Wyrok

Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? – opinia prawna

Stan faktyczny

Prowadziłem „po kieliszku”, można rzecz po pijanemu. Zostałem ukarany orzeczeniem wobec mnie środka karnego – zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych. Czy można w jakiś sposób skrócić czas na jaki zostało to orzeczone? Jest to moje pierwsze i jedyne przewinienie, nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z wymiarem sprawiedliwości w sprawach karnych.

Opinia prawna

Środek karny w postaci zakazu prowadzenia pojazdów przewiduje zarówno Kodeks karny, jak i Kodeks wykroczeń. Ponieważ nie doprecyzował Pan w jakim trybie został orzeczony środek karny, rozpatrzone zostaną obie możliwości.

Kodeks karny stanowi, że zakaz prowadzenia pojazdów orzeka się w latach, od roku do lat 10.
„Art. 42. § 1. Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, w szczególności jeżeli z okoliczności popełnionego przestępstwa wynika, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.   
§ 2. Sąd orzeka zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych albo pojazdów mechanicznych określonego rodzaju, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa wymienionego w § 1 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia określonego w Art. 173, 174 lub 177.”

Zgodnie z treścią art. 84 kk, sąd może po upływie połowy okresu, na który orzeczono środek karny, uznać go za wykonany, jeżeli skazany przestrzegał porządku prawnego, a środek karny był w stosunku do niego wykonywany przynajmniej przez rok. Niestety, możliwość ta została wyłączona w przypadku, gdy zakaz prowadzenia pojazdów orzeczono w stosunku do osoby będącej w stanie nietrzeźwości. A zatem, skoro prowadził Pan samochód pod wpływem alkoholu, ta możliwość skrócenia obowiązywania zakazu nie może tu znaleźć zastosowania.

Kolejnym możliwym sposobem skrócenia zakazu prowadzenia pojazdu, jest wniesienie środka odwoławczego od wyroku orzekającego ten środek karny.

Termin do wniesienia apelacji wynosi 14 dni i biegnie od daty doręczenia wyroku z uzasadnieniem. Apelację wnosi się do sądu, który wydał zaskarżane orzeczenie. Zgodnie z art. 438 Kodeksu postępowania karnego, jako podstawę apelacji można podnieść zarzut „rażącej niewspółmierności orzeczonej kary”. Zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z dnia 23 kwietnia 2002 r. (sygn. akt I KZP 12/2002), podstawę wniesienia środka odwoławczego stanowi również analogicznie rażąca niewspółmierność orzeczonego środka karnego.
Należy jednak pamiętać o krótkim, bo 14 dniowym terminie do odwołania się od wyroku.

Zgodnie z art. 29 Kodeksu wykroczeń, zakaz prowadzenia pojazdów wymierza się w miesiącach lub latach, na okres od 6 miesięcy do 3 lat. Na poczet zakazu prowadzenia pojazdów zalicza się okres zatrzymania prawa jazdy lub innego dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdu.

Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia również przewiduje możliwość wniesienia apelacji od orzeczenia wydanego w pierwszej instancji. W tym przypadku apelację wnosi się na piśmie w terminie 7 dni od daty otrzymania wyroku z uzasadnieniem. W postępowaniu w sprawach o wykroczenia stosuje się odpowiednio przepisy art. 438 Kpk, więc powyższe rozważania o podstawach wniesienia apelacji są aktualne także w tym postępowaniu.

Reasumując, w przypadku orzeczenia środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów wobec osoby prowadzącej samochód w stanie nietrzeźwości, jedyną możliwością skrócenia obowiązywania tego zakazu jest wniesienie apelacji od wyroku. Przepisy nie przewidują bowiem żadnej możliwości skrócenia stosowania tego środka karnego w takim przypadku.

Obserwuj nas na:

Potrzebujesz porady prawnej?

