Archiwum Forum Styczeń 2013
(627 tematów na forum)
-
Jaką drogą przekazać darowiznę działki między rodziną?
przez: bpm | 2013.1.12 10:46:13
Witam serdecznie, na wstępie w wielkim skrócie przedstawię jak wszystko wyglądało od początku. Natomiast jeżeli temat nadaje się do innego działu proszę o przeniesienie. Moi dziadkowie (...) czytaj dalej»
-
Czy sąsiadka może być karana za podglądanie przez lornetkę?
przez: kuba | 2013.1.12 11:28:59
jeżeli sąsiadka podgląda wszystkich przez lornetke to morze być karana czytaj dalej»
-
Badania u lekarza medycyny pracy przed urlopem po długim L4
przez: Aneta Endzel-Pyrzanowska | 2013.1.12 16:37:21
A to ciekawe,bo w Gazecie Prawnej z 2013 roku było napisane,że Sąd Najwyższy wydał orzeczenie w tej sprawie,że pracownik po długim L4,chodzi o przekraczające 30 dni nie musi przy przejściu na (...) czytaj dalej»
-
Maksymalny czas opuszczenia aresztu po decyzji sędziego
przez: kajafranke | 2013.1.12 18:56:42
Mam pytanie? Sędzia na specjalnym posiedzeniu wydał decyzję o tym, iż zatrzymany może opóścić areszt. Czy ustawa określa, ile czasu od wydania takiej decyzji maksymalnie może upłynąć do momentu (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę domagać się odszkodowania za opóźnienie dostawy materiałów?
przez: Murator | 2013.1.13 9:20:47
Witam, 2 stycznia zamówiłem w sklepie artykuły budowlane , miały być gotowe na 7 stycznia na ten dzień zamówiłem ekipę . Niestety 7 stycznia nie otrzymałem tych materiałów . Sprzedawca (...) czytaj dalej»
-
Czy stowarzyszenie może prowadzić działalność wydawniczą z datkami przez PayPal?
przez: dbname | 2013.1.13 16:30:7
Szanowni Państwo, chciałbym zasięgnąć porady dotyczącej działalności wydawniczej w stowarzyszeniu. Ogólny pomysł maluje się następująco: Prowadzimy działalność wydawniczą i chcemy (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży nieruchomości nabytej w spadku - wysokość i zwrot
przez: Wolska | 2013.1.13 19:11:27
Czy po sprzedaży nieruchomości nabytej w formie spadku ok. 10 lat temu muszę zapłacić podatek? Jeśli tak to jak wysoki?? I jeśli zapłacę ten podatek a pieniądze przeznaczę na zakup nowego mieszkania (...) czytaj dalej»
-
Problem najniższych ofert w przetargach publicznych
przez: nat_kar | 2013.1.13 19:58:44
Myślę, że gwarancja na określony czas byłaby dobra. Na przykład wykonawca zobowiązuje się w umowie, że wykonywany przez niego produkt będzie funkcjonował bez zarzutów, zgodnie z umowionymi (...) czytaj dalej»
-
Przedterminowe wypowiedzenie umowy najmu z powodu złych warunków
przez: martynapaw | 2013.1.13 23:11:56
Witam, wydaje mi się, że przed upływem 6 miesięcy, określonych w umowie, nie ma szans na jej rozwiązanie. To, że w mieszkaniu łatwo się przeziębić nie jest raczej mocnym argumentem do przedterminowego (...) czytaj dalej»
-
Naprawa zamka i domofonu - koszty najemcy czy wynajmującego?
przez: Jelena | 2013.1.14 9:17:35
Kto ponosi koszty naprawy zamku w drzwiach i domofonu wynajmujący czy najemca? Ze względu na zwykłe użycie zamku w drzwiach wejściowych, zaczął on ciężko zamykać się, a z domofonem jest tak (...) czytaj dalej»
-
Czy ochrona może używać kajdanek wobec kobiet w ciąży?
przez: marysia59 | 2013.1.14 9:44:7
Czy ochrona ma prawo uzywać kajdanek w stosunku do kobiet w widocznej ciąży? czytaj dalej»
-
Czy można używać ręcznych miotaczy gazu bez pozwolenia?
przez: daria342 | 2013.1.14 9:47:56
Witam! Przed wycofaniem się na z góry upatrzoną pozycję w zakładzie pracy, chciałbym dowiedzieć się coś na temat uzywania ręcznych miotaczy gazu. Czy osoba cywilna mozę go używać od tak, (...) czytaj dalej»
-
Czy mandaty i sprawy wpłyną na zaświadczenie o niekaralności?
