Pytanie klienta:
Odpowiedź prawnika:
Zgodnie z art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, przez działalność gastronomiczną rozumie się usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów. Stosownie zaś do art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a cyt. ustawy ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3,0% z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%. W świetle natomiast art. 12 ust. 1 pkt 3 lit. b wynosi on 8,5% od przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, z zastrzeżeniem pkt 1, 2, 4 i 5 oraz załącznika nr 2 do ustawy.