Archiwum Forum Styczeń 2013
(627 tematów na forum)
-
Czy mogą zabrać prawo jazdy za niespłacanie alimentów osobie niezdolnej do pracy?
przez: szafirenka | 2013.1.23 9:8:15
Witam, mój brat jest chory na serce, posiada pierwszy stopień niepełnosprawności i co za tym idzie brak możliwości podjęcia pracy zarobkowej, dochód jaki otrzymuje to ok 500zł miesięcznie z (...) czytaj dalej»
-
Czy można wypowiedzieć umowę podczas choroby pracownika?
przez: svsrt | 2013.1.23 11:20:29
Czy jest w jakiś sposób możliwe wypowiedzenie umowy podczas choroby pracownika? Zaznaczam wypowiedzenie umowy nie rozwiązanie stosunku pracy. czytaj dalej»
-
Jaka różnica między wypowiedzeniem a rozwiązaniem stosunku pracy?
przez: nataniell32 | 2013.1.23 11:21:31
Mam pytanie jaka jest kluczowa różnica w kwestii wypowiedzenia pracy a rozwiązanie stosunku pracy przez pracodawcę? czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może żądać powrotu pracownika po wypowiedzeniu?
przez: karolina31 | 2013.1.23 11:23:7
Czy pracodawca po rozwiązaniu stosunku pracy przez moją osobę, czyli pracownika może mieć jakieś roszczenia pieniężne? Czy może zażądać przywrócenia mnie do pracy i odpracowania czasu który (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy w czasie choroby - podstępne praktyki pracodawców
przez: krzyszek | 2013.1.23 11:26:20
Chciałem tylko ku przestrodze powiedzieć o jednym niecnym sposobie który mój pracodawca już 2 razy u nas na zakładzie wykorzystał żeby dać wypowiedzenie osobom które już szły na L4. Pracodawca (...) czytaj dalej»
-
Czy można wręczyć wypowiedzenie pracownicy na L4 odwiedzającej zakład?
przez: wielesława | 2013.1.23 11:28:49
Jak prawnie i prawomocnie przedstawia się sprawa wręczenia pracownicy wypowiedzenia, która jest na L4 ale przyszła na teren zakładu pracy w celach prywatnych i donosząc zaświadczenie od lekarza (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć majątek spółdzielni socjalnej założyciela?
przez: mirekeurohurt | 2013.1.23 11:29:48
Witam- jestem bezrobotnym wraz z 4-ką znajomych chciałbym założyc spółdzielnie socjalną. Ponieważ ja - załozyciel i członek sp-ni mam zajęcia komornicze - oczywiscie nie ma juz co zajac. Mam (...) czytaj dalej»
-
Jak długo chroniona jest pracownica w ciąży przed wypowiedzeniem?
przez: zzoska123 | 2013.1.23 11:30:18
Mam pytanie co w sytuacji gdy pracownica w ciąży, w której wypadku umowa rozwiązuje się po trzecim miesiącu ciąży? Jak długo będzie ona chroniona i czy w ogóle będzie przed wypowiedzeniem? (...) czytaj dalej»
-
Jak wykorzystać urlop i L4 do ochrony przed wypowiedzeniem?
przez: trurly | 2013.1.23 11:35:23
Jak zrobić zgodnie z prawem motyw chroniący przed wypowiedzeniem? Biorę urlop więc w tym czasie pracodawca nie może mnie zwolnić, i w przeddzień końca urlopu daje zaświadczenie o chorobie od (...) czytaj dalej»
-
Jak wygląda wypowiedzenie i chorobowe w okresie próbnym?
przez: więcesław | 2013.1.23 11:37:20
Czy w trakcie tzw. okresu próbnego u pracodawcy istnieje coś takiego jak wypowiedzenie, czy pracodawca może nas zwolnić jak i kiedy chce no ob ot okres próbny? Jak wygląda kwestia chorobowego w tym (...) czytaj dalej»
-
Czy istnieje umowa na zastępstwo pracownika na chorobowym?
przez: mokry83 | 2013.1.23 11:38:48
Witam, czy coś takiego jak umowa na zastępstwo pracownika na chorobowym istnieje czy jest to tylko farmazon mający na celu zastąpienie a potem zwolnienie takiego pracownika na L4? czytaj dalej»
-
Czy należy się spadek po ojcu gdy wykupił mieszkanie podczas drugiego małżeństwa?
przez: rysz42 | 2013.1.23 12:6:13
Czy mnie i młodszej siostrze należy się spadek i w jakiej części. Moja mama zmarła w 1987r. Posiadali mieszkanie spółdzielcze. Ojciec ponownie się ożenił. Podczas drugiego małżeństwa wykupił (...) czytaj dalej»
-
Czy tracę mieszkanie socjalne za ukrycie dochodów męża?
przez: beata | 2013.1.23 13:26:38
mam problem z mieszkaniem socjalnym dostałam przydział mieszkania około 10 lat temu miałam 24m i 1,5 roku temu dostałam pozwolwnie na rozbudowe czyli powiekszenie mieszkania o poddasze w mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Kiedy przedawniają się roszczenia emerytalne za błędny kapitał początkowy?
przez: ewa52 | 2013.1.23 14:8:57
Witam. Czy ktoś zna odpowiedź na poniższe kwestie ? 1. po jakim okresie ulegają przedawnieniu roszczenia odn. wysokości obliczonej emerytury z powodu źle obliczonego kapitału początkowego? 2. (...) czytaj dalej»
-
Jakie uchWały potrzebne do zmiany Rady Nadzorczej w KRS?
przez: stan56 | 2013.1.23 14:41:17
Wybór i wpis w KRS nowych członków RN Witam jaka jest podstawa prawna odnośnie zmiany RN w spóldzielni mieszkaniowej chodzi o wpis w KRS z tego co wiadomo z KRS to potrzebne są uchwały walnego (...) czytaj dalej»
-
Czy zatrzymanie prawa jazdy w UE trafi do polskich organów?
przez: KUPIEC | 2013.1.23 14:46:38
zostało mi zatrzymANE PRAWO JAZDY POD WPŁYWEM ALKOHOLU MAM PYTANIE CZY INFORMACJA TRAFI DO POLSKI czytaj dalej»
-
Komisja lekarska po zakończeniu L4 - czy można nie stawić się?
przez: abakom | 2013.1.23 17:33:28
Celem komisji lekarskiej jest zbadanie czy pacjent jest na prawdę chory i nie ma fikcyjnego zwolnienia. Komisja nie może Pana badać po zakończeniu L4, ponieważ już Pan pracuje. Proszę zadzwonić (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę używać starych bajek z PRL na stronie internetowej?
przez: Epheth | 2013.1.23 18:23:16
Chciałbym wykorzystać stare bajki z PRL-u na rzutnik ania na własnej stronie internetowej i zastanawiam się czy nie będę łamał praw autorskich? czytaj dalej»
-
Czy świadczenie pielęgnacyjne trzeba rozliczać w zeznaniu podatkowym?
przez: m | 2013.1.23 18:30:48
Czy otrzymując świadczenie pielęgnacyjne muszę rozliczać się z niego w zeznaniu podatkowym czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może truć pracowników spalinami w magazynie?
przez: marcinox | 2013.1.23 18:53:0
Witam Witam jestem studentem i pracuje w firmie kurierskiej pod Poznaniem od 3 lat na wózku widłowym od trzech miesięcy przenieśliśmy się do nowego obiektu A,wiec tak to wygląda: Na magazynie (...) czytaj dalej»
-
Wycofanie z umowy ubezpieczeniowej - brak kopii dokumentów
przez: CMike | 2013.1.23 19:26:26
Witam Serdecznie. Niedawno, na gorącej głowie, podpisałem umowę z firmą, będącą pośrednikiem między nowymi klientami a wielkim towarzystwem ubezpieczeń. Później, przeglądając w Internecie (...) czytaj dalej»
-
Czy na urlopie wychowawczym z działalnością musiałam płacić wszystkie składki ZUS?
przez: Alicja | 2013.1.23 19:35:34
Witam! Czy będąc na urlopie wychowawczym i mając własną działalność musiałam opłacać wszystkie składki ZUS jeżeli opiekę nad dzieckiem sprawowałam osobiście ? Na urlopie wychowawczym założyłam (...) czytaj dalej»
-
Jak liczyć ekwiwalent urlopowy po urlopie wychowawczym?
przez: anna | 2013.1.23 21:19:44
witam, mam troche nietypowa sytuacje z pracodawca i prosze o pomoc, wyglada to nastepujaco: Pracuje w tej samej firmie od 01.10.2009 roku, umowa o prace, pelen etat jako kierownik. 6 lipca 2011 roku zanioslam (...) czytaj dalej»
-
Firma Presco windykuje stare długi za bilety - przedawnienie
przez: Antypresco | 2013.1.23 23:20:23
Przepraszam za literówki... Przykre jest to, że tak naprawde nikt nie podał tu konkretnej informacji jak z Presco walczyc... Wysąłłem swoja historie do wszelki Programów... zróbcie to także (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie telefonu w serwisie - kto ponosi odpowiedzialność za szkody?
