Zbliża się 26 Sesja CCEURO w Warszawie
26 Sesja Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy
oraz Seminarium Kodeksowe
Warszawa, 6-10 październik 2008
Informacje o przygotowywanej przez GIJHARS w dniach 6-10 października 2008 - 26 Sesji Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy oraz Seminarium Kodeksowym:
Czym jest Komisja Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius) FAO/WHO?
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO to najważniejsza organizacja międzynarodową zajmującą się bezpieczeństwem żywności, ochroną zdrowia konsumentów oraz zapewnieniem uczciwych praktyk w handlu żywnością. Powstała w 1963 roku w ramach Wspólnego Programu dla Norm dotyczących Żywności powołanego przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (ang. World Health Organization - WHO).
Obecnie członkami Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO jest 179 państw. Polska uczestniczy w pracach tej organizacji od początku jej istnienia. W pracach Komisji uczestniczyć mogą obok państw członkowskich, państwa zainteresowane normami żywnościowymi, na zasadach określonych dla obserwatorów. Obserwatorami mogą być również międzynarodowe organizacje rządowe i pozarządowe, które mają prawo zgłaszać uwagi na każdym etapie tworzenia norm, z wyjątkiem ustaleń końcowych, w których przywilej głosowania mają tylko członkowie Komisji.
Czym zajmuje się Komisja Kodeksu Żywnościowego?
Głównym celem Komisji Kodeksu Żywnościowego jest tworzenie Kodeksów praktyk oraz zaleceń dostarczających szeregu uznanych na szczeblu międzynarodowym wytycznych dla istniejących już zakładów przetwórczych, wytycznych do organizowania systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produktów żywnościowych, stosowania wewnętrznych metod kontroli dla nowych lub rozwijających się zakładów przetwórczych, a także wskazówek dotyczących wybranych dziedzin związanych z przetwórstwem rolno-spożywczym, kontrolą i monitorowaniem jakości żywności.
Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) tworzony jest przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, oraz jej Komitety Ogólne, Branżowe, Regionalne Komitety Koordynacyjne i Grupy Problemowe Ad Hoc o bardzo szerokim spektrum działania. Na terenie każdego z państw członkowskich działają Punkty Kontaktowe. W Polsce rolę Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO pełni Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Wydział Współpracy Międzynarodowej).
Jakie znaczenie Codex Alimentarius ma dla Konsumentów i Przedsiębiorców?
Dla konsumentów Codex Alimentarius oznacza przede wszystkim wysokiej jakości bezpieczną żywność oraz pełną informację na temat żywności. Dla przedsiębiorców natomiast usunięcie barier poza celnych w obrocie międzynarodowym, większy rynek zbytu, dostęp do informacji odnośnie technologii i toksykologii żywności oraz zapewnienie uczciwych zasad konkurencji.
Mimo iż, wytyczne Codex Alimentarius nie są normami prawnie obowiązującymi to mają one bardzo duże znaczenie jako wyraz pracy międzynarodowego grona specjalistów. Wiele z państw wprowadza do prawa krajowego standardy Codex Alimentarius.
Polska zwiększa swoją aktywność na forum Kodeksu Żywnościowego
W trakcie 25 Sesji Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Europy, która odbyła się w dniach 15-18 stycznia 2007 r. w Wilnie, zgodnie z ustaleniami podjętymi na posiedzeniu Kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniu 20 listopada 2006 r., Polska zgłosiła chęć zorganizowania kolejnej sesji wspomnianego komitetu.
Ponadto, Szwajcaria pełniąca rolę koordynatora komitetu w latach 2004-2006, przyjęła propozycję objęcia tej funkcji na kolejne dwa lata oraz wyraziła gotowość współpracy z Polską przy organizacji następnej sesji.
Na 30 Sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, która miała miejsce w dniach 2-7 lipca 2007 r. w Rzymie, zapadła ostateczna decyzja o organizacji 26 Sesji Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy (CCEURO) w Polsce.
Sesja odbędzie się dniach 7-10 października 2008 roku w Warszawie. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, pełniący rolę Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski, koordynuje prace nad organizacją sesji i współpracuje w tym zakresie ze Szwajcarią - aktualnym Koordynatorem dla Europy w ramach Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Goszczenie Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego KKŻ FAO/WHO dla Europy w Polsce, wiąże się z koniecznością zorganizowania dwóch seminariów kodeksowych dla mniej aktywnych państw członkowskich Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO WHO z regionu Europy.
Pierwsze seminarium kodeksowe pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa Rozwoju Wsi, odbyło się w dniach 1-3 października 2007 r. w Warszawie w formie trzydniowych warsztatów. Celem seminarium było zaangażowanie mniej aktywnych państw z regionu Europy w prace prowadzone na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. W seminarium uczestniczyło około 50 uczestników z ponad 20* krajów Europy oraz państwa Komisji Europejskiej, Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ (FAO), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Podczas seminarium zaprezentowano cel, zasady działania oraz znaczenie dla światowego ustawodawstwa żywnościowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Prelegentami podczas warsztatów byli eksperci z FAO, Szwajcarii, Szwecji, Komisji Europejskiej oraz Polski.
Podczas warsztatów została również zorganizowana sesja posterowa, w czasie, której delegaci zaprezentowali organizację i funkcjonowanie krajowych Punktów Kontaktowych KKŻ FAO/WHO. Ponadto wzięli udział w symulacji sesji kodeksowej, która przeprowadzona była po raz pierwszy na tego rodzaju szkoleniu. Uczestnicy zgodnie uznali, że istnieje duża potrzeba kontynuacji tego typu spotkań i szkoleń, w szeroko rozumianym regionie Europy.
Organizacja pierwszych warsztatów kodeksowych przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych została wysoko oceniona przez uczestników spotkania oraz ekspertów zagranicznych zaangażowanych w ich realizacje.
Drugie seminarium kodeksowe zostanie zorganizowane w przeddzień 26 Sesji CCEURO tj. 6 października 2008 r. Na 26 Sesji Regionalnego Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy (CCEURO) w Warszawie przewidywany jest udział ok. 100 -150 delegatów z 46 państw członkowskich KKŻ FAO/WHO z regionu Europy oraz przedstawicieli międzynarodowych organizacji pozarządowych w charakterze obserwatorów.
Organizacja sesji CCEURO w Polsce to duże wyzwanie, ale jednocześnie wyjątkowa szansa dla naszego kraju na bardziej aktywne włączenie się w prace normalizacyjne o charakterze międzynarodowym oraz promocję Polski zarówno w regionie jak i na świecie.
Agenda - CCEURO
-----------
* Albania, Armenia, Azerbejdżan, Bośnia i Hercegowina, Białoruś, Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Federacja Rosyjska, Kosowo, Litwa, Macedonia, Polska, Rumunia, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Turcja, Uzbekistan, Ukraina, Węgry.
Źródło: www.ijhar-s.gov.pl
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?