Genetycznie zmodyfikowane rośliny dopuszczone także w Polsce

Pomidory o przedłużonej świeżości i spowolnionym procesie dojrzewania, bawełna, rzepak, ziemniaki i soja z odpornością na herbicydy, ziemniaki i kukurydza odporne na szkodniki - to tylko niektóre genetycznie zmodyfikowane rośliny (GMO) dopuszczone na rynek polski. Zdaniem specjalistów, żywność produkowana z takich surowców jest niedostatecznie sprawdzona pod względem zdrowotnym. Uważają oni, że dopóki nie ma jednoznacznych dowodów wykluczających negatywne cechy GMO, nie powinno się wprowadzać ich na nasz rynek.

Zdania na temat roślin czy żywności genetycznie zmodyfikowanej są podzielone. Pierwszym zapisem o GMO w Polsce był art. 37a ustawy o ochronie i kształtowaniu środowiska z 1980 r., znowelizowanej w 1997 r., przewidujący obowiązek uzyskania zezwolenia ministra środowiska na zamierzone uwolnienie GMO do środowiska w celach eksperymentalnych lub wprowadzenie do obrotu produktu modyfikowanego. Ustawa była wielokrotnie nowelizowana.

Porady prawne

Nasz Dziennik 19.07.2005 r.


Zespół
e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika