Sporna stawka celna
Komisja Europejska rozstrzygnie, czy niektóre składniki mas czekoladopodobnych są jadalnymi mieszaninami, czy tłuszczami poddanymi obróbce chemicznej. Czekają na to firmy w Polsce i całej Unii.
(...)Jeden z jego importerów, spółka Eurovita, klasyfikowała go do kodu taryfy celnej 15.16, uznając za tłuszcze poddane procesom chemicznym, ale dalej nieprzetwarzane. Według organów celnych właściwy był kod 15.17 przypisany do jadalnych mieszanin, które mogły być poddane przetworzeniu.
(...)Obecnie zaś dobiegają końca prace nad projektem rozporządzenia, które rozstrzygnie o klasyfikacji spornego produktu w całej UE.
Ma to nastąpić jeszcze w 2005 r.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?