Zdrowa dieta, rygorystyczne przepisy
To tylko jedna z wielu obowiązujących od 17 października zmian w prawie żywnościowym. Wprowadza je nowelizacja z 28 lipca ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. nr 178, poz. 1480). Jest to już szesnasta zmiana uchwalonej w 2001 r. ustawy, która miała nie tylko kompleksowo uregulować sprawy bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, lecz także dostosować obowiązujące w Polsceprawo do ustawodawstwa unijnego. Wchodząca dziś w życie nowelizacja odnosi się wprost aż do 46 późniejszych dyrektyw - wszystkie zostały wymienione w jej tekście.
Nowe przepisy wprowadzają do ustawy regulacje dotyczące żywności genetycznie zmodyfikowanej. Upoważniają ministra zdrowia do czasowego zawieszenia lub ograniczenia stosowania tzw. substancji dodatkowych i napromieniowania żywności. Mówią o kosztach ponoszonych przez przedsiębiorców za wydanie opinii w toku postępowania przy wprowadzaniu pierwszy raz do obrotu środków spożywczych specjalnego przeznaczenia. Nakazują jasne i czytelne oznakowanie opakowań środków spożywczych oraz wprowadzają przepisy o znakowaniu żywności genetycznie zmodyfikowanej.
Rzeczpospolita 17.10.05
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?