przez: Drizzzt | 2013.1.23 23:55:0
Kupiłem telefon w sieci tmobile przedłużając umowę. Po pewnym czasie około 2/3 tyg od zakupu zareklamowałem go w salonie tmobile ponieważ tracił zasięg i przerywał rozmowy. W serwisie przyjęli (...) czytaj dalej»
-
Jak wymeldować syna i synową którzy nie mieszkają pod adresem
przez: mlody1980 | 2013.1.24 4:53:11
witam! chcialbym zapytac jak wyglada wymeldowanie administracyjne. zaczne od tego ze moja siostra zaszla w ciaze i szwagier wprowadzil sie do naszego mieszkania. ja natomiast po 1.5 roku stwierdzilem (...) czytaj dalej»
-
Przekroczenie uprawnień przez ochronę - czy można się bronić?
przez: sekwent | 2013.1.24 10:24:31
Ochrona obiektu ma prawo i obowiązek legitymować osoby w sposób zgodny z ustawą i jej rozporządzeniem. Jak nie ma legitymacji to ochrona powinna się skonsultowac z kierownikiem i zapytać czy taka (...) czytaj dalej»
-
Obrona konieczna - najważniejsze zasady i przepisy
przez: agnieszka38 | 2013.1.24 10:29:48
Obroną konieczną jest ODPARCIE bezpośredniego, bezprawnego i rzeczywistego zagrożenia na życie lub zdrowie nasze lub innej osoby. Ważne jest słowo odparcie ataku. Musi być jak w Greckiej tragedii (...) czytaj dalej»
-
Stan wyższej konieczności - definicja i zastosowanie
przez: czyte | 2013.1.24 10:31:35
Jak poświęcamy dla ratowania czyjegoś dobra lub życia, inne dobro o wartości mniejszej, równej lub niewiele więcej wyższej. Zdaje się że stosowanie stany wyższej konieczności wyłącza bezprawność (...) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie sprawcy przez obywatela - uprawienia i zasady
przez: jowit | 2013.1.24 10:34:23
Obywatel może ująć i ma wtedy obowiązek wezwania służb mundurowych. Może stosować jakieś chwyty czy obezwładnić osobę ujętą jednak jak przekroczy swoje uprawnienia które są bardzo, giętki (...) czytaj dalej»
-
Podstawa prawna działania ochrony w supermarketach
przez: annamaria2 | 2013.1.24 10:41:18
Dokładnie to art.36 tej stawy. On daje uprawnienia do min. legitymowania. czytaj dalej»
-
Czy będę mieć problemy z wymeldowaniem przy wykupie mieszkania dziadka?
przez: karolina01 | 2013.1.24 10:43:12
Witam, dziadek zasugerował mi żebym wykupiła jego mieszkanie. Jestem zameldowana w tym mieszkaniu na stałe(nie mieszkam w nim). Z dziadkiem mieszka również inna wnuczka z mężem oraz dwójką dzieci(młodsze (...) czytaj dalej»
-
Czyn czy odpowiedzialność deliktowa - różnice prawne
przez: ksawery63 | 2013.1.24 10:48:58
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź ;) czytaj dalej»
-
Ile kosztuje nowy wzór prawa jazdy i czas oczekiwania?
przez: pawlik9 | 2013.1.24 11:4:22
Ile kosztuje nowy wzór prawa jazdy i ile się na niego czeka? Mozna go przez internet zamówić i tylko odebrać osobiście lub przez kuriera? czytaj dalej»
-
Czy renciści mogą zachować świadczenia do wydłużonego wieku emerytalnego?
przez: mutek25 | 2013.1.24 11:5:23
Czy renciści mogą zachować prawa do świadczeń z tytułu niezdolności do pracy do osiągnięcia wydłużonego wieku emerytalnego, jeśli przysługiwały im one do osiągnięcia powszechnego wieku (...) czytaj dalej»
-
Jakie są dodatki do emerytur i rent w tym roku?
przez: dzień | 2013.1.24 11:15:4
Jak wyglądają obecnie na ten rok dodatki do emerytur i rent? Wiem że stawki podlegają corocznej waloryzacji. czytaj dalej»
-
Czy pokrzywdzony może żądać wyroku z uzasadnieniem?
przez: marta | 2013.1.24 13:13:59
Czy jako osoba pokrzywdzona mogę ubiegać się do Sadu o wydanie wyroku z uzasadnieniem??????? czytaj dalej»
-
Dodatki za pracę w niedziele i święta dla pielęgniarek - czy przysługują?
przez: elawola | 2013.1.24 14:14:25
Publiczna placówka służby zdrowia zatrudnia osoby na stanowisku pielęgniarki. Pracownikom tym nie wypłacane są dodatki za pracę w niedziele i święta a dobową normę czasu pracy ustalono dla nich (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę odstąpić od umowy na stronę internetową kupioną przez Allegro?
