Wynagrodzenie

Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Stan faktyczny

Jako zakład pracy otrzymujemy nakazy komornicze do dokonania potrącenia z wynagrodzeń pracowników i przesłania /na czasami dwa różne konta/ - kwot stanowiących spłatę zobowiązań pracownika. Jak dokonać obciążenia pracownika bądź komornika opłatami za te przelewy, które są dla nas stale rosnącym kosztem; na jakiej podstawie prawnej oprzeć to zachowanie; jesteśmy jednym z zakładów jednoosobowej spółki skarbu państwa.

Opinia prawna

I. Zgodnie z art. 881 Kodeksu Postępowania Cywilnego komornik ma prawo wezwać zakład pracy, aby nie wypłacał dłużnikowi poza częścią wolną od zajęcia żadnego wynagrodzenia, lecz:

  • bądź przekazywał zajęte wynagrodzenie bezpośrednio wierzycielowi egzekwującemu, zawiadamiając komornika o pierwszej wypłacie,
  • albo przekazywał zajęte wynagrodzenie komornikowi w wypadku, gdy do wynagrodzenia jest lub zostanie w dalszym toku postępowania egzekucyjnego skierowana jeszcze inna egzekucja, a wynagrodzenie w części wymagalnej nie wystarcza na pokrycie wszystkich egzekwowanych świadczeń wymagalnych.

Komornik poucza zarazem zakład pracy o skutkach niezastosowania się do wezwania. Stosownie do okoliczności komornik może wezwać zakład pracy do przekazywania mu zajętego wynagrodzenia bezpośrednio o czym stanowi art. 881 § 4 KPC. Z powyższego przepisu jasno wynika, że komornik może nakazać zakładowi pracy (bez względu na jego formę prawno - organizacyjną) przekazywanie danej części wynagrodzenia na wskazany przez komornika rachunek bankowy, lub również na kilka takich rachunków. W przypadku gdyby zakład pracy zaniedbał obowiązków przesyłania danej części wynagrodzenia na wskazany przez komornika rachunek lub w inny sposób naruszył obowiązki wynikające z zajęcia bądź dokonał wypłaty zajętej części wynagrodzenia dłużnikowi, odpowiada za wyrządzoną przez to wierzycielowi szkodę. Ponadto zgodnie z art. 882 KPC zakład jest zobowiązany do informowania komornika o wszelkich zmianach następujących okoliczności: zmiany wynagrodzenia dłużnika za pracę oraz oddzielnie jego dochodu z wszelkich innych tytułów; złożenia oświadczenie o rodzaju przeszkód uniemożliwiających wypłatę, a w szczególności podanie, czy inne osoby roszczą sobie prawa, czy i w jakim sądzie toczy się sprawa o zajęte wynagrodzenie i czy oraz o jakie roszczenia została skierowana do zajętego wynagrodzenia egzekucja przez innych wierzycieli.

Za niedochowanie tego obowiązku komornik obligatoryjnie wymierza osobie odpowiedzialnej w zakładzie pracy za przekazywanie wynagrodzenia grzywnę w wysokości 500 złotych.

II. Istotną kwestią dla każdego zakładu pracy, na który został nałożony obowiązek przekazywania części wynagrodzenia na wskazany przez komornika rachunek (rachunki), jest sprawa kosztów z tym związanych. Problem ten jest częściowo regulowany rozporządzeniem Ministra Sprawiedliwości z dnia 9 marca 1968 r. w sprawie czynności komorników (Dz. U.  1968 roku Nr 10, poz. 52 z ze zm.). Paragraf 108 rozporządzenia określa obowiązki zakładu pracy, w którym nastąpiło zajęcie wynagrodzenia za pracę. Należy jednak odróżnić osobę dłużnika, którą jest osoba zobowiązana do świadczeń, od osoby dłużnika zajętej wierzytelności, którym jest w tym przypadku zakład pracy. Kolejny paragraf tego rozporządzenia reguluję kwestię kosztów związanych z przekazaniem środków z zakładu pracy do osoby upoważnionej. Zgodnie zatem z paragrafem 109 cytowanego rozporządzenia wzywając dłużnika zajętej wierzytelności (a więc zakład pracy), aby należne świadczenia przekazywał lub wypłacał bezpośrednio wierzycielowi egzekwującemu, komornik zaznaczy, że koszty przesyłki obciążają dłużnika. Należałoby zatem przyjąć, że koszty przelewów każdorazowo obciążają dłużnika (tj.: pracownika). Zgodnie z § 4 art. 881 KPC komornik może również wezwać zakład pracy do przekazywania mu zajętego wynagrodzenia bezpośrednio, co stało się obecnie prawie regułą. W związku z tym można przeprowadzić interpretację zgodnie, z którą również w takim przypadku koszty przekazania zajętej części wynagrodzenia obciążają dłużnika (pracownika). Gdyby ustawodawca chciał obciążyć tymi kosztami np. komornika to powinien był uregulować to w ustawie o komornikach i sądowych i kosztach egzekucji (Dz. U. z 1997 roku Nr. 133, poz. 882 ze zm.). Uregulowane tam zostały tylko koszty doręczenia środków pieniężnych przez pocztę lub przelewem bankowym będące wydatkami komornika tj. pochodzące z jego rachunku bankowego.

