Witam, Zgodnie z treścią art. 111 par. 1 krio podstawą pozbawienia władzy rodzicielskiej jest rażące zaniedbywanie obowiązków rodzica. Oczywiście w tym stwierdzeniu mieści się wiele zachowań tj. zupełny brak kontaktu z dzieckiem, niepłacenie alimentów, zupełne nieinteresowanie się losem, potrzebami dziecka itp. Jeżeli zależy Pani na utrzymaniu władzy rodzicielskiej to powinna Pani wykazać, że dziecko i jego potrzeby czy problemy nie są dla Pani obojętne. Natomiast ograniczony kontakt z dzieckiem wynika z dużej odległości. Może Pani również sama wystąpić z wnioskiem o zmianę kontaktów ze względu na dużą odległość np. spędzanie 1/2 ferii, naprzemiennie świąt czy wakacji. Co do alimentów jeżeli ma je Pani zasądzone winna je Pani płacić. Jeżeli nie jest Pani w stanie to proszę wystąpić do sądu o ich obniżenie. Sama Pani decydować o tym nie może. Proszę pamiętać, uporczywa niealimentacja jest przestępstwem karnym stypizowanym w art. art. 209 par. 1 kk.
Reklama
Witam, przedstawie temat w dośc dużym skócie.. potrzebuje pomocy. Byliśmy w (...)
Na mocy prawomocnego wyroku sądu apelacyjnego o eksmisję dostalam pismo od komornika (...)
Witam. Mam sytuacje bardzo niezręczną i chciałbym z tym walczyć , bo jak dla (...)
Cześć. Chce kupić z narzeczoną samochód na spółe. Tj ja daje połowę ceny (...)
Rażące zaniedbywanie obowiązków względem dziecka
W jakich przypadkach można mówić o rażącym zaniedbywaniu obowiązków względem dziecka, co uzasadnia pozbawienie władzy rodzicielskiej?
Przywrócenie władzy rodzicielskiej
Czy przywrócenie władzy rodzicielskiej następuje automatycznie po ustaniu przyczyny, dla której władza ta została odebrana?
Brak zgody biologicznych rodziców dziecka na adopcję
Chcielibyśmy adoptować pewną małą dziewczynkę. Niestety, jej biologiczni rodzice, którzy nie zajmują się nią, nie wyrażają zgody na przysposobienie. Czy można jakoś rozwiązać tę sytuację?
Dziecko pozamałżeńskie a władza rodzicielska
Mężczyzna pozostający w związku małżeńskim jest ojcem dziecka, które uznał, ale oczywiście nie jest mężem matki dziecka, choć razem zamieszkują od dwóch lat. W przypadku, gdyby kobieta chciała się wyprowadzić z dzieckiem, czy ojciec ma takie samo prawo do sprawowania opieki nad dzieckiem jak matka (dziecko i matka są zameldowani w innym miejscu niż ojciec dziecka)?
Alimenty podczas ustalania ojcostwa
Zamierzam podać do sądu ojca mojego dziecka w celu ustalenie ojcostwa. Dziecko urodziło się ze związku pozamałżeńskiego. Wiem, że ojciec dziecka nie będzie spotykał sę z dzieckiem, ale zamierza płacić alimenty, oświadczył, że uzna dziecko za swoje. Czy mogę na procesie o ustalenie ojcostwa, żądać ustalenia kwoty alimentów, jak również pozbawić praw rodzicielskich ojca?
Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.