przez: nokaa | 2013.1.14 9:53:8
Pracodawca w pracy gdzie aplikuje wymaga zaświadczenia o niekaralności. Ja mam bardzo dużo spraw założonych przez byłego faceta. Mam też sporo mandatów za nie przestrzeganie ruchu drogowego, czy (...) czytaj dalej»
-
Obrona konieczna w domu - kiedy można użyć siły wobec intruza?
przez: mól | 2013.1.14 9:57:28
Witam, zostałem oskarżony o przekroczenie obrony koniecznej. Zostałem napadnięty wieczorem, przewrócony, kilka razy kopnięty w okolice żeber i raz w okolice głowy. Kiedy nagle ustały uderzenie (...) czytaj dalej»
-
Czy WOŚP płaci podatek od zbiórki?
przez: pawelaa | 2013.1.14 10:0:49
Witam, mam takie pytanie. Czy WOŚP J.Owsiaka płaci podatek za to co zbiorą i ile on wynosi? czytaj dalej»
-
Ulga za internet w 2013 - czy można nadal korzystać?
przez: kartekk | 2013.1.14 10:23:26
ja po raz pierwszy korzytsał pan z tej ulgi w roku 2012 to jeszcze w tym roku pan może, potem juz nie, tylko inna osoba na okres jednego roku. czytaj dalej»
-
Jakie zasiłki przy jednoosobowej działalności i dobrowolnym ubezpieczeniu chorobowym?
przez: RENATA | 2013.1.14 12:56:33
OD ROKU PROWADZĘ JEDNOOSOBOWĄ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ KORZYSTAM Z PREFERENCYJNYCH WARUNKACH NIE OPŁACAM SKŁADKI CHOROBOWEJ. W NIEDALEKIEJ PRZYSZŁOŚCI PLANUJE ZAJŚĆ W CIĄŻĘ. CHARAKTER MOJEJ (...) czytaj dalej»
-
Jak rozliczać dochody z freelancingu bez typowych umów?
przez: fishol | 2013.1.14 13:0:54
Witam, chciałem zapytać jak wygląda kwestia prawa i zarabiania przez internet. Jest pewien serwis, który oferuje zlecenia dla freelancerów. System płatności wygląda tam tak, że pracodawca (osoba (...) czytaj dalej»
-
Zmuszanie do szkolenia na własny koszt - czy pracodawca może?
przez: kucharz | 2013.1.14 13:16:5
Czy pracodawca może zmusic mnie do szkolenia na wlasny koszt? Pracuje czwarty rok z mlodziezą dopiero teraz dopatrzono sie ze nie mam kursu pedagogicznego dla instruktorów. Zatrudniona jestem na stanowisku (...) czytaj dalej»
-
Ile można dorobić na rencie socjalnej?
przez: zainteresowana | 2013.1.14 13:50:8
ile można dorobić brutto w miesiącu lutym 2013 na rencie socjalnej bardzo proszę o dokładną informację czytaj dalej»
-
Czy wypowiedzenie kredytu po latach powoduje wymagalność starych rat?
przez: notowany | 2013.1.14 14:5:28
Witam, wiem że bieg przedawnienia dla każdej raty biegnie z osobna i trwa 3 lata. Natomiast czy jeśli raty nie będą spłacane i bank wypowie umowę kredytową po upływie np 4 lat to raty z pierwszego (...) czytaj dalej»
-
Czy kara za jazdę bez uprawnień jest za niska?
przez: karolinaj | 2013.1.14 15:11:56
sg_, dużo może zależeć też od długości pokonywanych tras, godziny, miejsc czy po prostu miasta. Można wymieniać i wymieniać, ja wybrałam ten najczęstszy powód rzadkich kontroli, nie znając (...) czytaj dalej»
-
Czy zakup mieszkania od teściowej to legalny cel mieszkaniowy?
przez: kasia | 2013.1.14 15:56:59
dzień dobry , mąż odziedziczył wraz z rodzeństwem mieszkanie po swojej mamie, które przed upływem 5 lat spzredali. Podobno w takim przypadku musi zapłacić podatek dochodowy od kwoty którą uzyskał (...) czytaj dalej»
-
Praca na umowę zlecenie będąc bezrobotnym - czy można?
przez: Morfeusz_2005 | 2013.1.14 16:2:18
Witam. Od czerwca ubiegłego roku jestem zarejestrowany jako osoba bezrobotna. Zrobiłem sobie rok przerwy i przygotowuje się na studia (uczę się we własnym zakresie). Zajmuje się tworzeniem (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę domagać się odszkodowania za upadek na nieodśnieżonym chodniku?