Obserwuj nas na:

Potrzebujesz porady prawnej?

KOMENTARZE (59)

Anna

27.4.2017 18:11:6

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

ja mam pytanie też w sprawie zajęcia komorniczego mam 4 dzieci dostaje piećset plus rodzinne i alimenty oraz mojego partnera wynagrodzenie za prace i tez mi zajał konto bankowe i czy może ściagnąć komornik mojego partnera wynagrodzenie i ile procent

ewa

14.7.2016 15:0:36

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Pisze ewa.czy komornik moze pobrac wynagrodzenie ,za staz,prace zlecona za prace dluznika na poczet swoich zaspokojen naleznosci (oplata komornicza)jak ma to regulowane za posrednictwem blankietu bankowego przez 2dluznika w systemie rata miesieczna.

Aleksandra

11.2.2016 15:47:22

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Mam pytanie jeżeli umówiłam się z Komornikiem że będę dobrowolnie spłacać należności dlaczego zajął mi całą wyplate pomimo spłacenia rat

Pani K.

6.1.2016 12:53:10

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Czy komornik może r?wnież zabrać pieniądze z trzech tygodni pracy na umowę zlecenie zabiera mi 60% z całego miesiąca roboczego

Łukasz 33 lata

24.5.2015 1:46:38

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Zarabiam 1750 brutto to jest 1380 zl na ręke ostatnio dostalem 518 zl czy komornik moze zabrac 60% z 1380 na reke co zrobic prosze o pomoc

bzik

10.5.2015 11:53:23

Zajęcie komornicze na kredycie A inne kredyty

Witam, mam komornika na 1 kredycie i oprócz tego regularnie splacam kredyt hipoteczny aby niestracic mieszkania. Moje dochody to 2600zl netto a męża to 3600zl netto. Obydwa kredyty są nasze wspólne. Moje pytanie brzmi ile komornik może nam zająć z wypłaty za ten jeden kredyt jeżeli splacamy jeszcze inne kredyty?

to ja

13.4.2015 19:33:41

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

nic mi z tego dupa jak nie ma żadnych odpowiedzi. Pieprzenie w banie

michał

3.3.2015 19:35:44

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

witam mój zakład pracy przesłał komornikowi zajecie mojej pensjii zgodnie z dokumnetami które wysłała księgowa zrobiła to na 3 dni wczesniej przed moim dniem wypłaty , zajęcie miało zostać rozbite na 2 raty i miało być wysłane na konto kancelarii komorniczej, na poświadczenie mam dokumenty przesłane z zakładu pracy i odbiór od komornika pokwitowany listem. Moje konto osobiste zostało zablokowane jako że dostałem 2 dni wczesniej duzy przelew i wynagrodzenie komornik ściągnoł mi resztę wypłaty z konta bankowego. NIestety nie udało się skontaktowac z pania komornik bo była dopiero w środe a bank przelał mi reszte moich pieniedzy z wypłaty w poniedziałek rano. W pismie do zakładu pracy nie było mowy o jakimkolwiek zajęciu konta bankowego, bo ja nie dostałem dokumentów od komornika odebrałem je dopiero w dniu w którym bank wysłał mu reszte moich środków z konta tj w poniedziałek. W tym momencie zostałem bez jakich kolwiek środków do zycia na cały miesiac a musze brac leki i od tego jest uzaleznione moje zdrowie, raczej jego poprawa.Co w tymj wypadku przy problemach z wątroba i lekami na rozrzedzenie krwi bo grozi mi w kazdej chwili zawał jest chyba niemozliwe. Nie zdołam tez zapłacić następnych rat i w tym momencie zblizam się do nastepnych egzekucjii jako że nie dotrzymałem terminów na które się umawiałem. Musze niestey wszędzie chodzic prywatnie bo nasza służbe zdrowia to jest tragedia.

