Archiwum Forum Kwiecień 2011
(777 tematów na forum)
-
Świadczenia chorobowe podczas pracy w Niemczech
przez: mrozowskim | 2011.4.20 16:24:7
Pracownik zatrudniony na umowę o pracę podlega ubezpieczeniu od pierwszego dnia pracy z tym, że w Niemczech funkcjonuje kila odpowiedników naszego NFZ i są też ubezpieczenia prywatne. Takim podstawowym (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie konta spółki przez bank z tytułu długu wspólnika
przez: emka506 | 2011.4.20 18:23:25
Bank zabrał wszystkie pieniądze z konta obrotowego s.c., jak się dowiedziałam na podstawie tytułu wykonawczego z urzedu skarbowego wystawionego na jednego ze wspolników spółki z tytułu zaległości (...) czytaj dalej»
-
PIT-8C za zwrot pieniędzy od spółdzielni dla bezrobotnego
przez: skandal66 | 2011.4.20 22:5:46
Witam. Ze spółdzielni dostałem Pit-8C w związku ze zwrotem (114zł) za wymianę okien. Jako bezrobotny, bez dochodu nie rozliczałem się US. W 2010 nie miałem żadnego dochodu czy będę musiał (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie na budowę na działce ze stanowiskiem archeologicznym
przez: mrozowskim | 2011.4.20 22:17:58
Może by tak zapytać konserwatora zabytków? czytaj dalej»
-
Jak napisać list motywacyjny o przydzielenie mieszkania komunalnego
przez: korzon | 2011.4.20 22:24:26
Witam wszystkich. Jak napisać list motywacyjny o przydzielenie mieszkania ? Od października zaczynam studia i potrzebuje jakiekolwiek mieszkanie komunalne, abym miał warunki do nauki (obecne mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie kontaktów z dzieckiem w trakcie sprawy sądowej
przez: pokrzywdzona | 2011.4.20 23:45:34
Jeżeli mój mąż wniósł sprawe do sądu o uregulowanie kontaktów z dzieckiem wraz z zabezpieczeniem na czas trwania do rozprawy sądowej, to czy ja również dostane ową decyzje z sądu na temat (...) czytaj dalej»
-
Przywileje dla bezrobotnej matki w ciąży wychowującej dziecko
przez: joanna37black | 2011.4.21 4:1:33
[cytat] Czytajac wypowiedzi osob umiejacyh tylko skwitować " do pracy a nie czekac .." powiem tylko jedno , kiedys tez bedziecie w takiej sytuacji i nie ocenajcie zeby nie byc ocenianym . Pracowalam (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o naruszenie godności policjanta za słowa o smerfach
przez: Sparow25 | 2011.4.21 12:23:51
Przede wszystkim musisz spraecyzować, o co Ci chodzi pisząc zostałem oskarzony. Przedstawiono Ci zarzut, czy sprawa jest już w Sądzie itp. czytaj dalej»
-
Czas pozostawania wyroku za jazdę rowerem w stanie nietrzeźwym
przez: Sparow25 | 2011.4.21 12:32:12
To zależy od wymiaru, kary jaką dostałęś w wyroku i czy także został orzeczony środek karny (np: zakaz prowadzenia pojazdów). Najlepiej możesz spojrzeć w rozdział XII Kodeksu Karnego art. 106 (...) czytaj dalej»
-
Recepty na telefon dla przewlekle chorych - ryzyko oszustów
przez: mazureks | 2011.4.21 12:57:9
Resort zdrowia ma w przyszłym tygodniu zadecydować czy przewlekle chorym będzie można wypisywać recepty na telefon. Czy nie będzie to ułatwieniem dla oszustów?? czytaj dalej»
-
Ulga meldunkowa przy sprzedaży mieszkania bez meldunku
przez: gruber1 | 2011.4.21 13:23:47
witam, mam taką sprawę, sprzedaliśmy mieszkanie i czy należy mi się ulga meldunkowa jeżeli w mieszkaniu przez cały czas zameldowana była tylko żona? czytaj dalej»
-
Prawo do określenia narodowości śląskiej w spisie ludności
przez: lanil | 2011.4.21 13:26:37
Witam! Dlaczego odbierają nam nasze poczucie narodowości?! Dlaczego nie chcą się zgodzić na Narodowość Ślązaków?! Czy nie mamy do tego prawa? Komu to przeszkadza!? Rachmistrzowie przy (...) czytaj dalej»
