Witaminy w pastylkach, czyli wymagania wobec suplementów diety

Nie będzie zmian w dyrektywie dotyczącej tzw. suplementów żywnościowych - zadecydował Europejski Trybunał Sprawiedliwości.

Suplementy żywnościowe na stałe weszły do diety Europejczyków. Saszetki z proszkiem czy pastylki zawierające witaminy i minerały są powszechnie spożywane. Mają wzbogacać naturalne jedzenie. Ale mogą też być niebezpieczne dla zdrowia.

Dlatego w czerwcu 2002 r. uchwalono dyrektywę, która określiła warunki, jakim muszą sprostać te preparaty, aby mogły być sprzedawane w Unii Europejskiej (2002/46/WE). W załączniku zaś wyliczono witaminy i substancje mineralne, których można używać do produkcji suplementów żywnościowych. Do 1 sierpnia tego roku wszystkie państwa członkowskie mają zabronić handlu produktami, które zawierają składniki niewyliczone w tym wykazie.

Rzeczpospolita 14.07.2005 r.