DOLORES

16.2.2015 17:9:43

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

mam zajęce komornicze w zakladzie pracy należność główna 13383,33 odsetki od22.09.2010 960,67 razem z wszystkimi koszty egzekucyjne 18879,29 w przypadku zwłoki odsetki w wysokości 7,33dziennie zaklad pracy potrąca mi z wypłaty już od 4,5roku spłaciłam już pomad 24000tysiące ile jeszcze bedzie mół komornik mi odciągać lub co mogę zrobić aby komornik dał mi spokuj gdyż nalicza sobie że mam spłacić mu jeszcze 12000tys skąd mu się to bieże proszę o pomoc

Bozena

1.10.2014 10:58:31

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam mam pracownika który zarabia 1680zł miesiecznie i dodatkowo pracuje w naszej jednostce na umowe zlecenie zarabia ok 8010 zł miesięcznie czy mam potracac zadłuzenie komornicze.

Joanna

25.4.2014 13:6:56

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Proszę o poradę moj maz ma potrącenia komornicze z wynagrodzenia trwa to już dość długo, kadrowa nie chce mu udzielić informacji twierdząc ze nie ma takiego obowiązku, Jak zaniosl potwierdzenie ze o zakonczeniu jednego z kredytow to i tak stwierdzila ze to ja nie obchodzi i ze nadal bedzie placil bo ma kredyty w 10 roznych bankach a podać danych do komornika tez niechce podac zeby mozna się z nim skontaktować i dowiedzieć o co chodzi. Czy kadrowa ma obowiązek nie udzielanie mi informacji na temat mojego wynagrodzenia.??

BETI

28.11.2013 21:10:1

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

mam 2 komorników,zatrudniona jestem na najniższą czyli do ręki dostaję 1181,00.Opłaty które sa nie małe 2 komorników-musze zmienić pracę na lepiej płatną.Czy mogę złożyc pracodawcy wypowiedzenie i czy on może mi je podpisac?jestem zmuszona zmienić prace.zatrudniona jestem na czas nieokreślony.

elwira

2.11.2013 18:25:1

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

mąż ma Pobierane alimenta w kwocie 700 zł z Pensji, a teraz jeszcze komornik przysłał że będzie blokował mu konto gdzie wpływa jego reszta pensji, w kwocie 1400zł czy komornik ma Prawo zablokować tę wypłatę, bo słyszałam że najniższej krajowej nie ma prawa , dodaję że mąż spłaca komornikowi miesięcznie z tego powodu po 100zł. raty, za dług, proszę o pilną odpowiedź,

Bożena

10.9.2013 11:47:37

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

pracuję na umowę zlecenie, miesięczny mój dochód to 560 zł, na utrzymaniu mam 4 dzieci i niepracującego męża, komornik zablokował mi konto bankowe bo mam nie spłacone zadłużenie 2000, nie mam za co żyć i jak dojeżdżać do pracy 10 km. co mam zrobić jestem bez środków do życia błagam pomóźcie

Maria

4.9.2013 11:23:32

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

witam mam takie pytanie komornik zajal mnie i mezowi po 50 procent p rzyczym mamy z mezem jeszcze jeden kredyt pod hipoteke i nie bedziemy w stanie splacac czy jest takie prawo aby komornik nie pobieral chociaz z pensji meza pieniedzy on jest glownym kredytobiorca kredytu hipotecznego