przez: broslovsky | 2013.1.14 16:25:52
Proszę o poradę. W sobotę przewróciłem się na nieodśnieżonym chodniku(przed klatką bloku w ,którym mieszkam). Dziś byłem u lekarza, dostałem 2 tygodniowe zwolnienie, jest to prawdopodobnie (...) czytaj dalej»
-
Najwyższy czynsz spośród lokatorów - czy podwyżka jest legalna?
przez: mrozowskim | 2013.1.14 17:48:44
najlepiej u prawnika czytaj dalej»
-
Czy nagranie głosu bez wiedzy i wykorzystanie to naruszenie prawa?
przez: Sneer | 2013.1.14 18:16:56
Witam! Mam nadzieję, że zakładam temat w dobrym miejscu. Otóż chciałbym zapytać o następującą sprawę: ktoś bez mojej wiedzy nagrał mój głos i wykorzystał go potem do skompromitowania (...) czytaj dalej»
-
Czy można odstąpić od umowy pozycjonowania za wadliwe wykonanie?
przez: mflorek | 2013.1.14 18:23:49
Witam. Mam pewien problem. Zawarłem umowę na czas określony z firmą pozycjonującą moją stronę internetową. Opłaty za pozycjonowanie powinny być naliczane tylko w sytuacji gdy moja strona znajduje (...) czytaj dalej»
-
Czy zaświadczenie o niekaralności potrzebne do wizy do Ameryki Południowej?
przez: darek | 2013.1.14 18:45:0
witam mam takie pytanie czy zaświadczenie oniekaralności jest potrzebne do wizy do ameryki południowej wiza czytaj dalej»
-
Czy ściągnięcie gry z torrentem po zepsuciu płyty to piractwo?
przez: Hachimen | 2013.1.14 21:11:13
Chciałbym się dowiedzieć, czy jeżeli posiadam licencje na grę, ale płyta mi się zepsuła i dystrybutor tej gry nie prowadzi już dystrybucji cyfrowej, to czy jeżeli ściągne tą gre z np torrentów (...) czytaj dalej»
-
Czy można napisać aneks do wygasłej umowy zamiany nieruchomości?
przez: Monika | 2013.1.14 21:36:58
Moje pytanie jest następujące czy jesli umowa zamiany nieruchomosci wygasa z powodu niedotrzymania jednego z warunkow umowy czy mozna napisać aneks do takiej umowy? czytaj dalej»
-
Renta rodzinna po zmarłym mężu dla pracującej wdowy
przez: matyylda | 2013.1.14 21:50:27
Witam, mam pytanie odnośnie renty rodzinnej po zmarłym mężu. Poniżej zarysuje sytuację. Wdowa X 52 lata, pracująca w pełnym wymiarze czasowym zatrudniona na umowę o prace wys. wynagrodzenia 2770 (...) czytaj dalej»
-
Zmiana bójki na obronę konieczną - strategia składania zeznań
przez: maciejaszek | 2013.1.15 10:33:15
W skrócie i szybko wyjaśnię. Czy jest jakiś sposób aby bójkę zamienić na obronę konieczną z użyciem siły, przez co mogło to wyglądać jak bójka? Jaki,ś konkretny sposób składania zeznań? czytaj dalej»
-
Prawne konsekwencje prowadzenia strony z projektami graficznymi
przez: seba1986 | 2013.1.15 11:31:58
Innym wyjściem jest podjęcie stałej współpracy z radca prawnym który pomoże Ci prowadzic działalność gospodarcza. czytaj dalej»
-
Kto chowa zmarłego gdy rodzina odmawia?
przez: adamN | 2013.1.15 12:19:29
http://zapytaj.e-prawnik.pl/kto-chowa-zmarlego-bezdomnego.html czytaj dalej»
-
Pracodawca nie zapłacił za miesiąc pracy na budowie - jak walczyć?
przez: seba1986 | 2013.1.15 12:21:59
Chyba jedynym sposobem na odzyskanie niewypłaconej pensji bedzie poproszenie o pomoc radce prawnego. czytaj dalej»
-
Odliczanie od podatku za oddawanie krwi i osocza - limity
przez: adamN | 2013.1.15 12:35:22
Jeśli chodzi o oddawanie krwi, to mamy limity związane z płacią: mężczyźni mogą oddawać krew co 8 tygodni, kobiety co 12 tygodni. Osocze można oddawać częściej - dokładnie tak jak napisała (...) czytaj dalej»
-
Abolicja ZUS dla wspólnika spółki cywilnej pracującego na etacie
przez: adamN | 2013.1.15 14:9:54
jeśli każdy ze wspólników odprowadzał wyłącznie na siebie składki, to jest szansa na abolicję czytaj dalej»
-
Abolicja ZUS dla byłego wspólnika spółki cywilnej
przez: adamN | 2013.1.15 14:11:19
wydaje mi się, że abolicja jest możliwa tylko jeśli każdy sam za siebie odprowadza składki - w tym przypadku chyba było inaczej czytaj dalej»
-
Jak napisać wniosek o nagrodę jubileuszową?
