Zasiłek chorobowy a dieta
Pytanie:
"Pracownik, który jest zatrudniony w polskiej firmie i następnie został delegowany za granicę, zachorował. Czy pracodawca musi mu wypłacać oprócz zasiłku chorobowego również diety, czy nie?"
Odpowiedź prawnika: Zasiłek chorobowy a dieta
Warunki wypłacania diet pracownikowi powinny zostać określone w układzie zbiorowym pracy, w regulaminie wynagradzania, bądź w umowie o pracę. Jeżeli zasady rozliczania podróży służbowych zagranicznych nie zostały uregulowane w żaden ze wskazanych sposobów, stosuje się przepisy rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju. Rozporządzenie to stosuje się także wtedy, gdy postanowienia układu zbiorowego pracy, regulaminu wynagradzania lub umowy o pracę ustalają diety w niższej wysokości niż dieta z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju określona w rozporządzeniu. Zgodnie z rozporządzeniem pobieranie zasiłku chorobowego nie wyłącza uprawnienia do pobierania diety. Pracownikowi przysługuje dodatkowo zwrot udokumentowanych kosztów leczenia za granicą oraz zakupionych leków. Natomiast w przypadku pobytu pracownika w szpitalu, za każdy dzień pobytu w szpitalu pracownikowi przysługuje 25% diety.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?