Przemysław Surowy

12.6.2013 10:14:16

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam mam taka sytuacje,kilka lat temu wziałem kredyt ale mialem tez solidne zarobki, bo na konto wplywalo mi nawet do 4000 zł, splacalem kredyt nie bylo problemu,kilka lat pożniej ciezko zachorowałem (cukrzyca-insulinozależna) co skutkowalo dlugim pobytem w szpitalu i co za tym idzie spadło mi wynagrodzenie od tamtego czasu zarabiam 1100zł netto z tytułu umowy o prace.Miesiac temu zauważyłem blokade komornicza na swoim koncie i oczywiście cała moja pensja przepadla , a z tego co mi wiadomo nie można mi zabrać tych pieniedzy ponieważ sa wolne od zajecia i teraz niewiem co mam robic narazie na insuline sie zapozyczylem.Zapomniałem wspomnieć że mieszkam u rodziców i nie posiadam żadnego majatku.Gdy kontaktowałem sie z komornikiem żeby chociaz oddal mi 50% z tych pieniedzy , powiedział ze to nie on wydal decyzje o blokadzie tylko bank i on nic nie moze zrobic,kontaktowałem sie z bankiem ale oni mówia ze to zalezy od komornika , niewiem co mam robic. Napisałem odwolanie do banku po kontakcie z dzialem windykacji teraz czekam , tylko teaz niewiem jak mi dadza odmowna decyzje toz przed nastepna wyplata nie zdaze nic zrobic i bede musial chyba sie powiesic bo dluzszy czas bez insuliny to straszne cierpienie.Nie chodzi o to ze nie chce splacic dlugu w odwolaniu zadeklarowalem ze bede splacal po 500 zł. Byłem u siebie w zakładzie pracy żeby nie przelewali mojedo wynagrodzenia na konto tylko ze bede sam z kasy pobieral i tu jest problem bo jestem zatrudniony jako inwalida i firma straci dofinansowanie , zaproponowali napisanie skargi ale teraz sam juz niewiem na kogo bank czy komornik.Prosze o pomoc.

darek

6.6.2013 17:33:58

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - umowa zlecenie

komornik zgodnie z prawem zajał mi 100% wynagrodzenia,wedle prawa ma racje,terazzłozyłem skarge na komornika,bo to mój jedyny dochód,czekam na pismo ze sadu;-)

anna

21.5.2013 16:38:4

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Jestem żyrantem , poszłam do pracy i mam pensje najniższą krajową 1600 brutto. Ile może zabrać mi komornik , i czy może to uczynić . proszę o informacje . ANNA

Krzysztof

7.5.2013 1:28:10

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Wykonywalem usluge w firmie tranportowej ,umowe mialem na 2 tygodnie.Czy komornik ma prawo zajac mi calosc wynagrodzenia za ta prace.W obecnej chwili nie pracuje

moni

26.4.2013 17:39:22

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

witam mam 28 lat mam zajete konto przez komornika zarabiam 1200 zl mam rodzinne 180zl dwoje dzieci czy ma mi to prawo zabrac i co mam zrobic zeby odblokowal mi konto.nawet nie zostalam powiadomiona ze weszedl mi no konto.

aga

26.2.2013 14:13:9

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

witam. Mam zajęcie komornicze na wynagrodzeniu o pracę.Zakład pracy przekazuje część mojego wynagrodzenia na konto komornika i jest z nim w stałym kontakcie. Resztę części wynagrodzenia wolna od zajęcia zakład przesyła mi na konto bankowe. od jakiegoś czasu komornik zablokował mi konto bankowe.Do tej pory korzystałam z kwoty wolnej i bank zezwalał mi na pobieranie środków. Obecnie po wykorzystaniu kwoty wolnej nie mogę korzystać ze środków nawet z części wynagrodzenia , które jest wolne od zajęcia. W sumie jestem bez środków do życia. W moim zakladzie nie mogę pobierać reszty wynagrodzenia do rąk własnych , ponieważ taki jest uklad zbiorowy zakladu, dlatego złożyłam oświadczenie aby pracodawca przelewał pieniądze tylko z tytułu wynagrodzenia, pomniejszone o zajęcie na konto mojej córki.W związku z tym mam pytanie. Czy muszę o tym informować komornika? Czy takie rozwiązanie będzie mozliwe? Pracodawca przyjał moje oświadczenie bez problemu na jakie konto ma przelewć mi połowę wynagrodzenia. Proszę o opinie prawną .Bardzo mi na tym zależy.

