Archiwum Forum Styczeń 2013
(627 tematów na forum)
-
Jak uzyskać zaświadczenie o pracy w warunkach uciążliwych?
przez: Majchrzak | 2013.1.30 15:9:2
Jak uzyskać zaświadczenie o stosunku pracy w warunkach uciążliwych z zlikwidowanego zakładu pracy? Posiadam świadectwo pracy z wymienionym stanowiskiem operator sprzętu ciężkiego. ZUS wymaga odrębnego (...) czytaj dalej»
-
Ślub z obywatelem RPA w Polsce - wymagane dokumenty
przez: malutka001 | 2013.1.30 15:24:6
Chcialabym wziac slub z obywatelem RPA w Polsce. Nie jestem pewna czy w polskim USC jest uznawane zaswiadczenie z urzedu w RPA tzw. Letter of No Impediment. Jak powinno wygladac takie zaswiadczenie, zeby (...) czytaj dalej»
-
Czy rozprava administracyjna przedłuży termin uzupełnienia wniosku?
przez: Anna Malek | 2013.1.30 15:36:29
Czy termin na uzupełnienie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę ulegnie automatycznie przedłużeniu, jeżeli zaproponuję przeprowadzenie w tej sprawie rozprawy administracyjnej? Otrzymałam wezwanie (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy z pośrednikiem nieruchomości - czy można bez konsekwencji?
przez: Leszek27 | 2013.1.30 16:34:37
Witam, mam następujące pytania dot. takiej sprawy: Ponad rok czasu temu podpisałem 2 UMOWY z firmą zajmującą się pośrednictwem nieruchomości. Umowa 1 dotyczy pośrednictwa kupna nieruchomości (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę dostać mieszkanie komunalne będąc zameldowanym w innej gminie?
przez: Łukasz | 2013.1.30 17:9:0
Witam. Moge dostać mieszkaniekomunalne bedąc zameldowanym w innej gminie? czytaj dalej»
-
Czy mogę unieważnić umowę bankową z powodu braku karty debetowej?
przez: syla | 2013.1.30 17:33:12
czy mozna unieważnić umowę z bankiem z powodu braku karty debetowej, która jest częścia pakietu? umowę podpisałam na lokatę z kontem w grudniu. Do konta wydawana jest karta ,za pomocą której (...) czytaj dalej»
-
Jak przejść z ZUS na KRUS prowadząc działalność?
przez: malgorzata | 2013.1.30 17:52:16
witam mam pytanie obecnie prowadze własna dzialalnosc gospodarcza i place skladki zus ale chcialabym przejsc na krus jak to zrobic i co mi jest potrzebne by byc platnikiem krus. czytaj dalej»
-
Czy nadgodziny sobotnie wliczają się do zwolnienia i macierzyńskiego?
przez: Agnieszka | 2013.1.30 18:22:17
Czy do wynagrodzenia na zwolnieniu lekarskim w ciaży i na urlopie macieżyńskim wliczają się nadgodziny za soboty (umowa o pracę od pn do pt)? Witam, jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas (...) czytaj dalej»
-
Czy wysługa lat może wchodzić w skład najniższej krajowej?
przez: Ewa Wiecheć | 2013.1.30 18:30:11
wysługa lat a najniższa krajowa Pracuję jako opiekunka środowiskowa .Mam tytuł magistra oraz wiele szkoleń i kursów za sobą.Niestety moje wynagrodzenie brutto to 1612zł.Ostatnio okazało sie, (...) czytaj dalej»
-
Podwójne pobranie alimentów przez komornika - jak odzyskać nadpłatę?
przez: placuuu | 2013.1.30 18:53:10
Ludzie help!!! Płacę ex alimenty. W tym miesiącu zamiast 10 zapłaciłem 22 stycznia. jak się okazało 17 stycznia ex zgłosiła się do komornika w sprawie egzekucji długu!!!! Komornik jako, że (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie samochodu pożyczonego matce - właściciel w dokumentach
przez: ZipasBdg | 2013.1.30 19:4:20
Sprawa wygląda następująco Pożyczyłem mamie pieniądze na samochód 2 tysiące i za nie zakupiła samochód pieniądze miały być na poczatku grudnia a zbliża się luty i właścicielem samochodu (...) czytaj dalej»
-
Czy dostanę odszkodowanie OC gdy sprawca to rodzina z tego samego PZU?
przez: xxmacq93xx | 2013.1.30 21:5:14
Witam mam pytanie... W Weekend moja mama mi obrysowała całe auto , a mamy ubezpieczenie OC w tych samych punktach w PZU , chciałbym się zapytać czy dostanę odszkodowanie... dodam że mamy inne nazwiska (...) czytaj dalej»
-
Jak zaskarżyć błędną decyzję referendarza w EPU?
przez: abcd123 | 2013.1.30 21:41:25
Referendarz sadowy wydal postanowienie w elektronicznym postepowaniu upominawczym (EPU) o braku podstaw do wydania nakazu zapłaty i przekazaniu rozpoznania sprawy do sądu rejonowego w zwiazku z tym, (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie czesnego od podatku dla pracownika studiującego zaocznie
przez: Monia | 2013.1.30 22:17:51
Czy mogę odliczyć czesne od podatku ? Studiuję zaocznie na II stopniu, pracuję z umową na czas nieokreślony. Czy mogę odliczyć czesne od podatku ? czytaj dalej»
-
Czy mogę pozwać pracodawcę za pracę na czarno bez wynagrodzenia?
przez: tomasz2604 | 2013.1.30 22:37:35
Moja sytuacja wyglada tak : Znalazlam pracodawce u ktorego mialam robic staz, jednak po zlozeniu wniosku okazalo sie ze urzad pracy nie ma juz funduszy, wiec pracodawca zaproponowal prace na czarno do (...) czytaj dalej»
-
Czy sąd może uchylić postanowienie w elektronicznym postępowaniu?
przez: abcd123 | 2013.1.31 2:6:5
Czy sad w elektronicznym postepowaniu upominawczym (EPU) moze uchylic postanowienie o przekazaniu sprawy do sadu wg wlasciwosci ogolnej i wydac nakaz zaplaty, jesli powod zmodyfikuje pozew w taki sposob, (...) czytaj dalej»
-
Warunki lokalu na zakład fryzjerski
przez: witek | 2013.1.31 3:18:3
nic sie kuwa nie dowiedzialem z tego ;/ czytaj dalej»
-
Jak rozliczyć nadgodziny przy nieregularnym systemie pracy?
przez: jedrzej1 | 2013.1.31 7:18:11
Na pełnym etacie jest 5 osób, pracujemy w systemie 12 godzinnym, w miesiacu pracujemy po 144 lub 156 . Jak widać nie przepracujemy norm czasowych w miesiącu .Podczas urlopów przez 4 miesiące pracujemy (...) czytaj dalej»
-
Kamuflaż na fotoradarze - czy przebranie kierowcy pomoże uniknąć mandatu?
przez: wysepka | 2013.1.31 9:20:20
... chyba sobie pan jaja robi, to prawie tak genialny pomysł jak Palikota z maską Tuska. Powiedzmy sobie szczerze, jak pana nie widać wyraźnie na zdjęciu nie ważne z jakiego powodu to nie musi pan (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za upadek na oblodzonym przystanku - jak dochodzić?
przez: kostekk | 2013.1.31 9:20:47
widzę że straszny ruch an tym forum... czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność zawodowa w budownictwie - kto podlega?
przez: jaroslaw39 | 2013.1.31 9:22:48
Odpowiedział sobie pan w pytaniu. "Tylko osoby samodzielnie wykonujące jakieś techniczne sprawy", nikt ponad to. czytaj dalej»
-
Jakie zmiany w Karcie Nauczyciela planuje MEN?
przez: pierniki | 2013.1.31 9:42:6
Prosze wytłumaczcie mi jakie zmiany mają wejść w karcie nauczyciela. Moja dziewczyna, jest na UP, szkoli sie na nauczyciela, nie długo konczy studia, wiem ze chciała by pracowac w zawodzie. Ja jednak (...) czytaj dalej»
-
Jak znaleźć NIP osoby prywatnej mając tylko imię i nazwisko?
przez: Tomasz Zebrowski | 2013.1.31 10:51:8
Jak znalezc NIP osoby prywatnej jezeli znamy tylko jej imie nazwisko oraz adres zameldowania? czytaj dalej»
-
Jaka kadencja członków rady nadzorczej w spółdzielniach mieszkaniowych?
przez: A.Pabijan | 2013.1.31 13:26:52
Jaka jest kadencja członków rady nadzorczej w spóldzielniach mieszkaniowych w swietle nowelizacji przepisów uosm z 2007r.? Jak inerpretować te przepisy do członków Rady Nadzorczej którzy swoje (...) czytaj dalej»
-
Czy można wysłać przedsądowe wezwanie pod inną nazwą firmy?
przez: XY | 2013.1.31 16:40:33
Witam, moja znajoma jest mi dłużna kilka tysięcy. Zerwała ze mna kontakt. Nie odpisuje na moje maile z prośbą o zwrot pieniedzy. Pisze, że nie ma. W końcu postraszyłam sadem, na to odpowiedziala (...) czytaj dalej»
-
Zmiana zameldowania dziecka po rozwodzie - spór o miejsce zamieszkania
przez: grass83 | 2013.1.31 20:11:18
witam, jestem po rozwodzie, sąd uznał że dziecko będzie mieszkało z matką. mieszkamy z matką w jednym mieście, ona jest jednak zameldowana na stałe 50 km stąd. dziecko od urodzenia było zameldowane (...) czytaj dalej»
-
Ochrona najemcy przed komornikiem wynajmującego - czy może zajmować mienie?
przez: mariusz1986 | 2013.1.31 23:23:53
Komornik musi wykonać czynności terenowe pod adresem wskazanym przez wierzyciela w praktyce chcę tylko porozawiać z osobą która mieszka w tym mieszkaniu i spisać protokół;) pozdrawiam ;) czytaj dalej»