Polska żywicielem Europy

Polska staje się czołowym eksporterem żywności do krajów UE. Konsumenci unijni polubili nasze produkty. W ubiegłym roku wysłaliśmy aż o 35 proc. więcej towarów niż rok wcześniej. Obecny rok będzie kolejnym, w którym zanotujemy znaczny wzrost eksportu żywności – zapowiadają przedstawiciele Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Tegoroczne wpływy z eksportu powinny być o 10 proc. wyższe niż w 2005 r. – mówi Wiesław Łopaciuk z IERiGŻ, współautor raportu o handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi. Wartość produktów, wysłanych za granicę, wzrośnie z 7,1 mld do blisko 7,7 mld euro. Z szacunków instytutu wynika, że najwięcej sprzedamy cukru (wzrost o 34 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym). Eksport produktów zwierzęcych będzie o 13 proc. większy, roślinnych – o 8 proc.

Życie Warszawy 22.05.2006 r.