Dostosowanie produkcji mleka do unijnych przepisów - tylko do końca roku
Dla producentów mleka 31 grudnia 2006 r. kończy się okres przejściowy. Surowe mleko niespełniające unijnych standardów nie będzie od 1 stycznia przyjmowane przez mleczarnie, jeżeli gospodarstwo nie będzie miało specjalnego certyfikatu wydanego przez powiatowego lekarza weterynarii.
(...)-Wymagania dotyczące produkcji mleka nie są wzięte z sufitu, chodzi przede wszystkim o czystość i szybkie schłodzenie mleka oraz stan zdrowia osób obsługujących taką produkcję. Kaczmarek uważa jednak, że aby działalność się opłacała, trzeba hodować co najmniej dziesięć krów. -Część hodowców, którzy mają po kilka krów, prawdopodobnie zrezygnuje z produkcji mleka -przyznaje Krzysztof Jażdżewski. Jego zdaniem zrobi tak 10 - 15 proc. gospodarstw z 76 tys., które w połowie roku jeszcze nie dostosowały się do wymogów UE.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?