Archiwum Forum Styczeń 2013
(627 tematów na forum)
-
Jak zgodnie z prawem uniknąć opłat RTV?
przez: karolla32 | 2013.1.16 10:58:47
Ważna rzecz, ktoś wie jak zgodnie z prawem uniknąć opłat RTV 2013 ? czytaj dalej»
-
Jakie najważniejsze przesłanki uzyskania rozwodu?
przez: ulaula23 | 2013.1.16 11:3:12
witam, jakie są najważniejsze przesłanki uzyskania rozwodu. z góry dzięki za pomoc ! czytaj dalej»
-
Jak powrócić do poprzedniego nazwiska po rozwodzie?
przez: karmen | 2013.1.16 11:4:20
Witam. Osoba rozwiedziona, która wyniku zawarcia małżeństwa zmieniła swoje nazwisko, może powrócić do swego poprzedniego nazwiska? Jak to zrobić? Pozdrawiam. karmen czytaj dalej»
-
Czy muszę rozliczać podatek według skali bez podatku liniowego?
przez: ilonka21 | 2013.1.16 11:7:56
Jeżeli nie rozliczam się podatkiem liniowym to muszę obliczyć podatek od swoich dochodów wg skali podatkowej? czytaj dalej»
-
Pozwolenie na paralizator - czy wymagane i ile kosztuje?
przez: fratko | 2013.1.16 11:11:9
ok, dzięki, ale co to znaczy słabsza moc? ile Voltów? czytaj dalej»
-
Kolekcja broni białej w domu - czy grozi konfiskata i kara?
przez: matylda13 | 2013.1.16 11:12:53
Posiadanie nie jest zabronione, tym bardziej że jak coś może pan się do jakiejś grupy zapisać, z reguły nic to nie kosztuje, raz na ruski rok się pojawić i sprawa jasna. Jak pan ma w domu to ma (...) czytaj dalej»
-
Uprawnienia ochrony do używania pałek przy zatrzymaniu złodzieja
przez: frydek6 | 2013.1.16 11:20:33
Podczas: ochrony własnej osoby, czy też osoby którą chroni, podczas niszczenie mienia przez sprawcę, i nie wiem czy również podczas ujęcia? Ponieważ ochrona nie zatrzymuje oraz nie przeszukuje. (...) czytaj dalej»
-
Zmuszanie pracowników do badania alkomatem - czy pracodawca może?
przez: aneta38 | 2013.1.16 11:23:2
Bzdura. Jak szef stwierdza że jest koleżanka pijana, to się mówi żeby wezwał policję i sprawdził, a swoją zabawkę sobie w 4 litery wcisnął. Nie ma prawa przeprowadzać takich badań, a pani (...) czytaj dalej»
-
Zasady zachowania w sklepie - czy można pakować zakupy do własnej siatki?
przez: alicja36 | 2013.1.16 11:24:56
Oczywiście że bzdura, każdy student prawa o tym wie, niestety mało który konsument. Jest to też sposób który wiele osób wykorzystuje żeby wyłudzać odszkodowania za straty moralne. Bo żadne (...) czytaj dalej»
-
Jakie ulgi podatkowe obowiązują w tym roku?
przez: olka48 | 2013.1.16 11:52:27
chce zrobic sobie własny spis ulg podatkowych które będą obowiązywac w roku 2013, może ktoś mi je podac i ich wysokość? czytaj dalej»
-
Jakie zmiany w zapisach dzieci do przedszkoli?
przez: przemkoo | 2013.1.16 12:0:2
Czy w tym roku należy spodziewać sie zmian dotyczących wieku dzieci czy zapisów ich do przedszkoli? Ile dziecko musi miec lat żeby szlo do przedszkola czy złobka? Co jak w rejonie nie ma miejsca? (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja ciężarnej kobiety - gdzie szukać mieszkania komunalnego?
przez: tatiana123 | 2013.1.16 12:15:33
Prosze pomózcie mi niedługo mnie eksmitują z mieszkania w którym mieszkam ja moja mama, siostra, brat który przebywa w niemczech i konkubent mojej mamy który jest alkoholikiem i nie jest tu zameldowany (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać zeznania o pobiciu bez świadków?
przez: klara | 2013.1.16 13:9:7
Witam, w ostatnim czasie chłopak został pobity, był zgłosić zdarzenie po 2 dniach na policji po czym usłyszał że ma napisać swoje zeznania i je złożyć. Moje pytanie jest takie: -jak napisać (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie za demoralizację 15-latki - ile czeka się na badania psychologiczne?
