Archiwum Forum Styczeń 2013
(307 tematów na forum)
-
Czy właściciel Remedium Olsztyn to psychopata czy oszust?
przez: iza | 2013.1.1 13:41:57
Czy właściciel Remedium Olsztyn to psychopata czy oszust? Pożyczyłam mu pieniądze na umowę. Nie chce ich oddać.Wyczytałam,że to są najczęściej psychopaci. Czy psychopata odpowiada za swoje (...) czytaj dalej»
-
przez: manda56 | 2013.1.1 20:32:53
kiedy decyzja utrzymana w mocy przez organ odwoławczy staje się ostateczna: w chwili wydania orzeczenia przez organ odwoławczy, ? czytaj dalej»
-
Auto prywatne może być autem firmowym?
przez: streszek | 2013.1.2 9:36:8
Jest to możliwe, jeśli zgodnie z przewidywaniami auto będzie używane krócej niż rok. Jak najbardziej można włączyć do majątku firmy wprowadzić kupiony przed laty samochód i amortyzować go (...) czytaj dalej»
-
koniec użytkowania wieczystego????
przez: ula55 | 2013.1.2 9:38:1
Bardzo słusznie. Pytanie ile lat upłynie jeszcze zanim zupełnie użytkowanie wieczyste w jej obecnej formie zniknie. czytaj dalej»
-
przez: ulinaa | 2013.1.2 9:40:9
W przeróżnych, dług, nie zapłacona rata, niezapłacone alimenty, zapomniany mandat drogowy lub karny, nie zapłacony rachunek za telefon itp. Wszytko ogólnie rzecz biorąc co wiąże się z kwotą (...) czytaj dalej»
-
zarabianie na odsetkach jest opodatkowane?
przez: radkuu | 2013.1.2 9:42:50
hmmm... wydaje mi się że tak. tylko nie wiem jak :P wiem że to mało pomocne z mojej strony, a jednak na chłopski rozum jak ma pan przychód to zawsze pan od niego jakiś podatek zapłaci. W tym kraju (...) czytaj dalej»
-
przez: kamila200 | 2013.1.2 9:44:15
a trzech króli kiedy wypada? czytaj dalej»
-
kara za ignorowanie organów podatkowych wzrośnie z 2013 rokiem
przez: nataniel65 | 2013.1.2 9:45:35
Nie wiele wzrosła ale dobrze że wzrosła w ogóle. Można narzekać ale jednak podatki trzeba płacić, byle były tylko słusznie potem te pieniądze wydawane. czytaj dalej»
-
ile się zarabia netto na stażu z urzedu pracy 2013?
przez: ASIA | 2013.1.2 10:49:22
CZY KTOS WIE ILE BEDZIE SIE DOSTAWAC PIENIEDZY NA STAZU Z UP W ROKU 2013? CZY BEDA JAKIES PODWYZKI? DZIEKUJE ZA ODP czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu handlowego - inny przypadek
przez: ludeczek | 2013.1.2 14:28:38
Witam, Niestety nie udało mi się znaleźć podobnego przypadku dotyczacego umowy na czas nieoznaczony, więc opisuję swój: Chciałbym jak najszybniej wypowiedzieć umowę zawartą 1 listopada (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć przyjęty spadek?
przez: siostra | 2013.1.2 17:55:8
Czy komornik może zająć przyjęty spadek? Przyjęliśmy spadek po ojcu, jest nas 6 osób do podziału, ale jeszcze nie rozdzieliliśmy majątku, a jest nim dom. Brat ma problemy i straszą nas, że (...) czytaj dalej»
-
Prawo do ryczałtu, karty podatkowej i wybór PKD.