KOMENTARZE (20)

piotr

30.5.2014 19:47:49

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

zostalem dwukrotnie zlapany pod wplywem alkoholu za co odbylem kare wiezienia w wymiarze 2lata podczas odbywania kary ukonczylem terapie aa mam zakaz na 7lat zostalo jeszcze 2.5 roku czy istnieje mozliwosc skrocenia zakazu prosze o pomoc dziekuje

mario

17.4.2013 11:21:27

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

mam zakaz na 72 miesiące który kończy się w styczniu na rower a na pojazdy mechaniczne w czerwcu 2014 roku czy jest taka możliwość o skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych pracuję na dwie zmiany gdzie dojeżdżam do pracy około 20 km i mam problem z dostaniem się do miejsca pracy proszę o poradę

michał

6.12.2011 7:18:36

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

ja miałem wypadek pod wpływem 0,76mg/l skosiłem lampę ,jechałem sam i zabrali .Na ile ? i za jaka grzywnę pomóżcie

sulistrowa

11.11.2011 10:12:12

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

czy istnieje możliwość krótszego zatrzymania prawa jazdy niż 6 miesięcy

sulistrowa

11.11.2011 10:12:11

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

czy istnieje możliwość krótszego zatrzymania prawa jazdy niż 6 miesięcy

chycel

7.9.2011 23:22:26

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

nie wiem każdy sąd inaczej interpretuje. ja mialem 2 promile 3400 grzywny i dwa lata zakazu.rok miną wyrok mialem po .4 miesiącach na raty rozłożyli.pismo trzeba im wysłac o te raty.a co do zakazu to nie wiem czy dz sie skrucic.

Waldemar

18.7.2011 10:8:21

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

kolego Miłoszu. Nie będę pisał o tym, że nie powinieneś jechać w takim stanie, bo to już sam wiesz.Moim zdaniem powinieneś poddać się karze w sądzie, przed rozpoczęciem przewodu sądowego trzeba takie oświadczenie złożyć wymieniając jakie orzeczenie chce się otrzymać. Nie znam dokładnych okoliczności i wyników innych pomiarów a było ich pewnie trzy z badaniem krwi w toku postępowania. Dużo w tej mierze zależy od opinii biegłego wywołanej w toku postępowania. W orzeczeniu możesz liczyć na zatrzymanie prawa jazdy na okres minimum 2 lat, przy wysokiej grzywnie, jak uprze się prokurator to i więcej. Twoja propozycja powinna zawierać: dwa lata pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem na okres lat 3, grzywna w kwocie 2000zł oraz zakaz prowadzenia pojazdów na okres jednego roku. Jeżeli przejdzie to dobrze a jak nie to trzeba stopniowo zwiększać okres pozbawienia uprawnień, modyfikacja może polegać też na proponowaniu zakazu prowadzenia pojazdu samochodu z pozostawieniem innych środków lokomocji, przy czym trzeba to uzasadnić. Powodzenia-pozdrawiam

biedny manius

15.7.2011 11:28:59

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

mnie juz drugi raz zlapali pierwszy mandat 3500zl i rok zakazu drugi 1750 i 4 lata zakazu na wszystkie pojazdy plus zawiasy 4 miechy na 3 lata... Huj W Dupe Polici hwdp proszę o odp czy dało by się skrócić wyrok zakazu na prowadzenie pojazdów

pawel

30.1.2011 15:4:26

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

Zatrzymali mnie jak mialem 1.75 mam prawko mniej niz rok czasu . Jakiej kary moge sie spodziewac ??

Wariat z BMW

16.1.2011 15:12:6

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

Kolego Seba nie powinni zabrac na dluzej niz rok. Dla mnie wykazalo 0,23 w wydychanym i zatrzymali na 9 miesiecy do tego mandat 600 zloty jeszcze 10 punktów karnych i zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych. Moja kara minie dopiero w czerwcu i wiecej juz wcale nie pije taka nauczka mi wystarczy. Szerokości życze ;)

seba

18.12.2010 21:7:10

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

ja jechałem po przepiciu i wykazano mi w wydychanym powietrzu 0,18.juz raz byłem karany, policjanci mówili mi że mam poddac się dobrowolnie bo jest to wykroczenie i że dostane maksymalnie rok pozbawienia prawo jazdy.Jakiego moge spodziewac sie wyroku? Czy moge sie spodziewac wyroku mniejszego niz rok? Slyszalem tez ze ma sie wybor wieksze kolegiu a na krócej zabrane prawko - czy to prawda ? I Czy lepiej poddac sie dobrowolnie karze czy isc na rozprawe , co mi lepiej wyjdzie. Z góry dzieki za odpowiedz

Milosz

20.4.2010 23:4:19

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

Ja jechalem po przepiciu i wykazalo mi w wydychanym powietrzu 0,32 z alkomatu czyli po pomnozeniu 0,64. Nigdy nie bylem karany. Prawo jazdy mam od 8iu lat. Jakiego moge spodziewac sie wyroku? Czy moge sie spodziewac wyroku mniejszego niz rok? Slyszalem tez ze ma sie wybor wieksze kolegiu a na krócej zabrane prawko - czy to prawda ? I Czy lepiej poddac sie dobrowolnie karze czy isc na rozprawe , co mi lepiej wyjdzie. Z góry dzieki za odpowiedz