przez: elwira12063 | 2013.1.16 13:12:43
witam proszę mi pomoc moja 15letnia córka miała sprawę o demoralizacje podkreślam ze chodzi o arogancje do nauczycieli palenie papierosów i wagary zostaliśmy skierowani na badania psychologiczne (...) czytaj dalej»
-
Prawo do 33% wartości mieszkania po śmierci ojca - darowizna dla brata
przez: jolanta | 2013.1.16 13:23:12
Sąd ustalił że prawo do własnościowego lokalu mieszkalnego po śmierci ojca,mają w równych częściach po 33% matka oraz dwoje rodzeństwa.Matka mając ułamkową część nabyła własnościowe (...) czytaj dalej»
-
Czy siostra może pochować siostrę ze swojego ubezpieczenia?
przez: monia | 2013.1.16 13:50:52
Czy siostra moze pochowac siostre ze swojego ubespieczenia kiedy zyja dzieci a nie chca tego zrobic czytaj dalej»
-
Czy można umorzyć zadłużenie alimentacyjne po latach?
przez: kamila | 2013.1.16 18:34:34
po ilu latach i czy w ogole jest możliwe anulowanie zadłużenia alimentacyjnego bądź jego umorzenie? mój wujek kilkanaście lat temu sie rozwiódł, stracił pracę nie był zarejestrowany w Urzędzie (...) czytaj dalej»
-
Jaka podstawa prawna zmiany Rady Nadzorczej w spółdzielni?
przez: dudek | 2013.1.16 18:37:59
Wybór i wpis w KRS nowych członków RN Witam jaka jest podstawa prawna odnośnie zmiany RN w spóldzielni mieszkaniowej chodzi o wpis w KRS z tego co wiadomo z KRS to potrzebne są uchwały walnego o (...) czytaj dalej»
-
Czy za opiekę nad ojcem należy się większa część spadku?
przez: bartush | 2013.1.16 19:8:9
Witam. Mam takie pytanie. Mam 4 rodzenstwa, wszyscy maja mieszkania wlasnosciowe tylko ja zostalem na mieszkaniu rodzinnym. Mama Nam zmarla 3lata temu, ojciec zyje ale jest schorowana osoba, ubezwlasnowolnioną (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie pozwu rozwodowego przed drugą rozprawą
przez: awokado | 2013.1.16 19:37:19
Witam. Jestem po pierwszej rozprawie rozwodowej. To ja złożyłem wniosek. Czy można odwołać rozwód przed drugą rozprawą, tak zby ona się nie odbyła? czytaj dalej»
-
Umorzenie składek ZUS dla wspólnika spółki cywilnej z lat 2004-2005
przez: Patrycja | 2013.1.16 19:43:4
Mam dokładnie taka sama sytuację... Czy ktoś juz Panu udzielił jakiejkolwiek inforacji na ten temat? czytaj dalej»
-
Radar 50m za zabudowaniami - jaki związek z bezpieczeństwem?
przez: olw1 | 2013.1.16 20:30:23
Oczywiście stale podnoszym argumentami przez ustawodawców jest bezpieczeństwo, zaznaczają, że na pewno nie ma to nic wspólnego z generowaniem przychodu, itp. Pozostaje się zastanowić czy miejsc (...) czytaj dalej»
-
Maksymalna liczba punktów karnych za jednorazowe wykroczenia
przez: olw1 | 2013.1.16 20:49:8
Faktem jest, że śmiertelność na polskich drogach jest bodajże największa w UE. Trzeba się jednak zastanowić czy stawianie fotoradarów na prostych, dwupasmowych drogach temu sprzyja. Istnieje oczywiście (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie progu przestępstwa - czy zachęci to złodziei?
przez: olw1 | 2013.1.16 21:27:45
W dobie tak dużego natężenia handlu przez internet, szczególnie jeśli chodzi o fora internetowe a nie prestiżowe serwisy aukcyjne, gdzie często stronami umowy są nieletni, którzy widzą bardzo (...) czytaj dalej»
-
Zakaz opuszczania kraju za dług 10 tys zł - czy komornik może wydać?
przez: Rafał | 2013.1.17 12:44:18
Mam dług 10 tys czy komornik może wydać zakaz opuszczania kraju za dług ? czytaj dalej»
-
Czy można unieważnić darowiznę żeby dostać kredyt rodzina na swoim?