przez: dzefko23 | 2013.1.2 20:23:7
Planuję rozpoczęcie DG polegającej na pośrednictwie w sprzedaży detalicznej produktów przemysłowych (odzieży) na polskim portalu aukcyjnym. Przebieg pośrednictwa będzie wyglądał następująco: (...) czytaj dalej»
-
przez: dzefko23 | 2013.1.2 20:33:34
US może wszcząć kontrole nawet w momencie sprzedania 10 rzeczy a nawet i mniej, pozatym konkurencja nie śpi. Twoja działalność nosi znamiona DG i za taką w razie kontroli zostanie uznana. Wolne (...) czytaj dalej»
-
przedsądowe wezwanie do zapłaty listem zwykłym
przez: logarytmia | 2013.1.2 23:12:34
Witam, mam prośbę o poradę co z tym zrobić: Dostałam na stary adres zamieszkanie (pod którym nie mieszkam od pół roku) listem ZWYKŁYM przedsądowe wezwanie do zapłaty z firmy finansowej, która (...) czytaj dalej»
-
Ojciec nie placil jak bylam dzieckiem
przez: sandra852 | 2013.1.3 7:45:49
Ojciec zostawil mnie z mama, jak mialam 10 lat i nigdy nie dostalysmy od niego zadnych pieniedzy. Moja mama go tez nigdy o to nie prosila, i o to nie sadzila. Teraz mam 18 lat, i jestem ciekawa czy jest (...) czytaj dalej»
-
Zamiany w prawie paszportowym 2013
przez: husarka | 2013.1.3 9:26:55
Tak gdzie kolwiek teraz można wyrabiać paszporty. Nie tylko w miejscu zamieszkania. Ale jak mogę coś poradzić to proszę złożyć wniosek przez internet. czytaj dalej»
-
lekarze mogą dalej żądać RMUA mimo zmian prawa?
przez: kolaż | 2013.1.3 9:27:36
Nie. Nie mają prawa, tzn. mają obowiązek mieć sprawne systemy jak nie mają to ich wina a przyjąć muszą. czytaj dalej»
-
przez: winczi | 2013.1.3 9:30:6
Tak, dobrze rozumiesz. PESEL wypiera RMUA u lekarza, ale sama RMUA będzie dalej wystawiana raz do roku jak do tej pory. czytaj dalej»
-
czy mam szanse wystąpienia o warunkowe odzyskanie prawa jazdy
przez: Wojciech | 2013.1.3 9:45:18
czy mam szanse wystąpienia o warunkowe odzyskanie prawa jazdy zapomniałem powiedzieć, że było to moje pierwsze tego typu wykroczenie, prawo jazdy zatrzymano mi na dwa lata czytaj dalej»
-
przez: prusio | 2013.1.3 10:30:46
Właśnie byłem w banku i nie chcą mi dać xero umowy kredytowej a ja swoją gdzieś zapodziałem . Bez umowy nie mam możliwości żadnej obrony . Co mogę zrobić w tej sytuacji czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2013.1.3 12:1:21
Witam, Na podstawie podanych przez Pana informacji, mogę stwierdzić, że Pana siostrze ani jej dzieciom nie przysługuje prawo do dziedziczenia. Rzeczywiście szybciej ale nie zawsze i niekoniecznie (...) czytaj dalej»
-
przez: Pawkok | 2013.1.3 12:42:29
Posiadam podpisaną umowę na o zaopatrywanie nieruchomości w wodę z gminne gej sieci wodociągowej. Umowę zawarto z Gminnym Zakładem Komunalnym od 01 stycznia 2009r. na czas nieokreślony. W styczniu (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2013.1.3 13:58:59
Witam, Bardzo wiele zależy od opisu wypadku sporządzonego przez policję. Czy zostanie stwierdzona wina prowadzącego pojazd. Odszkodowanie z reguły jest ponoszone z oc sprawcy. Natomiast na podstawie (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie egzekucji komorniczej z nieruchomości
przez: piotr178 | 2013.1.3 19:51:47
Mam pytanie czy ja jako dłużnik mogę złożyć wniosek do komornika o zawieszenie egzekucji z nieruchomości czy musi to zrobić mój wierzyciel.Jezeli ja mogę to proszę o podpowiedz jak to zrobić (...) czytaj dalej»
-
Roszczenie regresowe, poręczyciel bankwy składa pozew o zwrot od dłużnika
przez: magister5555 | 2013.1.3 20:58:50
Roszczenie regresowe, jako poręczyciel - współdłużnik spłaciłam dług ( pod rygorem komorniczym)za dłużnika głównego banku.Byłam poręczycielem w/g prawa cywilnego.Drugim poręczycielem był (...) czytaj dalej»
-
Jak wygląda postępowanie eksmisyjne?