Małgosia

21.2.2013 19:37:19

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam!Pracuję na umowe zlecenie,komornik odebrał mi całe pobory za ostatni miesiąc 900zł,oraz zablokował konto na które wpływa również zaiłek rodzinny na troje dzieci 400zł.Zostałam pozbawiona środków do życia.Jestem od grudnia jedynym żywicielem rodziny,iż mąż stracił prace.Wynajmuję mieszkanie z którego pewnie zostanę na dniach wyrzucona,bo nie mam na czynsz,nie wspomnę już o jedzeniu.Nie wiem jakie pismo i do kogo skierować z prośbą o udostępnienie mi chodź zasiłku rodzinnego.Byłam u MOPS-sie,ale zasiłku nie mogę pobrać w kasie bo jest już w tym miesiącu (PODOBNO)za późno,ponieważ listy już zostały zrobione i pieniądze zostaną przelane na zablokowone konto,a do wypłaty zasiłku jest tydzień.Moim zdaniem nie chce się tym paniom w MOPS-sie i tyle.Komornik nie popełnia przestępstwa pozbawiając mnie środków do życia wedle prawa,więc mi i mojej rodzinie pozostaje umrzeć z głodu.Bo takie jest prawo!Mój dług o komornika to jest kwota 2000tys zadłużenie z karty kredytowej.Nie unikałam spłaty zadłużenia,poprostu sytuacja życiowa,problemy ze zdrowiem,brak pracy zmusiły mnie do nieregulowania pełnych rat.Wpłaty dokonywałam co miesiąc,różne kwoty w grudniu przestałam wpłacać całkowicie,bo nie miałam nawet 20zł,gdybym wpłaciła to nie kupiła bym chleba.I BANK wykorzystał ten moment,nie zwracając uwagi na moje pisma,prośby skierował sprawę do sądu,następnie komornika.Czy ktoś może mi pomóc,doradzić,co mam zrobić?

Małgosia

21.2.2013 19:37:15

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam!Pracuję na umowe zlecenie,komornik odebrał mi całe pobory za ostatni miesiąc 900zł,oraz zablokował konto na które wpływa również zaiłek rodzinny na troje dzieci 400zł.Zostałam pozbawiona środków do życia.Jestem od grudnia jedynym żywicielem rodziny,iż mąż stracił prace.Wynajmuję mieszkanie z którego pewnie zostanę na dniach wyrzucona,bo nie mam na czynsz,nie wspomnę już o jedzeniu.Nie wiem jakie pismo i do kogo skierować z prośbą o udostępnienie mi chodź zasiłku rodzinnego.Byłam u MOPS-sie,ale zasiłku nie mogę pobrać w kasie bo jest już w tym miesiącu (PODOBNO)za późno,ponieważ listy już zostały zrobione i pieniądze zostaną przelane na zablokowone konto,a do wypłaty zasiłku jest tydzień.Moim zdaniem nie chce się tym paniom w MOPS-sie i tyle.Komornik nie popełnia przestępstwa pozbawiając mnie środków do życia wedle prawa,więc mi i mojej rodzinie pozostaje umrzeć z głodu.Bo takie jest prawo!Mój dług o komornika to jest kwota 2000tys zadłużenie z karty kredytowej.Nie unikałam spłaty zadłużenia,poprostu sytuacja życiowa,problemy ze zdrowiem,brak pracy zmusiły mnie do nieregulowania pełnych rat.Wpłaty dokonywałam co miesiąc,różne kwoty w grudniu przestałam wpłacać całkowicie,bo nie miałam nawet 20zł,gdybym wpłaciła to nie kupiła bym chleba.I BANK wykorzystał ten moment,nie zwracając uwagi na moje pisma,prośby skierował sprawę do sądu,następnie komornika.Czy ktoś może mi pomóc,doradzić,co mam zrobić?

Dorota

1.2.2013 9:32:4

Re: Zajęcie komornicze z przelewu z innego banku

witam,mam konto w eurobanku raz na miesiąc mam przelew z innego banku w kwocie 600 zł czy komornik może mi zająć tą kwotę,jest to przelew z tytułu emerytury mojej mamy

JOANNA

20.11.2012 20:11:19

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

MOJA UMOWA ZLECENIE JEST PRZEDŁUŻANA CO TRZY MIESIĄCE OD 2 LAT. JEST TO MÓJ JEDYNY DOCHÓD. SAMOTNIE WYCHOWUJĘ TROJE DZIECI. MAM DŁUG W BANKU I KOMORNIK ODBIERA MI CAŁOŚĆ WYPŁATY. JAK NAPISAĆ WNIOSEK O ODBIERANIE MI MNIEJSZEJ KWOTY?

marcin

4.11.2012 14:26:22

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam. Komornik wysłał do mojego zakładu pismo o zajęciu wynagrodzenia przy czym kwota 1500 zł jest wolna od portąceń. I tu moje pytanie czy jest to kwota netto po odciągnięciu wszystkich składek czy jest to kwota brutto wynagrodzenia podstawowego

Anna

17.9.2012 17:32:7

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Proszę o informację jaką część wynagrodzenia z umowy zlecenia może zabrać komornik. Pracowałam przez 2 m-ce-wynagrodzenie brutto - 500,-zł. Na rękę ok. 360,-zł.