-
Dochody z wynajmu odziedziczonego mieszkania a majątek wspólny
przez: zbyrrto | 2011.4.21 13:30:50
"Ulga meldunkowa ma zastosowanie łącznie do obojga małżonków, nawet jeśli tylko jedno z nich było zameldowane w sprzedanym lokalu przez 12 miesięcy." zgodnie z art. 21 ust. 22 (...) czytaj dalej»
-
Prawo do zwrotu przeterminowanych produktów w każdym sklepie
przez: korola | 2011.4.21 13:34:9
Witam! Jesteśmy w okresie świątecznym! Sprzedawcy wielu sklepów chcą wykorzystać ten czas na pozbycie się swoich przeterminowanych bądź nie świeżych produktów. Czy w każdym sklepie (...) czytaj dalej»
-
Myto dla samochodów z przyczepami od lipca
przez: krawc | 2011.4.21 13:43:59
Witam! Będziesz jechać na urlop z przyczepą lub żaglówką? - Przygotuj się na dodatkowe koszty, ostrzega \"Rzeczpospolita\". Od 1 lipca na 1600 km polskich dróg - autostrad, dróg ekspresowych (...) czytaj dalej»
-
Problemy z komercyjnymi programami do e-PIT
przez: kakalka | 2011.4.21 13:53:0
Witam, Użytkownicy komercyjnych programów do rozliczania się przez Internet zamiast do fiskusa mogli wysłać swe zeznania w kosmos, alarmuje \"Dziennik Gazeta Prawna\". I ostrzega - grzywna za to (...) czytaj dalej»
-
Urlop na opiekę nad chorym dzieckiem ponad standardowy
przez: pila45 | 2011.4.21 14:7:8
Dzień dobry! Mam bardzo chorą córeczkę. Kasia musi być cały czas hospitalizowana. Wykorzystałam swój urlop w pracy, aby móc przy niej być. Szef powiedział, że nic więcej nie przysługuje (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie przy świadomości fałszywych zeznań świadka wypadku
przez: luka45 | 2011.4.21 14:16:9
witam, co mogę zrobić jeśli wiem że osoba która uległa wypadkowi, poświadczyła na zeznaniu nieprawdę!! Mogę coś z tym zrobić??? czytaj dalej»
-
Ślub Polaka z Wenezuelką w Polsce - jakie dokumenty potrzebne
przez: SAD | 2011.4.21 14:20:16
nie jestes polakiem czytaj dalej»
-
Kolejna sprawa o kradzież po uprzedniej karze grzywny
przez: wikar7777 | 2011.4.21 14:22:34
Prawdopodobnie pójdziesz do więzienia.. czytaj dalej»
-
Oskarżenie wójta gminy o nieudolne zarządzanie
przez: filter | 2011.4.21 14:25:20
Dzień dobry! Czy jeśli mieszkańcom nie podoba się w jaki sposób Urzędnicy Gminy zarządzają ją, to czy można oskarżyć Wójta Gminy i Rade Gminy o nieudolne zarządzanie Gminą? W jakich (...) czytaj dalej»
-
Dofinansowanie do leczenia białaczki dziecka
przez: albertkow | 2011.4.21 14:55:0
A czy jak się wpłaca pieniądze do fundacji z przeznaczeniem dla konkretnej osoby, to czy cała suma jest przekazywana tej osoby? czytaj dalej»
-
Czas przepracowania potrzebny do urlopu wychowawczego
przez: staszek34 | 2011.4.21 15:6:14
Aby wziąć urlop wychowawczy nalezy mieć przepracowane 6 miesięcy. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za kredyt męża zaciągnięty przed małżeństwem
przez: maciejeczka | 2011.4.21 15:7:0
Dzień dobry! Mój małżonek przed małżeństwem zaciągnął kredyt. Ja o nim nic nie wiedziałam. Niestety pół roku po ślubie zginął w wypadku samochodowym. Nie podpisaliśmy intercyzy. Czy (...) czytaj dalej»
-
Bezpieczeństwo kredytów internetowych w sklepach online
przez: alinka7 | 2011.4.21 15:8:38
witam, czy branie kredytu w sklepie online jest bezpieczne?? Czy ktoś już korzystał z takich usług?? czytaj dalej»
-
Kredyt na remont dachu kamienicy dla kilku rodzin
przez: ula22 | 2011.4.21 15:10:25
a co w sytuacji, gdy nie wszyscy lokatorzy chcą się zgodzić na utworzenie wspólnoty?? Jest jakis przepis, który nakazuje założenie wspólnoty? czytaj dalej»