przez: lukasz.skrzynecki | 2013.1.24 14:55:57
Witam serdecznie, Zakupiłem stronę internetową za pośrednictwem Allegro (aukcja metodą Kup Teraz od firmy z zastrzeżeniem, żę mogę odstąpić od umowy w przeciągu 10 dni od jej zawarcia). (...) czytaj dalej»
-
Głośne imprezy sąsiadki 3-4 razy w tygodniu - interwencja policji
przez: klaudiusb71 | 2013.1.24 16:9:2
Witam. Mieszkam w 4 piętrowym bloku na 3 piętrze i mam wątpliwą przyjemność mieszkać pod sąsiadką (ok.33 lat) która nader często bardzo podniesionym głosem żeby nie powiedzieć że "drze ryja" (...) czytaj dalej»
-
Rasistowski wpis na Facebooku przez nieznajomego - odpowiedzialność dziewczyny
przez: travadave | 2013.1.24 16:39:0
Witam, jestem 19 letnim studentem mieszkajacym w europie po za granicami polski. Niedawno odbyla sie u mnie impreza i ktos wzial mojego laptopa i dokonal bardzo obrazliwego oraz rasistowskiej wpisu na (...) czytaj dalej»
-
Czy można wstrzymać wyrok eksmisji na rok do spłaty zadłużenia?
przez: aga | 2013.1.24 17:59:10
Witam . chciałabym sie dowiedziec czy jezeli jest juz po sprawie sadowej o eksmisje z mieszkania i ja odwołałam sie od tej decyzji to czy istnieje możliwość ze sąd przychyli sie do wniosku o wstrzymanie (...) czytaj dalej»
-
Kredyt odnawialny - egzekucja długu większego niż kwota kredytu
przez: Carphunter | 2013.1.24 19:52:2
Witam mam podobną sytuację z tą firmą i nie wiem co robić.Zaciągnełem u nich z żonką porzyczkę na kwotę 3800zł tyle zostało mi przelane na konto.Po problemach z płatnościami w sumie chyba (...) czytaj dalej»
-
Jak odwołać się od umorzonego dochodzenia przez sąd?
przez: M.M | 2013.1.24 19:55:15
złożyłam pozew do Sądu i dochodzenie zostało umorzone ,jak mogę odwołac sie jesli Sąd mi kilka razy odrzucał odwołanie gdyz nie zrobiłam tego w ciągu 7 dni ,a pisałam że nie mogłam wczesniej (...) czytaj dalej»
-
Czy pijanemu pasażerowi należy się odszkodowanie po wypadku?
przez: AGA | 2013.1.24 20:33:33
czy nalezy sie odszkodowanie osobie ktora pod wplywem wypadku byla pijana? Osoba ktora prowadziła samochod byla pijana jej pasazer tez. mieli wypadek czy pasazerowi pijanemu nalezy sie odszkodowanie? czytaj dalej»
-
Czy można wycofać sprzedaż za naprawy w starym budynku?
przez: ADA000111 | 2013.1.24 20:38:12
WITAM CZTERY MIESIACE TEMU SPRZEDALAM MIESZKANIE W ZABYTKOWYM STARYM DOMU I OD DNIA SPRZEDARZY CIAGLE JESTEM NEKANA Z DROBNYMI USTERKAMI TYPU ZAWOR OD KUPUJACEGO JEST TO STARY BUDYNEK I WCZORAJ DOSTALAM (...) czytaj dalej»
-
Jak pozbyć się mojego nazwiska od byłej żony?
przez: marcin | 2013.1.24 20:42:54
moja byla zona nosi moje nazwisko i wykorzystuje ten fakt oklamujac urzednikow twierdzac ze dalej nia jest. pomimo faktu ze nie jestesmy razemod 7 lat. co moge zrobic by pozbawiec ja mojego mazwiska czytaj dalej»
-
Jak uzyskać świadectwo pracy z nieistniejącego zakładu?
przez: Steciąg | 2013.1.25 6:30:57
jak uzyskać świadectwo pracy z nie istniejącego zakładu pracy czytaj dalej»
-
Kulig na terenie prywatnym z alkoholem - wkroczenie policji bez nakazu
przez: bartek.ochocki | 2013.1.25 8:58:55
czy moge zglos to do komendy powiatowej za wiazd na teren prywatny [/cytat] czytaj dalej»
-
Nowy numer telefonu ZBP do zastrzegania kart za miesiące
przez: pietrekk | 2013.1.25 10:20:46
Za cztery miesiące Związek Banków Polskich wprowadzić ma nowy numer telefonu do zastrzegania zaginionych kart. Po wymówieniu nazwy banku, nastąpi przekierowanie klienta do banku. Ma to skrócić (...) czytaj dalej»