Ryczałt od kanapek i cateringu
Pytanie:
"Firma zamierza robić kanapki z zakupionych wcześniej surowców, rozwozić je i sprzedawać pracownikom różnych instytucji, biur. Firma chce także zaopatrywać w produkty żywnościowe różne imprezy (catering); część posiłków firma będzie przygotowywała sama, a część zakupi od innych firm, np. restauracji. Czy działalności te mogą być opodatkowane ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, jeśli tak, to w jakiej wysokości?"
Odpowiedź prawnika: Ryczałt od kanapek i cateringu
Zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, przez działalność gastronomiczną rozumie się usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów. Stosownie zaś do art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a cyt. ustawy ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3,0% z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%. W świetle natomiast art. 12 ust. 1 pkt 3 lit. b wynosi on 8,5% od przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, z zastrzeżeniem pkt 1, 2, 4 i 5 oraz załącznika nr 2 do ustawy.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?