-
Kredyt na mieszkanie rodziców - najlepsze rozwiązanie
przez: gabrysia32 | 2011.4.21 15:45:5
witam, mam takie pytanie, jaki kredyt wziąć na mieszkanie rodziców? Ja chcę wziąć kredyt ale mieszkanie jest rodziców, jakie rozwiązanie jest najlepsze w takiej sytuacji?? czytaj dalej»
-
Odliczenie składek zagranicznych w polskim zeznaniu podatkowym
przez: expertyza | 2011.4.21 15:45:48
Witaj. Znam firmę, która doskonale doradza w dziedzinie podatków, również zagranicznych. Mowa o Breslau Finance Group. Ilekroć zwracam się do nich z jakąś prośbą, są mi w stanie pomóc. Więcej (...) czytaj dalej»
-
Procedura zakładania własnej firmy - dokumenty i urzędy
przez: expertyza | 2011.4.21 15:49:19
Polecam Ci kontakt ze świetnym doradcą z firmy Breslau Finance Group. Potrzebujesz fachowej i kompleksowej pomocy, instrukcji jak w przyszlości radzić sobie z formalnościami związanymi z prowadzeniem (...) czytaj dalej»
-
Upadłość dewelopera - walka o pieniądze i mieszkanie zastępcze
przez: expertyza | 2011.4.21 15:52:6
Skontaktuj się z Breslau Finance Group. Ta firma zrzesza świetnych doradcow z kilku dziedzin, mysle, że będą w stanie zaoferować Ci pomoc. Musisz próbowac odzyskać swoje pieniądze. Kontakt znajdziesz (...) czytaj dalej»
-
Poradnik online pisania biznes planu do dofinansowania UE
przez: Milenka56 | 2011.4.21 16:1:23
witam, czy ktoś zna jakiś poradnik on line jak napisać dobry biznes plan? Chcę się starać o dofinansowanie z UE i trzeba napisać biznes plan, ale nie wiem jak to zrobić dobrze?? czytaj dalej»
-
Pracodawca odbija z pensji braki w kasie przy pracy na czarno
przez: faraon12 | 2011.4.21 16:5:30
Dlatego właśnie praca na czarno nie zawsze jest dobra... czytaj dalej»
-
Prawa pracownika na zwolnieniu L4 - zakupy w miejscu pracy
przez: natalia | 2011.4.21 18:44:38
Jakie mam prawa na L4 2? dzień dobry.Jestem pracownikiem marketu.Mam L4 ze względu na złamany palec u ręki.Czy w tym przyadku mogę pojawić się u mnie w pracy np na zakupach. czytaj dalej»
-
Wymiar urlopu wypoczynkowego przy zatrudnieniu na zastępstwo
przez: Proszęopomoc | 2011.4.21 20:28:43
Pomyłka w dacie: wg wyliczeń zatrudniona będę do 22.05.2011 !!! czytaj dalej»
-
Prawo właściciela do protokołu przeszukania domu
przez: Magnolia | 2011.4.21 20:45:10
W moim domu miało miejsce przeszukanie, podejrzanym była osoba zameldowana, ale nie ja- czyli nie właściciel. Czy w takim przypadku ja jako właściciel mam prawo otrzymać protokół z przeszukania? (...) czytaj dalej»
-
Prawo właściciela do protokołu przeszukania domu - duplikat
przez: Magnolia | 2011.4.21 20:52:9
W moim domu miało miejsce przeszukanie, podejrzanym była osoba zameldowana, ale nie ja- czyli nie właściciel. Czy w takim przypadku ja jako właściciel mam prawo otrzymać protokół z przeszukania? (...) czytaj dalej»
-
Przepustka z więzienia - meldowanie się na komisariacie w innym mieście
przez: mileno | 2011.4.22 9:58:45
Witam! Mój brat odsiaduje karę w zakładzie karnym. Udało mu się wyjść na święta na przepustkę. Ma wstawiać się codziennie na komisariat policji. A czy jeśli chcemy z nim wyjechać do innego (...) czytaj dalej»
-
Biologiczna matka adoptowanego dziecka żąda kontaktu
przez: ala_k | 2011.4.22 10:21:45
Witam! Adoptowaliśmy córeczkę. Była niemowlęciem. Jakimś sposobem jej matka dowiedziała się, że to właśnie my ja adoptowaliśmy i przychodzi do nas, abyśmy pozwolili jej się z Amelką widzieć. (...) czytaj dalej»
-
Procedura przewiezienia zwłok z zagranicy do Polski
przez: kolin | 2011.4.22 10:30:49