karolina

6.8.2012 13:41:21

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

co zrobic jezeli komornik dostaje z pracy przelewy na konto ktore podal a dodatkowo zablokowal konto bankowe na ktore wplywa druga czesc wyplaty.jak odzyskac srodki na zycie z przyslygujacej drugiej czesci wyplaty

janula

3.8.2012 22:34:15

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam, Proszę o informację,jeśli komornik przysyła informację o zajęciu komorniczym do zakładu pracy (nie z tytułu alimentów), a pracownik jest zatrudniony na kwotę 1500zl (brutto),czyli na rękę 1294,35 zl, to jak obliczyć ile wpłacać komornikowi. Kwota 1500zl jest wolna od zajęcia (informacje z pisma komornika). Jednakże po przejżeniu różnych tagów w internecie dowiedziałam się iż część dłużników ma odciągane z pensji różne kwoty. Proszę o pomoc - mam malutką firmę,a w niej dłużnika.Jak to wyliczyć?

Alina

31.7.2012 14:38:43

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam, Pracownik jest pedagogiem, dla którego jest robiona wypłat dwa razy. Jedna lista płac jest robiona na koniec miesiąca i na niej znajdują się nadgodziny, godziny zastępcze, godziny nocne wszelkie dodatki (bez podstawy),znajdują się tu także potrącenia L4, druga wypłata jest robiona na początek miesiąca i tu jest podstawa + dodatek za trudne warunki oraz wszelkie potrącenia (raty pożyczek, składki oraz ponownie L4). Moje pytanie brzmi: jeżeli jest konieczne potrącenie egzekucyjne dla komornika dla takiego pracownika to potrącenie robię tylko z listy na początek miesiąca tam gdzie jest podstawa czy także z listy dodatkowej??

ANNA

12.7.2012 9:3:8

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

witam jestem zatrudniona na umowę o prace mam wnagrodzenie netto okolo 1600zl kadrowa potrąca nakaz komorniczy a kwotę wolną zaklad przekazuje na konto kankowe ktore równiez zostało zajete przez komornika ,bank potrąca całą pozostałośc wynagrodzenia zostałam bez srodkow do życia,a jestem samotną matką wychowującą 12 letniego syna .prosze o porade czy komornik ma prawo do zajęcia calego wynagrodzenia nie zostawiając zadnych srodków z poważaniem ANNA

EDYTA

18.5.2012 8:36:31

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

WITAM,JESTEM ZATRUDNIONA NA CZAS OKRESLONY NA UMOWE O PRACE Z WYNAGRODZENIEM 1500 BRUTTO.KADROWA POTRĄCA MI PO OK.63 ZŁ NA RZECZ KOMORNIKA.CHCIAŁABYM WIEDZIEC CZY MOZE TAK ZROBIC?CZY W MOIM PRZYPADKU KWOTA 1500 BRUTTO, NIE JEST WOLNA OD POTRĄCEN?(NIE SĄ TO ALIMENTY TYLKO DŁUG BANKOWY)

Kama

10.4.2012 8:15:1

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Proszę o poradę mam potrącenia komornicze z wynagrodzenia trwa to już dość długo, kadrowa nie chce mi udzielić informacji twierdząc ze nie ma takiego obowiązku, jaka jest to kwota ani podać danych do komornika bym mogła się z nim zkontaktować i dowiedzieć o co chodzi. Czy kadrowa ma oboeiązek nie udzielanie mi informacji na temat mojego wynagrodzenia.??

keram

31.1.2012 18:5:48

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Mam zadluzenie z tytulu swiadczen alimentacyjnych wyplacanych przez ZUS mojej bylej zonie.Poniewaz nie moglem nigdzie znalesc pracy nie splacalem funduszu.Teraz po otrzymaniu pracy dostalem nakaz komorniczy do potracenia z mojego wynagrodzenia az 3/5 .Czy az tyle mam miec potracane gdy zarabiam netto 1050 zl miesiecznie i nie place juz zadnych alimentow

jola

28.1.2012 22:30:37

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

witam maz zarabia 3800 na reke dostal 1200 reszte komornik maz poszedl do ksiegowej z pytaniem dlaczego az tyle zajecie brzmi proc. wytlumaczyla mu ze pensja jest dzielona na pol wiec p. komornik dostaje pol a dopiero z meza polowy sa odciagane wszystkie skladki jak to jest przeczytalam na forum ze juz po odciagnieciu wszystkich skladek suma ktora zostaje jest dzielona na pol

danka

27.1.2012 16:4:4

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

jaka sume moze zabrac komornik z zasadniczej pensij 1317

Marta

10.1.2012 23:4:25

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam! Pracuje na 1/2 etatu na umowe o prace mam stawke godzinowa - 8zl brutto komornik zajal mi pobory w kwocie 170zl czy ma prawo az tyle mi sciagac? Czy jest jakis przepis lub paragraf ktory moze zmniejszyc ta kwote?

