Trzeba ograniczyć produkcję cukru
Komisja Europejska po raz kolejny zaapelowała w poniedziałek o radykalną redukcję produkcji cukru w UE, przedstawiając pakiet zachęt finansowych, które mają skusić producentów do wycofania się z sektora.
(...)Stawka pomocy restrukturyzacyjnej jest coraz mniejsza - w czwartym i ostatnim roku programu 2009/10 wyniesie 520 euro za każdą wycofaną tonę. KE uważa, że póki jest czas, zakończyć produkcję i skorzystać z dopłat powinny wszystkie firmy, dla których za niska będzie docelowa cena za tonę cukru, czyli ok. 400 euro. Jeśli do 2010 roku ogólna kwota produkcji cukru nie zostanie wystarczająco zmniejszona, KE zapowiada przymusowe cięcia - już bez wsparcia finansowego.
Puls Biznesu 8.05.2007 r.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?