przez: Storczyk | 2013.1.17 12:47:53
Uniewarznienie darowizny. Witam.Moim problemem jest fakt iż rodzice w darowiznie podarowali mi mieszkanie w którym wspólnie z nimi i moim mężem mieszkamy ale...Chcemy z meżem starac sie kredyt rodzina (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo przy zakupie przez internet - jak odzyskać pieniądze mieszkając za granicą?
przez: ruffpl | 2013.1.17 13:27:40
Zostałem oszukany podczas zakupu towaru przez internet od osoby prywatnej. Mieszkam na stałe za granicą i poprosiłem osobę z mojej rodziny o wpłacenie pieniędzy na konto sprzedawcy. Po pewnym czasie (...) czytaj dalej»
-
Jak zabezpieczyć agencję ubezpieczeniową przed kradzieżą klientów?
przez: radzone | 2013.1.17 13:38:45
To mój pierwszy post na tym forum, więc się oficjalnie witam. Na wstępie chcę zaznaczyć, że mam bardzo znikomą wiedzę prawniczą, więc pytania mogą być naiwne. Nie wiem też do końca w (...) czytaj dalej»
-
Czym różni się stowarzyszenie osobowe od osobowego?
przez: Ironhide | 2013.1.17 14:26:0
Witam, Ja i moi znajomi chcielibyśmy założyć stowarzyszenie, które zajmowało by się w skrócie mówiąc uszczęśliwianie dzieci poprzez zabawę z bohaterami konkretnego filmu. Niestety jest nas (...) czytaj dalej»
-
Opłaty za dom starości dla babci - czy wnuczka studentka musi płacić?
przez: ania91ania91 | 2013.1.17 14:47:57
Witam, jestem studentką dzienna, nie pracuję, mam jedynie stypendium naukowe. Dzwoniła do mnie pani z gminy, aby poinformować mnie, że skoro moja babcia idzie do domu spokojnej starości, ja jako (...) czytaj dalej»
-
Czy syn może ponieść konsekwencje za wezwanie z pobieraczek?
przez: marchewka | 2013.1.17 15:4:12
witam,mojsyn ma 15 lat i przyszla do niego wezwanie do zaplaty za pobieraczek,syn teierdzi ze nie wchodzil na te strone,jakie poniesie konsekwencje? czytaj dalej»
-
Jak długo czeka się na wypłatę świadczenia za zgon teścia z Hestii?
przez: magdek | 2013.1.17 15:7:57
witam prosze o inforacje, jak długo czeka się na wypłate świadczenia za zgon teścia z polisy Hestia czytaj dalej»
-
Niesłuszne oskarżenie o stłuczkę na parkingu - jak się bronić?
przez: mazur15 | 2013.1.17 16:55:4
Zostałem oskarżony o spowodowanie stłuczki z innym samochodem na przykościelnym parkingu, choć w ogolę w nic nie uderzyłem. Jechałem z trzema kolegami i każdy możne potwierdzić, że do niczego (...) czytaj dalej»
-
Ile powinno wpłynąć na konto po potrąceniu komornika?
przez: lala | 2013.1.17 17:13:10
mam komornikia moje brutto to 1.978 zl po odtraceniu komornika i innych skladek jaka czesc powinna wplynac na konto czy ktos moze ni to wyliczyc czytaj dalej»
-
Czy przyjmujący na praktykę musi przedstawić listę płac i rozliczenie?
przez: Jolene85 | 2013.1.17 20:47:47
Witam serdecznie . Jestem świadoma, że mój prpblem dotyczy umowy cywilno prawnej, nie jest to jednak ani umowa o dzieło ani umowa zlecenie , są to praktyki absolwenckie i na tym podforum mam (...) czytaj dalej»
-
Praca niepełnosprawnego z funduszem alimentacyjnym - czy straci alimenty?
przez: kadina1 | 2013.1.17 20:49:41
Witam Bardzo prosze o udzielenie mi jasnej odpowiedzi. Mam 25 lat nie ucze sie nie pracuje jestem osoba niepelnosprawna pobieram z MOPS-u zasilek pielegnacyjny.Mieszkam z matka ojczymem i siostra pracuje (...) czytaj dalej»
-
Ile wynosi dieta w delegacji służbowej w roku bieżącym?
przez: Zuzia | 2013.1.18 7:44:58
Ile wynosi dieta w dlelegacji służbowej w 2013 roku? 23 zł czy 30 zł.? czytaj dalej»
-
Termin wykorzystania zaległego urlopu z 2012 roku
przez: popop | 2013.1.18 9:55:40
Okej, dzięki wielkie "gosiabc" ;) czytaj dalej»
-
Czy mam prawo do otrzymania kopii swoich zeznań w sprawie cywilnej?
przez: Grzesiek | 2013.1.18 11:22:14
Czy mam prawo do otrzymania kopi swoich zeznań? Zezmawałem w sprawie cywilnej o zasiedzenie gospodarstwa rolnego. czytaj dalej»
-
Czy ojciec może przejść na wcześniejszą emeryturę bez dokumentów o warunkach szczególnych?
przez: bloodmanpl | 2013.1.18 11:53:29
Dzień dobry, Sprawa tyczy się mojego ojca ? chodzi o wcześniejszą emeryturę. 1.Obecnie ma 61 lat (rocznik 52). 2.Przepracowanych ma 41 (do 1998 roku musiał mieć przepracowanych bodajże (...) czytaj dalej»
-
Różne opłaty eksploatacyjne dla członków i nieczłonków spółdzielni
przez: gresiok | 2013.1.18 15:36:22
Od 2 lat jestem właścicielem (jeszcze przez 22 lata wespół z bankiem) mieszkania własnościowego spółdzielczego MSM Toruń. Po zakupie mieszkania otrzymałem od spółdzielni pocztą zestawienie (...) czytaj dalej»
-
Ochrona majątku przed komornikiem męża po ślubie
przez: mrozowskim | 2013.1.18 16:37:44
zeznania Pani, męża i jego rodziców czytaj dalej»
-
Prawo wejścia właściciela do wynajmowanego mieszkania
przez: dareckyy | 2013.1.18 17:48:27
co mogę zrobić kiedy lokator nie chce się wyprowadzić po wygaśnięciu umowy (wiem, że jest okres ochronny, ale on raczej dotyczy w momencie kiedy jest aktualna) czytaj dalej»
-
Renta sieroty w domu dziecka - czy musi płacić 50% na pobyt?
przez: Astaks | 2013.1.18 18:25:51
Witam. Obecnie od prawie roku przebywam w rodzinnym domu dziecka i otrzymuje rentę po zmarłej mamie w wysokości około 900zł. Chciałem uzbierać pieniądze z renty by po wyjściu mieć jakąś sumę (...) czytaj dalej»
-
Długie oczekiwanie na naprawę samochodu w warsztacie - prawa klienta
przez: karolina.chwalek | 2013.1.18 19:10:57
Witam mam problem z odbiorem samochodu po wypadku z warsztatku. Od 6 tygodni czyli od 8 grudnia samochód stoi na warsztacie podpisałam zgodę na naprawę bezgotówkową zapewniano mnie iż samochód (...) czytaj dalej»
-
Mam problem z kontem na pobieraczek.pl - co robić?
przez: spanikowana | 2013.1.18 21:14:44
mam problem z kontem na pobieraczek.pl każą mi zapłacic:( co mam robic?:( czytaj dalej»
-
Jazda cudzym samochodem gdy właściciel ma odebrane prawo jazdy
przez: kierowca124 | 2013.1.18 23:35:56
Witam. Mam taki problem otóż mojemu koledze zabrali prawko jazdy za jazde po pijanemu na 2 lata i jeżdże z nim do pracy jego samochodem, ja posiadam prawo jazdy. I teraz mam takie pytanie gdy kolega (...) czytaj dalej»
-
Czy mają obowiązek potwierdzić czy ojciec był klientem notariusza?
przez: awsiuk1957 | 2013.1.19 0:24:43
mam pytanko.Jesteśmy wraz z siostrą ustawowymi spadkobiercami.Mieszkam na pomorzu,ojciec z macochą i synem? na śląsku.Trudno nam w tamtym klimacie czegokolwiek się dowiedzieć.Napisałam parę maili (...) czytaj dalej»
-
Kolizja z ubezpieczonym psem - jak napisać wniosek o odszkodowanie?
przez: wietrzyko | 2013.1.19 2:1:14
Kolizja z ubezpieczonym psem. Witam Dziś jadąc przez wieś z prędkością 40km/h uderzyłem w psa rasy owczarek niemiecki, została uszkodzona lewa lampa nie działa światło mijania oraz dwa zaczepy (...) czytaj dalej»
-
Ciąża w tygodniu - czy przysługują jakieś zasiłki?
przez: Nerisa | 2013.1.19 8:20:55
W Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie powiedzieli że do czasu urodzenia dziecka nie mam co liczyć na pomoc. Ale dziękuje za odpowiedzi. Bardzo jestem Ci wdzięczna. czytaj dalej»