adam

15.12.2011 10:4:7

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

mam na umowie 1400zł brutto ile możę mi zabrać komornik

Daniel

12.10.2011 11:55:5

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam mam zajęcie komornicze a zarabiam 1317zł brutto taka kwote mam na umowie prosze mi powiedzieć ile może mi pensji zająć komornik

miuu

12.9.2011 22:40:42

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

czy komornik moze zajac najnizsza krajowa samotnej matce? czy z tego tytulu moge sie ubiegac o podwyzszenie tej kwoty bo 1300 to jet przeciez najnizsza krajowa na przezycie jednej osoby a nie 3

Piotr

31.8.2011 16:6:9

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

witam,powstały zaległosci w spółdzielni mieszkaniowej,zlicytowano już nasze mieszkanie za pośrednictwem komornika,ale zadłużenie w dalszym ciągu jest duże,mamy dwójke dzieci,komornik zajął z tego tytułu moją pensję( część-50%) i do wczoraj powiedzmy że było ok,ale małżonka która zaczęła pracę 3 miesiące temu,również otrzymała informację o zajęciu komorniczym jej poborów w wysokości 50 % na rzecz tej samej spółdzielni,posiadamy również wspólny kredyt hipoteczny z którym zalegamy,czy komornik ma prawo zająć nam obojgu pobory do tej samej sprawy?? w tej chwili wynajmujemy mieszkanie ,do tego dziecko chore na astmę oskrzelową,i nie mamy środków do życia,jak to jest możliwe ,że chcą zniszczyć człowiekowi życie,przecież wystarczy że z moich poborów pobierają połowę zarobku,nie uchylam się od tego obowiązku,proszę o odpowiedź ,ewentualnie poradę co jeszcze mozemy w tej sprawie zrobić ,żebym nie musiał zacząć kraść ,żeby wyżywić i ubrać dzieci,a przecież juz pracuje uczciwie i nie mieszkam w willi ani nie jeżdże luksusowym autem.pozdrawiam

gosia

12.7.2011 19:53:24

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam. Zarabiam 4300 brutto, mam 7 zajęc komorniczych czy w tym przypadku pracodawca może mi zająć część wynagrodzenia do kwoty 1032,34(netto)? czy tylko 50% mojej pensji? Czy składka na grupowe ubezpieczenie jest ściągana przez pracodawcę przed czy po potrąceniu komorniczym.

Marta

11.7.2011 21:44:27

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Mąż tylko pracuje,ja zajmuję się trójką naszych dzieci,najmłodsze ma 9 miesęcy i wadę oddechowo-krążeniową,czy jest jakieś światełko w tunelu żeby komornik odstąpił od pobierania długu męża z jego wypłaty?na życie i rachunki mamy 700zł. Błagam pomocy!!

adam

20.6.2011 23:4:55

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

mam pt jak ma wygladac wniosek od pracodawcy o umorzenie zajecia wyplaty pracownika przez komornika bo pracownik ma najnizsza krajowa i nie jest wstanie potracac 50% z wyplaty gdy 1032,34zl jest wolne od potracen? a netto wychodzi pracownikowi na miesiac 984,15zl

BEATA

6.6.2011 19:19:17

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

jestem samotą matką . Mam dwójkę uczących sie dzieci. Czy komornik ma prawo zająć mi całą wypłatę? pracuję na umowe zlecenie ALE CZY MAJĄ TAKIE PRAWO?

Janusz

14.5.2011 11:54:5

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Pracuję na umowę-zlecenie,ile może mi komornik zabrać z pensji(1200netto).Zalegam z alimentami ok.7000pln.