przez: mariusz1986 | 2013.1.3 21:19:15
witam, udzielam porad prawnych: mariusz.gaska@wp.pl czytaj dalej»
-
wymóg spełnienia warunków do przyznania renty po ojcu
przez: mateoczips | 2013.1.3 22:27:47
Witam. Patrzyłem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Otóż zmarł mi ojciec. Złożyliśmy podania o przyznanie renty rodzinnej po nim (my = dzieci uczące się, do 25 roku życia). (...) czytaj dalej»
-
przez: matysia_k | 2013.1.3 22:54:4
Witam, mam problem ze sprzedającym na allegro. Zakupiłam towar 31 grudnia o godz 11.25.Od razu nastapił przelew przez PayU, system szybkich płatnosci, Od razu otrzymałam tez powiadomienie, ze sprzedajacy (...) czytaj dalej»
-
Czy Remedium w Olsztynie odda pieniądze ?Dlaczego nikt nie porusza tego wątku?
przez: kala | 2013.1.3 22:58:13
Bo to oszuści. czytaj dalej»
-
przez: karol.kos | 2013.1.4 4:58:24
Witam , mam pytanie otóż 20 dni temu miało miejsce zdarzenie z moim udziałem, cofając uderzyłem w samochód zaparkowany nieprawidłowo, zagradzał on drodze przeciw pożarowej jednak niestety go (...) czytaj dalej»
-
Nowa definicja usługi pocztowej 2013 weszła w życie.
przez: wolimira | 2013.1.4 9:32:22
Bardzo słusznie że Poczta Polska straciła monopol, gdyż mówiąc szczerze nie dawała już rady. Jak przez ostatnie dwa lata nie dostawałem już listów tylko same awiza. Rozumiem dużo pracy, ale (...) czytaj dalej»
-
Nowe przepisy Radiowe od 1 stycznia 2013 roku.
przez: olgierd56 | 2013.1.4 9:35:17
Hahaha... no to teraz się okaże które radio pójdzie na łatwiznę i będzie puszczać szmirę dla samego puszczania a które zacznie puszczać coś naprawdę spoko, i nie mówię o samych starych kawałkach (...) czytaj dalej»
-
Gdzie się podział Monitor Polski ?B? ??
przez: milenka33 | 2013.1.4 9:36:21
Z dniem 1 stycznia, Monitor Polski B został zlikwidowany. czytaj dalej»
-
Jaki jest termin złożenia PIT-4R ?
przez: marian00 | 2013.1.4 9:36:59
20 stycznia. czytaj dalej»
-
przez: Pyton90a | 2013.1.4 9:39:13
\"Nowelizacja wprowadza możliwość wydania paszportu tymczasowego osobie, która z uwagi na wykonywaną działalność zawodową musi pilnie wyjechać za granicę, a nie posiada ważnego paszportu z (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenia podatkowe od osób fizycznych 2012.
przez: sekwent | 2013.1.4 9:42:28
"Normalni" podatnicy do końca wkeitnia musza się rozliczyć, a np tacy z PIT-28 i paroma innymi do 31 stycznia. Zdaje się jest jeszcze jeden PIT który trzeba rozliczyć do 20 stycznia. czytaj dalej»
-
kto chowa zmarłego bezdomnego?
przez: katka85 | 2013.1.4 20:23:42
Jeżeli znana jest rodzina i wyraża chęć pochowania zmarłego, to rodzina zajmuje się pogrzebem, jeśli nie to ośrodek pomocy społeczej właściwy ze względu na ostatnie miejsce pobytu, ewentualnie (...) czytaj dalej»
-
czy przysługuje zasiłek pogrzebowy na urlopie bezpłatnym?
