Jak kształtują się ceny żywności?
Mięso, wędliny, ziemniaki, mleko najdroższe są na biednym wschodzie Polski, mimo że to tereny rolnicze, gdzie żywności produkuje się najwięcej. Najtaniej jest w dużych, bogatych miastach. Jak to możliwe?
Najnowsze dane o cenach żywności - z jesieni 2005 r. - dostaliśmy z Głównego Urzędu Statystycznego. Ankieterzy w całym kraju w kilku tysiącach sklepów (osiedlowych, dyskontach, hipermarketach) oraz na targowiskach przez miesiąc spisywali ceny. Wyszło, że najtaniej jest w dużych, bogatych miastach w centrum i na zachodzie Polski.
gazeta.pl 15.12.2005 r.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?