Podatnik prosi o wyjaśnienie czy przy sprzedaży warzyw prawidłowe będzie zastosowanie stawki podatku (...)
Podatnik prosi o wyjaśnienie czy przy sprzedaży warzyw prawidłowe będzie zastosowanie stawki podatku w wysokości 3% czy 22%. Zdaniem podatnika przy dostawie warzyw powinien zastosować stawkę podatku VAT w wysokości 3%.
Podczas naprawy kasy rejestrującej firma serwisowa błędnie zaprogramowała sprzedaż świeżych warzyw jako zwolnioną od podatku od towarów i usług zamiast podlegającą opodatkowaniu według stawki 3%.
Ocena prawna stanu faktycznego
W myśl art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług /Dz.U.Nr 54, poz. 535/, zwanej dalej ustawą o VAT, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają:
- odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju;
- eksport towarów;
- import towarów;
- wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów za wynagrodzeniem na terytorium kraju;
- wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów.
Stosownie do treści art. 146 ust. 1 pkt 1 w/w ustawy w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 30 kwietnia 2008r. stosuje się stawkę w wysokości 3% w odniesieniu do czynności, o których mowa w art. 5, których przedmiotem są towary i usługi wymienione w załączniku nr 6 do ustawy, z wyłączeniem wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów i eksportu towarów.
Zgodnie z załącznikiem nr 6 do ustawy stawką VAT 3% opodatkowane są m.in.:
poz. 1. towary należące do grupowania PKWiU ex 01.11 ? zboża, ziemniaki, rośliny przemysłowe i produkty roślinne rolnictwa pozostałe (m. in. warzywa strączkowe) - z wyłączeniem:
- arachidów (orzeszków ziemnych) (PKWiU 01.11.32),
- bawełny i odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego (PKWiU ex 01.11.7),
- kauczuku naturalnego (PKWiU 01.11.80),
- ziół suszonych sortowanych, całych;
poz. 2 towary należące do grupowania PKWiU 01.12 tj. warzywa, specjalne rośliny ogrodnicze,
produkty szkółkarskie.
Z analizy przywołanych wyżej przepisów wynika, że jeżeli podatnik dokonuje dostawy warzyw świeżych należących do grupowań wymienionych w załączniku nr 6 do ustawy o VAT, to do dnia 30 kwietnia 2008r. prawidłowe jest opodatkowanie tej czynności /z wyłączeniem wewnątrzwspólnotowej dostawy i eksportu/ podatkiem od towarów i usług według stawki 3%.