Komisja Europejska w obronie naszej prywatności w sieci

Porozumienie w sprawie ochrony danych osobowych dla Europy proponuje wiceprzewodnicząca Komisji Europejskiej Viviane Reding. Okazją do ogłoszenia inicjatywy był Europejski Dzień Ochrony Danych Osobowych. Porozumienie przewiduje m.in., że nie można akceptować ogólnego nadzoru nad łącznością elektroniczną, a przepisy określające zasady ochrony danych lub wpływające na prywatność wymagają publicznej debaty.

Dwa lata po przedstawieniu przez Komisję Europejską projektu kompleksowej reformy przepisów dotyczących ochrony danych w UE, w celu przystosowania ich do potrzeb XXI w. W październiku 2013 r. przedmiotowo właściwa Komisja Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych Parlamentu Europejskiego (LIBE) zdecydowaną większością głosów poparła wnioski Komisji. Ministrowie w Radzie ds. Wymiaru Sprawiedliwości odbywali w tym czasie liczne dyskusje na temat tych propozycji, jednak bez osiągnięcia porozumienia w sprawie mandatu do rozpoczęcia negocjacji z Parlamentem Europejskim.

W Europejskim Dniu Ochrony Danych Osobowych, wiceprzewodnicząca Komisji Viviane Reding, komisarz UE ds. sprawiedliwości wezwała w swoim przemówieniu w Centrum Studiów nad Polityką Europejską (CEPS) do porozumienia w sprawie ochrony danych osobowych dla Europy.

- Musimy zacząć poważnie podchodzić do kwestii ochrony danych osobowych. Parlament Europejski to zrozumiał, a jego Komisja Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych zagłosowała w październiku za rozporządzeniem zawierającym wyraźne regulacje i wiarygodne sankcje, mającym zapewnić przestrzeganie europejskich przepisów. W minionym tygodniu trzy instytucje - Komisja Europejska, dwóch sprawozdawców z Parlamentu Europejskiego oraz przedstawiciele prezydencji greckiej i zbliżającej się prezydencji włoskiej - doszły do porozumienia w sprawie planu działania zakładającego, że do końca tego roku uzgodniona zostanie reforma ochrony danych osobowych - stwierdziła w swoim przemówieniu wiceprzewodnicząca Reding, odnosząc się do tempa negocjacji. - Jeżeli UE chce być wiarygodna w swoich wysiłkach na rzecz odbudowywania zaufania, jeżeli chce funkcjonować jako przykład dla pozostałych kontynentów, musi najpierw uporządkować swoje własne sprawy.

Według wiceprzewodniczącej Reding odpowiednim rozwiązaniem służącym przywróceniu zaufania - w odniesieniu do stosunków transatlantyckich oraz sposobów postępowania przedsiębiorstw i rządów z danymi obywateli - jest porozumienie w sprawie ochrony danych osobowych dla Europy. Powinno ono opierać się na ośmiu zasadach:

  • 1. Reforma przepisów dotyczących ochrony danych osobowych musi znaleźć się w dzienniku ustaw. Chciałabym, żeby w 2014 r. prace nad kwestiami ochrony danych osobowych odbywały się na pełnych obrotach.
  • 2. Reforma nie powinna zawierać rozróżnienia na sektor prywatny i państwowy. Obywatele mogliby po prostu nie zrozumieć takiego podziału w czasach, gdy sektor publiczny zbiera, porównuje, a czasem nawet sprzedaje dane osobowe. Poza tym takie rozróżnienie jest bardzo trudne w świetle tego, że samorząd terytorialny może nabyć przestrzeń do przechowywania danych na prywatnej chmurze.
  • 3. Przepisy określające zasady ochrony danych osobowych lub wpływające na prywatność wymagają publicznej debaty, ponieważ odnoszą się do swobód obywatelskich w internecie.
  • 4. Gromadzenie danych osobowych powinno mieć określony cel i być ograniczone w swoim zasięgu do tego, co jest proporcjonalne. Nie można akceptować nadzoru ogólnego nad danymi z zakresu łączności elektronicznej.
  • 5. Przepisy muszą być jasne i aktualne. Państwa członkowskie nie mogą polegać na przestarzałych przepisach, opracowanych w innej rzeczywistości technologicznej, tworząc zasady dotyczące nowoczesnych systemów nadzoru.
  • 6. Na kwestie bezpieczeństwa narodowego należy się powoływać z umiarem. Praktyka taka powinna być raczej wyjątkiem, a nie zasadą.
  • 7. Prawdziwy nadzór nie może mieć miejsca bez udziału organów wymiaru sprawiedliwości. Nadzór wykonawczy jest dobry. Nadzór parlamentarny jest niezbędny. Nadzór sądowy jest kluczowy
  • 8. Wiadomość dla naszych przyjaciół w Stanach Zjednoczonych. Przepisy dotyczące ochrony danych osobowych powinny mieć zastosowanie bez względu na obywatelstwo danej osoby. Stosowanie różnych standardów wobec obywateli danego państwa i cudzoziemców nie ma uzasadnienia, biorąc pod uwagę otwarty charakter internetu.
  • Źródło: Komisja Europejska

Obserwuj nas na:

Tagi: 

Potrzebujesz porady prawnej?

KOMENTARZE (0)

Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!


Dodaj komentarz

DODAJ KOMENTARZ

ZOBACZ TAKŻE:

  • 26.7.2019

    Co dalej z podatkiem od sprzedaży detalicznej?

    Komisja Europejska (KE) złożyła odwołanie od korzystnego dla Polski wyroku Sądu UE w sprawie podatku od sprzedaży detalicznej (tzw. podatku handlowego). Wcześniej Sąd UE w wyroku z 16 maja (...)

  • 16.7.2019

    CEF2 – Łącząc Europę

    Wsparcie sieci 5G, podłączenie do bardzo szybkiego internetu dla lokalnych centrów społeczno-gospodarczych to niektóre z celów instrumentu Connecting Europe Facility na lata 2021-2027 (...)

  • 19.8.2019

    Jak bezpiecznie korzystać z aplikacji mobilnych?

    Moda na aplikacje mobilne nie jest niczym nowym. UODO od lat przypomina, że korzystanie z nich nie powinno usypiać naszej czujności. Bezrefleksyjne korzystanie z wielu nowoczesnych narzędzi (...)

  • 10.1.2019

    Zwolnienie od akcyzy pojazdów elektrycznych, hybrydowych i z napędem wodorowym

    Komisja Europejska zatwierdziła zwolnienie od podatku akcyzowego pojazdów elektrycznych, hybrydowych i z napędem wodorowym. Od kiedy można stosować zwolnienie od akcyzy?

  • 17.9.2018

    Jak odwołać się od mandatu drogowego?

    Jeśli wystawiono ci mandat drogowy, a masz pewność, że wypisano ci go niesłusznie, pamiętaj, że jest tylko kilka przypadków, kiedy można go uchylić. Dowiedz się, kiedy i w jaki sposób (...)