Przedsiębiorcy, którzy przekażą organizacjom pożytku publicznego produkty spożywcze, w szczególności pieczywo, ciastka, czekolady, wody mineralne i napoje bezalkoholowe, zapłacą VAT, ale z uwzględnieniem utraty ich wartości. Wczoraj w Sejmie Komisja Finansów Publicznych przyjęła sprawozdanie podkomisji nadzwyczajnej powołanej do rozpatrzenia rządowego projektu nowelizacji ustawy o podatku od towarów i usług. Zaproponowana w niej nowa zasada przekazywania żywności na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez organizacje pożytku publicznego to jedna z najważniejszych i oczekiwanych przez przedsiębiorców zmian. - To jedyne rozwiązanie dopuszczane przez prawo wspólnotowe - podkreślał Jacek Dominik, wiceminister finansów. Posłowie zgodzili się, aby przedsiębiorcy, którzy przekażą produkty spożywcze i napoje, zapłacili VAT od ceny ich nabycia. A jeśli nie ma ceny nabycia, to od kosztu wytworzenia, określonego w chwili przekazania towarów organizacjom pozarządowym. Co ważne, tylko ten przedsiębiorca będzie mógł ustalać podstawę opodatkowania z uwzględnieniem utraty wartości produktów, który będzie prowadził szczegółową dokumentację potwierdzającą ich przekazanie.
Rzeczpospolita, 6.07.2007 r.