unii Europejskiej, aby zreformować swój system dopłat do rolnictwa.
(...) Prostym sposobem na wzrost wydajności jest np. wprowadzenie na szeroką skalę upraw roślin genetycznie modyfikowanych, które plonują obficie i są odporne na choroby i szkodniki. Jednak Europa na razie tylko na ten temat dyskutuje, bo niektóre kraje obawiają się GMO i nie godzą na dopuszczenie tych roślin do powszechnych upraw (Polska jest tu na czele listy sceptyków, a nawet przeciwników).
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?