przez: dana | 2013.1.4 20:29:32
czy kobieta będąca na urlopie wychowawczym bezpłatnym ma prawo do zasiłku pogrzebowego czytaj dalej»
-
przez: ciekawynowy | 2013.1.4 22:0:4
WITAM, mam problem z wypelnieniem formularza sd-z2 i potrzebuje pomocy, 3 lata temu moj ojciec zmarl i nabylismy po nim spadek, tj. akcje pewnej firmy ktora teraz zostala sprywatyzowana i skarb panstwa (...) czytaj dalej»
-
przez: xxwiesia1 | 2013.1.5 0:51:13
chodzi o dzrzwi wejsciowe do naszego domu .przez 20 lat cisza ale od roku gechenna odrazu przeszkadza jej to że4 dzrzwi otwieraja sie na zewnatrz , a niby jak maja się otwierac skorno przez x lat tak (...) czytaj dalej»
-
jak napisac podanie o przeniesienie praktyk (Budowlanka)
przez: maks | 2013.1.5 10:49:59
jak napisac podanie o przeniesienie praktyk (Budowlanka) chce sie przenies praktyki do innej firmy budowlanej i niewiem jak napisac podanie czytaj dalej»
-
czy żona moze odebrac paszport męża
przez: pawłowska | 2013.1.5 11:10:0
czy żona moze odebrac paszport męża czytaj dalej»
-
przez: adam7579 | 2013.1.5 13:4:10
Witam... Rok temu zostałem skazany za przestępstwo karno skarbowe,nie pamiętam z jakiego artykułu ale była to kara grzywny w kwocie 3tys.zł, wtedy nie miało to dla mnie większego znaczenia. Jednak (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie na stałe a umowa najmu na czas określony
przez: sztyga20 | 2013.1.5 15:45:51
Dzień dobry! Chciałem się zameldować na stałe w Krakowie, kończę studia, po nich mam zamiar w Krakowie pracować. Mam podpisaną umowę najmu do czerwca 2013r ale po uzgodnieniu ustny z właścicielami (...) czytaj dalej»
-
przez: szwejo2000 | 2013.1.5 19:46:39
podział majątku wspólnego! mam pytanie jestem współwłaścicielem mieszkania razem z byłą żoną i chce podzielić ten majątek i założyłem sprawe o podział tegoż mieszkania chce swoją połowę (...) czytaj dalej»
-
przez: fanta00 | 2013.1.5 22:9:49
Przyjelam podwojne nazwisko po slubie, jednakze rok po zawarciu malzenstwa doszlam do wniosku ze latwiej byloby sie poslugiwac jednak tylko nazwiskiem po mezu, cy moge zmienic nazwisko z podwojnego na (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr | 2013.1.5 23:7:43
Czy jeżeli w trakcie trwania umowy nastepuje zmiana nazwy Zleceniodawcy konieczne jest podpisanie aneksu z podwykonawcą. W czasie trwania umowy na wykonanie prac projektowych Zleceniodawca zmienił nazwę (...) czytaj dalej»
-
jak napisac wniosek o przepustkę do sde
przez: mariusz | 2013.1.6 19:7:20
jak napisac wniosek o przepustkę do sde czytaj dalej»
-
przez: isia935 | 2013.1.6 20:9:55
Jestem w ciąży, ojciec dziecka pracuje w Norwegii, ja obecnie dalej się uczę (zaocznie) i jestem ubezpieczona w Urzędzie Pracy. Chciałabym się dowiedzieć o jakie pomoce finansowe po urodzeniu dziecka (...) czytaj dalej»
-
czy komornik moze zajmowac pensje gdy jestem na zwolnieniu w ciazy?
przez: Maciej | 2013.1.7 3:20:17
witam komornik zajal mi wynagrodzenia 50% dlatego ze nie splacalem kredytu ,mam kobiete w 5 miesiacu ciazy i moje pytanie brzmi czy on nadal moze mi sciagac pieniazki z wyplaty.. mam umowe o prace wysykosci (...) czytaj dalej»