Witaminy w pastylkach, czyli wymagania wobec suplementów diety
Suplementy żywnościowe na stałe weszły do diety Europejczyków. Saszetki z proszkiem czy pastylki zawierające witaminy i minerały są powszechnie spożywane. Mają wzbogacać naturalne jedzenie. Ale mogą też być niebezpieczne dla zdrowia.
Dlatego w czerwcu 2002 r. uchwalono dyrektywę, która określiła warunki, jakim muszą sprostać te preparaty, aby mogły być sprzedawane w Unii Europejskiej (2002/46/WE). W załączniku zaś wyliczono witaminy i substancje mineralne, których można używać do produkcji suplementów żywnościowych. Do 1 sierpnia tego roku wszystkie państwa członkowskie mają zabronić handlu produktami, które zawierają składniki niewyliczone w tym wykazie.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?