Witam! Czy mógłby mi ktoś napisać jak wygląda procedura przewiezienia zwłok z zagranicy do naszego kraju? Czy jest to skomplikowane? Ile może to potrwać? Proszę o radę! czytaj dalej»
-
Procedura uzyskania wizy do USA - wymagane dokumenty
przez: kamit | 2011.4.22 10:58:34
Witam, Jaka jest procedura starania się o wizę w USA? czy potrzebne mi sa jakieś dokumenty z Polski? Pozdarwiam czytaj dalej»
-
Działka zapisana żonie a majątek wspólny małżeński
przez: danil | 2011.4.22 11:12:9
Witam! Teściowa zrobiła prezent mojej żonie i zapisała jej działkę. Czy ta działka przechodzi do naszego majątku wspólnego? Proszę o informacje czytaj dalej»
-
Odebranie wnuków z pogotowia rodzinnego po śmierci rodziców
przez: edek45 | 2011.4.22 11:37:17
Witam! Niedawno stała się tragedia dla naszej rodziny. W wypadku samochodowym zmarła moja córka i zięć. Pozostawili nam 3 dzieci. Jednak dzieci trafiły do pogotowia rodzinnego. Prawdopodobnie (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie całego zasiłku chorobowego przez komornika
przez: karter | 2011.4.22 11:50:42
witam! Mój tata jest na zasiłku chorobowym i ma jakieś długi. czy komornik ma prawo zająć cały zasiłek i pozostawić go bez środków do życia? Ojciec przychodzi do mnie i żali się, że (...) czytaj dalej»
-
Ryczałt od wyjazdów służbowych komunikacją miejską
przez: koltek | 2011.4.22 12:0:18
Witam! Czy kierownik jest zobowiązany do zapłacenia pracownikowi ryczałt od wyjazdów służbowych? I czy jak nie podróżuje własnym samochodem, a autobusem miejskim to także to obowiązuje? Proszę (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie dodatkowego dnia wolnego gdy święto w dzień wolny
przez: morlin | 2011.4.22 12:10:6
Witam! Już nie będzie wolnego za to, że w dniu wolnym od pracy przypadło święto! To wynik zmian, jakie od 1 stycznia 2011 r. wprowadziła nowelizacja kodeksu pracy z 24 września 2010 r. (Dz.U. (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek odpowiedzi na oferty pracy z urzędu bezrobocia
przez: woder | 2011.4.22 12:31:0
Witam! czy jak urząd Pracy podsyła mi jakieś oferty pracy, to czy jestem zobowiązany do odpowiedzenia na te ogłoszenia? Czy może mi nie wypłacić pieniędzy z bezrobocia, jak nie podejmuje (...) czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło czy zlecenie dla studenta pracującego 20h
przez: ewunciiaaa | 2011.4.22 12:43:35
Witam! Ciężko jest znaleźć praca dla studentów. studiuje dziennie. Niedawno znalazłem pracę i szef zapytał mnie na jaką umowę chce być zatrudniony. Będę pracowała 20h tygodniowo. Czy (...) czytaj dalej»
-
Jak rozliczyć ulgę na dzieci po rozwodzie przy wspólnej opiece?
przez: joasia44 | 2011.4.22 12:43:45
Zgodnie z art. 27f ust. 4 ustawy o PIT obojgu rodzicom przysługuje odliczenie 1112,04 zł na każde dziecko, w częściach równych lub w dowolnie ustalonej przez siebie proporcji. Ważne jest, (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo przy pracy chałupniczej - odzyskanie straconych pieniędzy
przez: saver | 2011.4.22 12:51:42
Witam Wszystkich. Jestem załamana, że ludzie potrafią być tak wredni!!! Szukałam pracy chałupniczej, znalazłam ofertę na gumtree. Wysłałam pieniądze na ich konto, za materiał, który (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o naruszenie praw autorskich przez firmę komputerową
przez: printerek | 2011.4.22 13:2:55
Witam, Firma komputerowa miała zrobić dla mnie format komputera i poprosiła o zainstalowanie oryginalnego Windowsa! Moja praca wymaga dwa razy na rok sprawdzenia oprogramowania komputera na których (...) czytaj dalej»