Jak zorganizować palarnię w firmie?
Szef musi zadbać przede wszystkim o komfort tzw. biernych palaczy - czytamy na łamach Rzeczpospolitej. Palarnie powinny być zorganizowane natomiast w budynku, w którym pracujemy, albo w budynku połączonym z nim obudowanym przejściem, które powinno być ogrzewane wtedy, gdy przechodzi się przez nie z ogrzewanych pomieszczeń.
Pomieszczenie dla palaczy nie może być niższe niż 2,5 m. W niektórych sytuacjach - jeżeli została ona usytuowana w suterenie, piwnicy lub na poddaszu - jej wysokość można zmniejszyć o 30 cm. Jaka powinna być powierzchnia palarni? Zależy to od liczby pracowników, którzy wychodzą „na dymka". Nie powinno to być jednak mniej niż 0,1 mkw. powierzchni podłogi na każdego pracownika najliczniejszej zmiany. Ważna w palarni jest również odpowiednia wentylacja. Zainstalowane urządzenia muszą zapewniać przynajmniej dziesięciokrotną wymianę powietrza w ciągu godziny - czytamy na łamach Rzeczpospolitej.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?