Milosz

20.4.2010 23:2:39

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

Ja jechalem po przepiciu i wykazalo mi w wydychanym powietrzu 0,32 z alkomatu czyli po pomnozeniu 0,64. Nigdy nie bylem karany. Prawo jazdy mam od 8iu lat. Jakiego moge spodziewac sie wyroku? Czy moge sie spodziewac wyroku mniejszego niz rok? Slyszalem tez ze ma sie wybor wieksze kolegiu a na krócej zabrane prawko - czy to prawda ? I Czy lepiej poddac sie dobrowolnie karze czy isc na rozprawe , co mi lepiej wyjdzie. Z góry dzieki za odpowiedz

krzysiek

15.3.2010 10:47:23

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

mam zakaz prowadzenia na 4 lata czy da się z tym coś zrobić ,przedstawiciel handlowy bez prawka to nieujdze

xxx

6.3.2010 17:16:16

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

ja dostałem 2300zł za to tylko rok zakazu prowadzenia pojazdu.kara wysoka ale zawsze mogło byc gorzej.dlatego nie polecam wsiadac chocby po przepiciu na drugi dzien.

Paweł

9.2.2010 21:45:6

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

Jeżeli Was to pocieszy to do momentu kiedy wyrok się nie uprawomocni, czyli do 14 dni od otrzymania wyroku sądowego możecie śmigać autkiem bezkarnie :) Jeśli policja straszyła Was nie wiadomo czym , to w to nie wierzcie, bo grozi Wam jedynie mandat za brak dokumentu. Po uprawomocnieniu się wyroku sąd wysyła pismo do wydziału komunikacji o cofnięciu uprawnień dla kierującego, a dopiero wydał przesyła policji notę o cofnięciu uprawnień. Podsumowując do tego czasu panowie w mundurkach nie wiedzą, że nie mamy prawda. Kolego napisałeś że dostałeś 5 lat zakazu, za prawie 2 promile. Pewnie byłeś dosyć świeżym kierowcom, a sąd ich szczególnie kara.

Paweł

9.2.2010 21:41:54

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

Jeżeli Was to pocieszy to do momentu kiedy wyrok się nie uprawomocni, czyli do 14 dni od otrzymania wyroku sądowego możecie śmigać autkiem bezkarnie :) Jeśli policja straszyła Was nie wiadomo czym , to w to nie wierzcie, bo grozi Wam jedynie mandat za brak dokumentu. Po uprawomocnieniu się wyroku sąd wysyła pismo do wydziału komunikacji o cofnięciu uprawnień dla kierującego, a dopiero wydał przesyła policji notę o cofnięciu uprawnień. Podsumowując do tego czasu panowie w mundurkach nie wiedzą, że nie mamy prawda. Kolego napisałeś że dostałeś 5 lat zakazu, za prawie 2 promile. Pewnie byłeś dosyć świeżym kierowcom, a sąd ich szczególnie kara.

Darek

1.2.2010 23:16:59

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

Ja dostalem 5 lat . .mialem prawie 2 promile prokurator uzasadnil to w taki sposob "jestes mlody i glupi" czy moge sie jakos odwolac od tego wyroku niestety minely juz 2 tygodnie od sprawy czy wynajecie adwokata dalo by jakis rezultat ? prosze o pomoc bede wdzieczny

stef

25.1.2010 19:38:52

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

pół roku nie jest źle ja dostałem dwa lata:( ale 16 lutego właśnie mijają :)

syrys

24.1.2010 11:34:25

Re: Jak skrócić zakaz prowadzenia pojazdów za jazdę po pijanemu? ? opinia prawna

ztrzymano mnie prawo jazdy po spozyciu alkoholu. plicja zapropnowala oddac sie dobrowolnej kaze ja sie zgodziłem i dosałem sześset złoty grzywny oraz poł roku zakazu jazdy samochodem.Dostałem odpis z sądu z paragrafami.mineło 2 miesiace a nie dostałem wyroku jaki jest czas sadu z przysłaniem wyroku?

Pokaż wszystkie komentarze (20)

Dodaj komentarz

DODAJ KOMENTARZ

ZOBACZ TAKŻE: