Produkty regionalne i tradycyjne - Zakończenie Projektu Transition Facility
16 października 2008 r. w siedzibie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie odbyło się spotkanie zamykające realizację projektu Transition Facility 2006/018-180.04-05 „Budowa systemu nadzoru oraz kontroli produktów rolnych i środków spożywczych posiadających Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG), Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP) oraz Świadectwa Specjalnego Charakteru (ŚSCh-GTS)". Projekt realizowany był przez GIJHARS we współpracy z włoskim Ministerstwem Rolnictwa, Żywności i Polityki Leśnej.
Działania w ramach projektu zostały rozpoczęte w lutym 2008 r. Termin realizacji Projektu uznać należy za wyjątkowo korzystny dla IJHARS, gdyż zbiegł się on w czasie z rozpoczęciem kontroli zarejestrowanych w 2008 r. kolejnych polskich produktów regionalnych - oscypka i miodu wrzosowego z borów dolnośląskich. Dzięki temu wiedza pozyskiwana przez pracowników Inspekcji w ramach działań Projektu, mogła być na bieżąco wykorzystywana w praktyce kontroli.
Celem Projektu było wsparcie Polski w procesie ustanawiania skutecznego systemu kontroli w zakresie produktów rolnych i środków spożywczych, których nazwy są chronione w ramach obowiązującego w Unii Europejskiej systemu chronionych nazw, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Z punktu widzenia konsumentów skuteczny system kontroli oznacza przede wszystkim, że produkty oznaczone chronionym nazwami, rzeczywiście są produkowane zgodnie z odpowiednimi wymogami, co skutkuje ich wyjątkowymi cechami, w tym przede wszystkim wysoką jakością.
Cele projektu realizowano przez udział włoskich ekspertów w tworzeniu mających obowiązywać w Polsce procedur kontrolnych, a także poprzez organizację cyklu szkoleń mających zwiększyć poziom kwalifikacji osób pracujących na rzecz systemu (zakres Projektu przedstawiony został w ramce obok). Warto podkreślić, że poza pracownikami Głównego Inspektoratu i wojewódzkich inspektoratów JHARS, w części szkoleń, które dotyczyły zagadnień ogólnych oraz wykonywania kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją, uczestniczyli także pracownicy pięciu komercyjnych jednostek certyfikujących, które uzyskały upoważnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do przeprowadzania kontroli i wydawania certyfikatów na zlecenie producentów.
Koszty realizacji projektu zaplanowane zostały na poziomie 172 000 €, z czego 140 000 € to wsparcie ze środków przejściowych UE (Transition Facility), a 141 000 zł stanowiło współfinansowanie strony polskiej.
Efekty realizacji Projektu uznać należy za bardzo zadowalające. Liczna grupa pracowników Inspekcji, a także jednostek certyfikujących, miała szansę, w ramach jego działań, znacząco podnieść poziom swoich kompetencji, czerpiąc wiedzę od wysokiej klasy ekspertów włoskich, którzy w zakresie produktów regionalnych i tradycyjnych są z pewnością jednymi z najlepszych w Europie. Bezpośredni kontakt z włoskimi ekspertami z pewnością ułatwił rozpoczęcie przez IJHARS kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją pierwszych polskich produktów zarejestrowanych przez Komisję Europejską. Znacząca jest także deklaracja włoskiego partnera o gotowości merytorycznego wspierania IJHARS w zakresie kontroli na rynku produktów o chronionych nazwach, także po formalnym zakończeniu projektu.
Komponent 1: Konsultacje i procedury
- Przegląd sytuacji w Polsce w zakresie ChNP, ChOG i GTS
- Konsultacje z pracownikami GIJHARS
- Określenie potrzeb w zakresie szkoleń dla pracowników IJHARS
- Przekazanie informacji o włoskim systemie kontroli
- Opracowanie programów kontroli (na zlecenie producentów) polskich produktów posiadających zarejestrowane nazwy
- Opracowanie procedur kontroli urzędowej w zakresie ChNP, ChOG i GTS
- Opracowanie procedur kontroli upoważnionych jednostek certyfikujących
Komponent 2: Szkolenia
- szkolenie nt. zasad opracowywania procedur kontroli, nadzoru i innych dokumentów związanych z systemem chronionych nazw (10 pracowników GIJHARS)
- seminarium dotyczące podstaw systemu ChOG, ChNP i GTS (około 70 pracowników IJHARS, MRiRW i jednostek certyfikujących)
- cztery szkolenia w zakresie kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją (60 pracowników IJHARS i jednostek certyfikujących)
- dwa szkolenia w zakresie kontroli urzędowej (45 pracowników IJHARS)
- dwa szkolenia w zakresie nadzoru nad zatwierdzonymi jednostkami certyfikującymi (10 pracowników GIJHARS)
- dwa szkolenia przyszłych trenerów (10 pracowników IJHARS)
Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, www.ijhar-s.gov.pl
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?