przez: Mariusz | 2013.1.15 15:14:29
Moje pytanie dotyczy nagrody jubileuszowej. Podobno mi coś takiego się należy ale muszę napisać podanie czy wniosek tego nawet nie wiem, nie wiem również jak to ma wyglądać, proszę o pomoc. czytaj dalej»
-
Jak podzielić mieszkanie po zmarłej cioci między spadkobiercami?
przez: ryszardgieron | 2013.1.15 15:53:28
Witam. Szukam porady w sprawie podzialu majatku po zmarlej cioci. Ciocia miala mieszkanie, ktore ma pojsc do podzialu po jej smierci. Zmarla w 2007 r. nie zostawiajac testamentu. Nie miala dzieci ani (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie po ojczymie przez żonę zmarłego pasierba
przez: emeraudee | 2013.1.15 15:56:24
witam, Proszę o informację. 1. Czy żona wraz z dziećmi zmarłego pasierba dziedziczy ustawowo po zmarłym (później niż pasierb) ojczymie, jeśli wszyscy wyżej powołani do dziedziczenia ustawowego (...) czytaj dalej»
-
Komu przysługuje pomoc z MOPS przy rencie i zasiłku pielęgnacyjnym?
przez: babcia | 2013.1.15 16:31:21
komu przysługuje pomoc z MOPSu pobieram 780 zł renet + 130 zasiłek pielęgnacyjny, mieszkam z synem ,który sie mna opiekuje mam 1 grupę pobiera zasiłek opiekuńczy na mnie czy mogę starać się (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać pieniądze za pracę na czarno?
przez: jesica1 | 2013.1.15 17:48:16
prosze o rade co mam zrobic gdyz pracodawca mojego meza zatrudnil go na czarno nie ma zadnego papieru ze maz pracowal u niego i pracodawca nie chce mu wyplacic zarobionych pieniedzy i nie wiem co mam robic (...) czytaj dalej»
-
Zbiór danych jako przedmiot prawa i ochrony - pytanie studenckie
przez: Patrycja691 | 2013.1.15 18:57:6
ja potrzebuje ściśle informacji na temat, który napisałam :D czytaj dalej»
-
Czy mąż może dopisać żonę do działalności po ślubie?
przez: ania | 2013.1.15 20:50:58
mój przyszły mąz ma działalnosc czy po ślubie bedzie mógł mnie dopisać do działalności?? ania czytaj dalej»
-
Czy mogę jako była żona złożyć wniosek o umorzenie składek ZUS męża?
przez: jola | 2013.1.15 21:6:28
Czy mogę jako była żona złożyć wniosek do ZUS o umorzenie składek za okres 1999-2009 byłego męża( byliśmy małżeństwem 2008-2012) W 2008 zaciągnęliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i kupilismy (...) czytaj dalej»
-
Jak bezpiecznie kupić nieruchomość z wadliwym podziałem geodezyjnym?
przez: wshok | 2013.1.15 23:57:30
Witam Ma takie pytanie , jestem w trakcie kupowania nieruchomości tj działki rolnej zabudowanej domem w budowie Podpisałem umowę przedwstępną z wpisem roszczenia u notariusza, daliśmy zadatek (...) czytaj dalej»
-
Czy można odzyskać pieniądze za sprzedaż majątku przez kochankę z pełnomocnictwem?
przez: marecki3211 | 2013.1.16 10:4:46
Witam chce pomóc znajomej która ma bardzo poważny problem. W 1999 roku jej tata dał pełnomocnictwo swojej kochance na mieszkanie. W tym i sprzedaż domu wraz z odbiorem pieniedzy itp. Ona już po (...) czytaj dalej»
-
Opłaty za odbiorniki radiowe i telewizyjne od 2013 roku
przez: mangoo | 2013.1.16 10:57:39
Bardzo istotna sprawa. Z dniem 1 stycznia 2013 roku opłata za używanie odbiornika radiowego wyniesie 5,65 zł miesięcznie, a opłata za używanie odbiornika telewizyjnego lub radiowego i telewizyjnego (...) czytaj dalej»