Tenia

13.5.2011 15:18:43

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Proszę o informację .Jakie części wynagrodzenia za pracę podlegają zajęciu komorniczemu.Zaznaczam nie są to alimenty. Praca jest na umowę.Czy zajęciu komorniczemu podlegają również nadgodziny ,praca w dni wolne tzw 100% oraz nocki. Mój mąż spłacał komornikowi zadłużenia od ok 2 lat po 500-800 zł m-cznie na co ma potwierdzenie .Obecnie zadłużenie powinno być już spłacone natomiast w dniu wczorajszym okazało się że dość, że komornik nić nie spłacił to zadłużenie wręcz przeciwnie jeszcze się powiększyło.Pracodawca potrącał wszystko co się dało czyli zostawiał nam do życia tylko najpierw 900 zł a obecnie 1034zł .Ja nie pracuję ze względu na wiek i mamy na utrzymaniu jeszcze córkę uczącą się.proszę o radę co możemy z tym zrobić.pozdrawiam

RVM

19.2.2011 16:9:39

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

PROSZE O INFORMACJE-JAKA CZESC WYPLATY ZA PRACE[UMOWA O PRACE] MOZE ZAJAC KOMORNIK? CZY DOTYCZY TO TYLKO CALEGO ETETU,CZY TAKZE NP.DODATKOWEGO[UMOWA O, PRACE[1 1/2 ETATU]

Asia

20.7.2010 16:54:43

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

czy komornik może zająć najniższą krajową pensje samotnej matce?

justyna

4.6.2010 13:49:28

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

dzień dobry.jestem w trudnej sytuacji, mam 21 lat i mieszkam jeszcze z rodzicami. pracuje ale umowę mam jeszcze do końca tego roku. towarzystwo budownictwa spolecznego obciążyło mnie spłaceniem długu za mieszkanie wraz z wyskością opłat sądowych w wysokości prawie 2700 zł. głównymi najemcami są moi rodzice. zostało wszczęte w mojej sprawie postępowanie egzekucyjne 4 dni temu. w firmie w której pracuję jestem odpowiedzialna za otwiranie korespondencji więc pisma o mojej egzekucji komorniczej szefostwo jeszcze nie dostało, jeśli im to dam to stracę pracę. zarabiam 1500zł brutto. ile z tego może mi zabrać komornik? i czy postępowanie egzekucyjne za długi rodziców obciążające mnie są zgodne z prawem? co mogę zrobić? czy jest jeszcze dla mnie ratunek ? czy sprawa jest już przesądzona? bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić i przede wszystkim czy mam pokazać pismo o egzekucji szefostwu? proszę o radę

tomek90

26.5.2010 12:13:29

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

czy komornik miał prawo zablokowac środiki na koncie jesli sciaga juz z wynagrodzenia jestem teraz bez środków do życia bo kwote wolna od potrącej tez zblokował na koncie

Agata

23.3.2010 9:31:39

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

jestem matka wychowująca 2 dzieci w wieku szkolnym zarabiam 1250 zl netto czy komornik moze zajac mi pensjie

jarek

19.3.2010 17:9:48

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Witam.Mam zajęcie komornicze z wynagrodzenia za pracę.Byłem żyrantem u mojej matki,która nie spłaciła kredytu.Czy komornik może zająć mi jako żyrantowi część wynagrodzenia/i jaką część/.

Janek

15.2.2010 21:45:13

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Jezeli mam zajecie komornicze czy moge byc zyrantem , w urzedzie pracy znajomy chce wziac pieniadze na otwarcie firmy

Janek

15.2.2010 21:9:44

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

Jezeli mam zajecie komornicze czy moge byc zyrantem , w urzedzie pracy znajomy chce wziac pieniadze na otwarcie firmy

basia

5.2.2010 9:6:31

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

dostałam zajęcie wynagrodzenia pracownika przez komornika. Dochód jego to 2000zł brutto. Jaką kwotę powinnam potrącać. (Zadłużenie z niespłaconego kredytu.)

ewa

1.2.2010 22:54:17

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

co mam zrobić pomimo nakazu komornika pracodawca nie potrąca alimentow

paka

3.1.2010 19:44:41

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

czy komornik może wejśc na wypłate jeżeli kobieta jest w ciąży???

jola

10.9.2009 19:20:28

Re: Zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę - opinia prawna

otrzymałam zaecie komornicze na pracownika z wynagrodz.brutto 2.500.- jaka kwote moge mu potracic nie jest to zajecie alimentacyjne

Pokaż wszystkie komentarze (59)

Dodaj komentarz

DODAJ KOMENTARZ

ZOBACZ TAKŻE: