Więcej informacji na produkcie
Dziś wchodzi w życie ustawa o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Nakłada ona na producentów zywności szersze obowiazki informacyjne, które nie moga jednocześnie wprowadzać w błąd konsumentów.
Zgodnie z ptzyjętą nowelizacją, opakowania jednostkowe środków spożywczych przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta oraz dla zakładów żywienia zbiorowego powinny zawierać:
- informacje dotyczące wartości odżywczej w odniesieniu do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
W przypadku środków spożywczych powszechnie spożywanych, informacje te powinny być umieszczane, jeżeli oświadczenie żywieniowe jest zamieszczane na opakowaniu środka spożywczego lub jest stosowane w prezentacji lub reklamie tego środka,
- inne informacje, jeżeli ich podanie jest istotne ze względu na ochronę zdrowia lub życia człowieka.
Informacje te nie mogą jednak:
- wprowadzać konsumenta w błąd tekstem lub znakiem graficznym,
- przypisywać środkowi spożywczemu:
- działania lub właściwości, których nie posiada, oraz
- właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości.
Ponadto, na etykietach nowej żywności składającej się z organizmów genetycznie zmodyfikowanych, zawierającej białka lub DNA z tych organizmów, oraz w towarzyszących jej dokumentach należy umieszczać informację: "ten produkt zawiera organizmy genetycznie zmodyfikowane".
Nowelizacja zmieniła także zakres przedmiotowy ustawy. Otóż od dziś, za żywnośc uważa się także gumy do żucia, napoje oraz wody. Z zakresu tego wyłączono natomiast tytoń, środki odurzające i używki.
- inne informacje, jeżeli ich podanie jest istotne ze względu na ochronę zdrowia lub życia człowieka.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?