Od 10 lutego 2005 r. zaczyna obowiązywać rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów uprawniające szerszy niż do tej pory krąg służb do wystawiania mandatów.
Na jakiej podstawie będą wystawiane mandaty?
Do nałożenia grzywny w drodze mandatu potrzebne będzie upoważnienie wydane przez odpowiedni organ. Dokument taki musi spełniać określone wymagania formalne.
W jakich sytuacjach będzie można nakładać grzywny?
Inspekcja Weterynaryjna
-
za zatrudnianie przy pracy wymagającej bezpośredniego stykania się ze środkami spożywczymi osoby, która w myśl przepisów zwalczaniu chorób nie może być zatrudniona przy tego rodzaju pracy lub której stan zdrowia utrudnia utrzymanie higieny osobistej,
-
za niedopełnienie obowiązku zapewnienia należytego stanu sanitarnego, zwłaszcza w zakresie utrzymania czystości oraz używania przez pracowników wymaganego ubioru w zakładzie produkującym lub wprowadzającym do obrotu środki spożywcze, używki, substancje dodatkowe dozwolone lub w miejscu uzyskiwania mleka,
-
za nieprzestrzeganie warunków sanitarnych w produkcji lub w obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi,
-
za nieprzestrzeganie wymagań sanitarnych albo wprowadzanie do obrotu środków spożywczych zabronionych w handlu okrężnym (obwoźnym, obnośnym),
-
za wprowadzanie w błąd co do jakości zdrowotnej lub wartości odżywczej środka spożywczego, substancji pomagających w przetwarzaniu albo dozwolonej substancji dodatkowej lub innych składników żywności, przez oznaczenie lub w inny sposób,
-
za wprowadzanie do obrotu środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub suplementów diety bez powiadomienia lub niezgodnie z decyzją,
-
za używanie do produkcji lub wprowadzanie do obrotu żywności lub substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, przeznaczonych do spożywania albo używania, po upływie terminu ich przydatności do spożycia lub upływie daty ich minimalnej trwałości,
-
za nieprzestrzeganie przepisów o środkach żywienia zwierząt.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych
-
za zatrudnianie przy pracy wymagającej bezpośredniego stykania się ze środkami spożywczymi osoby, która w myśl przepisów zwalczaniu chorób nie może być zatrudniona przy tego rodzaju pracy lub której stan zdrowia utrudnia utrzymanie higieny osobistej,
-
za niedopełnienie obowiązku zapewnienia należytego stanu sanitarnego, zwłaszcza w zakresie utrzymania czystości oraz używania przez pracowników wymaganego ubioru w zakładzie produkującym lub wprowadzającym do obrotu środki spożywcze, używki, substancje dodatkowe dozwolone lub w miejscu uzyskiwania mleka,
-
za nieprzestrzeganie warunków sanitarnych w produkcji lub w obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi,
-
za oznaczanie nawozów znakami wbrew przepisom prawa,
-
za utrudnianie przeprowadzenia kontroli jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych,
-
za wprowadzanie do obrotu artykułów rolno – spożywczych nie odpowiadających normom,
-
za używanie niewłaściwych opakować artykułów rolno – spożywczych,
-
za nieprzestrzeganie przepisów o miarach,
-
za oznaczaniem towarów znakiem Polskiej Normy bez uprawnień,
-
za nieprzestrzeganie przepisów o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,
-
za niezgodne z prawem oznaczanie produktów jako produkty rolnictwa ekologicznego.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa:
-
w przypadku wszystkich sankcji karnych przewidzianych w ustawie o nasiennictwie,
-
za nieprzestrzeganie niektórych przepisów ustawy o ochronie roślin,
-
za utrudnianie kontroli wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich,
-
za uprawianie innych niż przewidziano w ustawie odmian winorośli.
Podstawa prawna:
-
Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 stycznia 2005 r. w sprawie nadania inspektorom Inspekcji Weterynaryjnej, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa uprawnień do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego. (Dz. U. 2005 r., Nr 15, poz. 124).