Polska żywicielem Europy

Polska staje się czołowym eksporterem żywności do krajów UE. Konsumenci unijni polubili nasze produkty. W ubiegłym roku wysłaliśmy aż o 35 proc. więcej towarów niż rok wcześniej. Obecny rok będzie kolejnym, w którym zanotujemy znaczny wzrost eksportu żywności - zapowiadają przedstawiciele Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Tegoroczne wpływy z eksportu powinny być o 10 proc. wyższe niż w 2005 r. - mówi Wiesław Łopaciuk z IERiGŻ, współautor raportu o handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi. Wartość produktów, wysłanych za granicę, wzrośnie z 7,1 mld do blisko 7,7 mld euro. Z szacunków instytutu wynika, że najwięcej sprzedamy cukru (wzrost o 34 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym). Eksport produktów zwierzęcych będzie o 13 proc. większy, roślinnych - o 8 proc.

Porady prawne

Życie Warszawy 22.05.2006 r.


Zespół
e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika