Archiwum Forum Styczeń 2013
(627 tematów na forum)
-
Przegrana sprawa o lokal komunalny - czy grozi bezdomność?
przez: zrozpaczony | 2013.1.19 12:22:27
przegrałem sprawę o prawa do lokalu komunalnego !!! co teraz będzie czy mogę zostać bez mieszkania czyli na bruku ?????? Witam przegrałęm sprawę o prawa do lokalu komunalnego.co może teraz ze (...) czytaj dalej»
-
Kiedy podpis z upoważnienia jest ważny?
przez: Iwona | 2013.1.19 15:11:32
czy ja jako żona, nie zatrudniona w Firmie u mężą moge podpisywac faktury i dokumenty firmowe własnym nazwiskiem , mając męża upoważnienie? czytaj dalej»
-
Wypadek przy pracy na praktykach - odszkodowanie od szkoły zawodowej
przez: Cyrax94 | 2013.1.19 15:58:47
Witam. 15 Lutego 2012 roku miałem wypadek przy pracy na praktykach. Jestem praktykantem w Zakładzie Mechaniki Pojazdowej. Jest to szkoła Zawodowa. Sprawa wygląda tak. 15 Lutego 2012 roku dostałem (...) czytaj dalej»
-
Jak wymeldować alkoholika brata wykorzystującego mieszkanie?
przez: zagubionaaa | 2013.1.19 18:7:57
Witam :) Nie wiem gdzie umieścić ten wpis, a więc piszę tutaj. Zaczynając od początku, mieszkamy wraz z rodziną w domu jednorodzinnym. Do grudnia mieszkała z nami mama- mamy- więc moja babcia (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może potrącać za nieobecność z umowy o dzieło?
przez: marcuniek9 | 2013.1.19 18:21:50
witam!pracoalam przez 3 mies. na umowe o dzielo(kazda na miesiac)codziennie i po 6 godz.na umowie pisalo co mam robic ,a robilam duzo wiecej(sprzatalam biura)wynagrodzenie platne do 35dni po przyjeciu (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania od pracodawcy - zaliczenie nakładów remontowych
przez: carlossa | 2013.1.19 18:29:25
Mam pytanie odnośnie wykupu mieszkania od pracodawcy. Jestem najemcą mieszkania od 2010 roku. Mieszkanie w dniu przekazania było w opłakanym stanie, nie nadawało się do zamieszkania - jednym słowem (...) czytaj dalej»
-
Ochrona firmy przed podziałem majątku wspólnego w rozwodzie
przez: szwejo2000 | 2013.1.19 21:19:38
Dziekuje bardzo za odpowiedż tak tez zrobiłem wystąpiłem o równy podział tego majątku jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Czy organizowanie fikcyjnych konkursów na Facebooku jest karalne?
przez: wojteq171 | 2013.1.19 22:29:39
Witam, chciałem się dowiedzieć czy organizowanie fikcyjnych konkursów poprzez fanpage na facebook.com może być karalne. Fanpage z którego pochodzi ten screen nie ma nigdzie podanego regulaminu, (...) czytaj dalej»
-
Zmiana zeznań w prokuraturze i wyjazd za granicę - procedura
przez: Eldox | 2013.1.20 12:9:49
Witam mam 2 pytania . zostal mi przedstawiony zarzut posiadania Marysi . kilka dni temu wypuscili mnei z 48h i mam nastepujace pytania . Musze zmienic nieco zeznania jak to zrobic bo na komendzie powiedzieli (...) czytaj dalej»
-
Czy zakład dla niepełnosprawnych może nie wysyłać na turnusy rehabilitacyjne?
przez: prac.zakładów | 2013.1.20 13:7:38
Chciałem zapytać czy zakład pracy dla osób niepełnosprawnych nie ma obowiązku wysyłać osoby niepełnosprawne na tzw. turnusy rehabilitacyjne,tylko zwraca ogromne sumy do PFRON żeby nie mieć (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może odsunąć od pracy bez wynagrodzenia za niezdolność?
przez: jasiekkoszalin | 2013.1.20 13:37:10
Witam mam problem ponieważ pracodawca rozwiązał ze mną umowę przyczyną wypowiedzenia jest stwierdzona orzeczeniem lekarskim utrata zdolności do wykonywania dotychczasowej pracy. Orzeczenie lekarskie (...) czytaj dalej»
-
Wpis ojca nieznany w akcie urodzenia - prawa partnera do dziecka
przez: Wantu | 2013.1.20 16:33:2
Nie chciałbym udzielać porad bo mogę się mylić ale polecam studenckie poradnie prawne. Przyjmują daną sprawę i w ciągu miesiąca odsyłają odpowiedź, która jest sprawdzona przez nauczycieli (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie z urzędu - warunki otrzymania i przepisy
przez: Wantu | 2013.1.20 16:43:7
Można starać się o mieszkanie z lokalowego zasobu gminy. Ogólnie reguluje to ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego, natomiast każda gmina ma (...) czytaj dalej»
-
Na ile wrócę do więzienia przy odwieszeniu zawiasów?
przez: ja | 2013.1.20 17:26:8
Na ile wrócę do więzienia Zostałem skazany na kare 8 miesiecy pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 2 lata za niespłacenie kredytu. Po wyjściu wziołem kredyk który nie spłacałem regularnie i (...) czytaj dalej»
-
Czy nagranie ukrytą kamerą może być dowodem w sądzie cywilnym?
przez: Janusz | 2013.1.20 18:1:44
Czy nagranie video ukrytej kamery, moze byc dowodem w sadzie do spraw cywilnych? Bylem bylem z kobieta prawie rok i 6 miesiecy, tworzyliśmy nowy zwiazek, pomagalem jej finasowo w urzadzaniu mieszkania(meble (...) czytaj dalej»
-
Czy zwalniani pracownicy mają przywilej na zlecenia bez przetargu?
przez: maciek | 2013.1.20 20:58:40
Czy zwalniani pracownicy portierzy i sprzataczki w budzetowce z chwila zalozenia spolki maja przywilej uzyskania zlecenia wykonywania uslugi w przedsiebiorstwie w ktorym byli pracownikami bez koniecznosci (...) czytaj dalej»
-
Czy remont mieszkania z darowizny to cel mieszkaniowy dla podatku?
przez: pennywise | 2013.1.20 21:23:27
W 2008 r. rodzice darowali mi mieszkanie własnościowe (odrębna własność), w którym mieszkam obecnie. W 2011 r. zmarł mój ojciec po którym ja i siostra odziedziczyliśmy po 1/2 spółdzielczego (...) czytaj dalej»
-
Czy potrzebuję zgody projektanta na przeniesienie ściany w szeregówce?
przez: Piotr | 2013.1.21 0:49:0
Witam, Kupiłem nowy dom w zabudowie szeregowej, czy na przeniesienie lub wyburzenie ściany działowej potrzebuję zgody projektanta, który projektował budynek ? czytaj dalej»
-
Abolicja ZUS 2012 - czy obejmuje osoby prowadzące działalność wcześniej?
przez: pendragon | 2013.1.21 9:55:7
Trzeba złożyć wniosek o umorzenie należności, formularz informacji przedstawianych przez wnioskodawcę, formularz informacji przedstawianych przy ubieganiu się o pomoc de minimis oraz oświadczenie (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie długów ZUS dla spadkobierców dłużników
przez: filip0201 | 2013.1.21 9:57:6
Dobrze wiedzieć ;) Dzięki za informacje./ czytaj dalej»
-
Abolicja ZUS - czy usuwa długi razem z odsetkami?
przez: olek 77 | 2013.1.21 9:57:21
Zgadza się ;) czytaj dalej»
-
Abolicja ZUS dla wspólników spółki jawnej - czy można się starać?
przez: pendragon | 2013.1.21 9:58:0
Tak, wspólnicy także ci ze spółek nie jawnych mają prawo do abolicji ZUS. czytaj dalej»
-
Czas trwania procedury abolicji ZUS 2013
przez: file mon | 2013.1.21 9:58:29
2 lata, czyli do 15 stycznia 215 roku. Do tego czasu można składać wnioski. czytaj dalej»
-
Abolicja ZUS nie obejmuje bezprawnie pobranych składek - problem systemu
przez: polonise | 2013.1.21 9:59:29
No, cóż, nie jest to tylko pana zdanie. Osobom które już zapłaciły pozostaje jedynie droga sądowa. I ewentualne skargi to Strasburga. czytaj dalej»
-
Czy wniosek o abolicję oznacza natychmiastowe umorzenie składek?
przez: insideman | 2013.1.21 10:0:34
Nie, to powoduje zawieszenie wierzytelności i działania komorniczego, i rozpoczyna proces sprawdzający, jak się okaże że się abolicja należy, to decyzją administracyjną dług zostanie umorzony, (...) czytaj dalej»
-
Beneficjenci ustawy abolicyjnej ZUS - kto może skorzystać?
przez: kraka | 2013.1.21 10:1:0
oooo wspólnicy tez? Dobrze wiedzieć. czytaj dalej»
-
Okres obowiązywania abolicji dłużników ZUS
przez: mułła | 2013.1.21 10:1:39
Ustawa abolicyjne docelowo dotyczy firm, które w latach 1999- 2009 zawiesiły działalność lub wybrały niższe składki z tzw. pracy chałupniczej. czytaj dalej»
-
Odwołanie od negatywnej decyzji o stypendium rektora
przez: pimiolek | 2013.1.21 10:13:20
W razie problemów prawnych mnie osobiście zdarzyło się korzystać z pomocy prawnej, no ob nie oszukujmy się nie każdy ma wiedzę prawnicza a często ci znac którzy ją mają to tylko (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za pobicie przez trzech sprawców - kiedy i jak występować?
przez: radcaprawny8 | 2013.1.21 10:48:41
Proszę o kontakt: 696-091-933 Jesteśmy kancelaria prawną, pomagamy w uzyskaniu odszkodowań (oczywiście bez żadnych kosztów) czytaj dalej»
-
Świadek w sprawie o narkotyki został podejrzanym - czy grozi więzienie?
przez: olek | 2013.1.21 11:19:33
Byłem świadkiem w sprawie o posiadanie marihuany, do czasu. W raz z kolegami zostalismy zatrzymani przez policję w zaparkowanym samochodzie. Mamy po 19 lat. Koledzy mieli przy sobie duże ilości narkotyków, (...) czytaj dalej»
-
Co potrzeba do wyrejestrowania samochodu jako niepełnoletni współwłaściciel?
przez: Artur | 2013.1.21 11:46:18
Wyrejestrowanie samochodu o poj. 1000cm3 w 2013r. Co potrzebuje/musze zrobić żeby wyrejestrować to auto. Dodam że samochód jest na ojca a ja jestem współwłaścicielem i nie ukończyłem jeszcze (...) czytaj dalej»
-
Groźby firmy windykacyjnej Justitia - czy można się nie obawiać?
przez: radcaprawny8 | 2013.1.21 12:7:14
Szanowni Państwo. W sprawach PRESCO oraz INTRUM pomogę rozwiązać każdy problem. Pomoc prawna 0zł, 533-952-710, czytaj dalej»
-
Eksmisja ojca znęcającego się nad rodziną z mieszkania własnościowego
przez: Misssiek666 | 2013.1.21 13:10:30
Witam! Chciał bym się dowiedzieć czy istnieje prawna eksmisja ojca który znęca się fizycznie i psychicznie nad rodziną!? Mieszkanie jest własnościowe rodzicą są po rozwodzie lecz nie została (...) czytaj dalej»
-
Czy potrzebuję pozwoleń na sklep internetowy ze złotymi monetami?
przez: radek | 2013.1.21 18:22:54
chce otworzyć sklep internetowy ze złotymi i srebrnymi monetami,bulionem inumizmatycznymi. czy konieczne są jakieś pozwolenia i jak to wygląda z obrotem dewizami, poniewazzakupował będę zagranica (...) czytaj dalej»
-
Jak długo windykator może nachodzić dłużnika?
przez: Jarzab Slawomir | 2013.1.21 19:24:57
jak dlugo windykator moze nachodzi dluznika?sa paragrafy ze mozna umozyc dlugi np. us moze scigac dlug do 5 lat czytaj dalej»
-
Spłata mandatu za alkohol w ratach
przez: portos_89 | 2013.1.21 19:43:43
Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie możesz oczywiście odwołać się od mandatu, jednak w takich okolicznościach zwykle nie ma większych szans na zmianę takiej decyzji... tym bardziej w obliczu (...) czytaj dalej»
-
Francuski Trybunał unieważnił podatek 75%
przez: portos_89 | 2013.1.21 19:50:30
moim zdaniem jest to bardzo dobra decyzja zmieniająca poprzednie co najmniej kuriozalne unormowanie ...dobrze że takie rzeczy tylko we Francji ! :) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać pieniądze dziecka zabrane przez komornika matce?
przez: EWA | 2013.1.21 21:5:33
jak od zyskać dziecka pieniądze z kąta matki zabrane przez komornika i zablokowanie kąta przez komornika czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy kupna samochodu po awarii - czy możliwe?
przez: fresher | 2013.1.21 23:3:11
Witam. W niedzielę kupiłem samochód podczas oględzin wydawał się jak najbardziej ok sprzedający również zapewnił mnie o sprawnym stanie technicznym. Wróciłem nim do domu bez problemów. Po (...) czytaj dalej»
-
Wyodrębnienie własności z współwłasności lokali mieszkalnych
przez: darmowa | 2013.1.22 8:58:3
po co ci to na papierze i tak za użytkowanie tej części będą płacić to samo czytaj dalej»
-
Czy osoby na umowie zlecenie muszą mieć szkolenie BHP?
przez: marlhert | 2013.1.22 9:0:59
czy osoby zatrudnione na umowę zlecenie muszą mieć szkolenie bHP??? czytaj dalej»
-
Jak pozbyć się niechcianego lokatora z przydziałem ale bez zameldowania?
przez: Reszka | 2013.1.22 9:30:16
Mam pytanie czy ojciec moich dzieci który wymeldował się dobrowolnie z mieszkania ale ma przydział na ten lokum ma prawo tam zamieszkiwać.A obecnie jest zameldowany na stałe w innym mieszkaniu we (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę walczyć o zmniejszenie alimentów po drugiej sprawie rozwodowej?
przez: Tomasz | 2013.1.22 11:55:30
Po drugiej sprawie rozwodowej Sąd nie rozwiązał małżeństwa, ponieważ nie zgodziłem się na warunki żony co do wysokości alimentów, sąd postanowił nas wysłać w raz z nieletnim dzieckiem (...) czytaj dalej»
-
Opóźnienia w przekazywaniu alimentów przez komornika
przez: anna popczyk | 2013.1.22 13:43:39
Jak długo musze czekać na przelew alimentów od komornika? Moj były maz ma zasądzone alimenty na nasze dziecko, pieniądze z jego wypłaty pobiera komornik każdego 10-tego miesiąca, a ja dostaje (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo firmy KM e-Studio - jak odzyskać pieniądze za nierzetelną usługę?
przez: MAX | 2013.1.22 13:45:18
Niestety nie odzyskasz od nich kasy KME Studio i INVESt LANG to jedna i ta sama firma która zajmuje sie naciąganiem i wyudzaniem kasy. Jedyne co pozostaje to zgadzać sie na dostarczenie tych materiałów (...) czytaj dalej»
-
Czy za pracę w dodatkowym wymiarze przysługuje dodatkowy urlop?
przez: dyzio26 | 2013.1.22 19:57:23
Pracuję w firmie na 1 i 1/4 etatu . Czy za przepracowanie całego roku w dodatkowym wymiarze pracy ,należy się dodatkowy urlop do tego, który należy mi się za pracę na pełnym etacie. czytaj dalej»
-
Jak zlikwidować spółkę cywilną?
przez: manio | 2013.1.22 21:49:54
prowadze sklep razem z zona jako s.c jak ta spolke cywilna zlikwidowac ? prowadzimy razem z zona od 15 lat sklep,jest to spolka cywilna .nie dajemy sobie rady z oplata zus-u jak zlikwidowac s.c czytaj dalej»
-
Czy osoba z drugą grupą inwalidzką może założyć firmę budowlaną?
przez: darek | 2013.1.22 22:11:52
Jestem ręcistą mam drugą grupę inwalidzką,czy mogę założyć firmę budowlaną? czytaj dalej»
-
Czy w Polsce powinno się wprowadzić eutanazję - dyskusja
przez: Dominika103 | 2013.1.22 22:12:14
Bardzo mądre spostrzeżenia. czytaj dalej»
-
Co zrobić żeby spółdzielnia wycofała pozew o eksmisję?
przez: Madzia | 2013.1.22 23:45:29
dostałam pozew o eksmisję co zrobić żeby spółdzielnia wycofała pozew czytaj dalej»