Archiwum Forum Wrzesień 2002
(23 tematów na forum)
-
Odległość od drzwi windy a prawo budowlane - definicja przeszkody
przez: krzysiek | 2002.9.2 19:21:12
dajmy spokój windom. pomocy potrzebuje w sprawie garażu. chciałbym postawić na swojej posesji blaszany garaż ( bez fundamentu ) i żecz jasna nie na środku podwórka. problem w tym że nie wiem jaką (...) czytaj dalej»
-
Odliczanie kosztów samochodu prywatnego w działalności
przez: asia | 2002.9.4 16:28:52
dodaje iż jestem na ryczałcie 3% i nie mam kosztów a odliczenia dokonywałam jedynie VAT czytaj dalej»
-
Czas egzekucji prawomocnego wyroku cywilnego
przez: e | 2002.9.10 1:44:3
10 lat - art 125 kc czytaj dalej»
-
Pytanie o artykuły Kodeksu Karnego i Kodeksu Postępowania Karnego
przez: - | 2002.9.11 0:0:0
Proszę, jeśli znajdzie się ktoś, kto w tej chwili miałby pod ręką KK oraz KPK, odpowiedzcie mi, co kryje się pod art. 322 par.1 KKoraz, nie pamiętam dokładnie, pod art. 182 (chyba) lub 192 KPK (japatunia) czytaj dalej»
-
Składki ZUS przy jednoczesnej pracy i działalności gospodarczej
przez: eryart | 2002.9.12 14:54:15
Aby prowadzić działalność i jednocześnie jestes zatrudniony gdzie indziej musisz jedynie płacić ubezpieczenie zdrowotne 103 zł (około) no i jeszcze za rachunek bankowy... czytaj dalej»
-
Zatrudnienie kobiety w ciąży - czy są przeciwwskazania?
przez: e | 2002.9.15 23:49:51
nie ma żadnych, bo niby czemu miały by być? jeśli chodzi tylko o ewentualne zwolnienie i zasiłek chorobowy w trakcie to "wypracować" sobie prawo do zasiłku chorobowego (o ile dobrze pamiętam to (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie gospodarstwa rolnego przepisanego przed śmiercią ojca
przez: ula | 2002.9.17 18:49:27
Należy wnieść sprawę o podział spadku.Darowiznę w postaci gospodarstwa sąd najprawdopodobniej zaliczy do schedy spadkowej (w akie notarialnym nie było chyba zastrzeżenia o niezaliczaniu darowizny (...) czytaj dalej»
-
Jak założyć spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością?
przez: orbiczek | 2002.9.19 16:34:18
Etapy: 1). U notariusza sporządzasz akt założycielski, 2). Wymagany kapitał 50 000zł., 3). Występujesz do urzędu statycznego właściwego ze względu na siedzibę spółki o nadanie numeru REGON, 4). (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja wyroku z sądu pracy - odzyskanie zaległości
przez: Dorka | 2002.9.19 18:19:26
A jeśli firma OFICJALNIE nie ma majątku? A były szef jest biedny jak mysz kościelna? czytaj dalej»
-
Rozwód po 5 latach faktycznej separacji z dzieckiem
przez: jola36 | 2002.9.20 21:13:0
Rozwód może zostać przeprowadzony również bez obecności męża, nalezy jednoczesnie w pozwie wnosić o podział majatku i ustanowienie alimentów na syna. Nieodebrane wezwania na rozprawę sądową (...) czytaj dalej»
-
Organizacja i funkcjonowanie sądownictwa polubownego
przez: - | 2002.9.21 0:0:0
Czy jakiekolwiek regulacje odnoszą się do organizacji, funkcjonowania i struktury sądownictwa polubownego. Kto i jak może zorganizować sąd polubowny. Dzięki za odpowiedzi. (blestek) czytaj dalej»
-
Przepisy dotyczące sądów polubownych przy izbach handlowych
przez: - | 2002.9.21 0:0:0
Istniejące sądy polubowne funkcjonują przy izbach handlowych, organizacjach itp. Czy jest to wymogiem. Kto i jak może zorganizować sąd polubowny. Jaki regulacje odnoszą się do takich sądów. dzięki (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek remontu wynajmowanego mieszkania przy wyprowadzce
przez: Lukasz Ciszewski | 2002.9.21 10:6:58
prosze zajrzec do art 681 kc. /drobne naklady najemcy/ czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo w działalności gospodarczej - zasady i odpowiedzialność
przez: Lukasz Ciszewski | 2002.9.21 10:23:16
pelnomocnictwo moze byc zawarte w kazdym czasie, 2. art 95 par2, 3 w zaleznosci jaki rodzaj pelnomocnictwa /art 99/ czytaj dalej»
-
Ważność umowy sprzedaży w jednym egzemplarzu bez zapłaty
przez: Lukasz Ciszewski | 2002.9.21 10:31:14
jsli podpisana przez zprzedajacego to jest skuteczna. um sprzedazy ma charakter zobowiązujacy a wiec skutkuje przez samo zobowiazanie sie stron ...nie jest wymagane wydanie rzeczy czy zaplata ceny do (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę wysłać reklamowany towar na koszt gwaranta DHL?
przez: asia | 2002.9.24 10:44:22
Musisz zadzwonic do serwisu i zapytac z jaką firmą kurierską mają podpisaną umowę jeśli mają a jesli nie to oni muszą ci wyznaczyć poprzez jaką chcą otrzymac. czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie w ciąży zaraz po zatrudnieniu - czy można?
przez: gabrysia-K | 2002.9.26 10:8:33
chorobowe pracodawca płaci od 30 dnia zatrudnienia jeżeli pójdzie Pani wczesniej na chorobowe nie zostanie to Pani zaplacone , jednak nie ma takich przepisów mówiących że na chorobowe nie mozna (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie prezerwatywy - odpowiedzialność producenta za dziecko
przez: Lukasz C | 2002.9.26 16:15:0
Prosze oddac prezerwatywe do rzeczoznawcy. Ten stwierdzi czy pekla z Pana winy czy moze w wyniku wady ukrytej :):):):):). Jak w wyniku wady..to moze Pan reklamowac i ew zadac odszkodowania jesli rzeczywiscie (...) czytaj dalej»
-
Wprowadzenie konkubiny do mieszkania przez męża - prawa żony
przez: wizja132poczta.onet.pl | 2002.9.26 21:10:3
odpowiedz mi poczta internetową jak sobie poradziłes czytaj dalej»
-
Nabycie mieszkania zakładowego na własność - ustawy i procedury
przez: biurim3g | 2002.9.27 8:35:4
ustawa o własności jest niewątpliwie ważna ale przede wszystkim należy zajrzeć do ustawy z dnia 15.12.2000r o zasadach zbywania mieszkań będących własnością przedsiebiorstw państwowych ..........dz.u. (...) czytaj dalej»
-
Pieniądze wpłynęły na konto przez pomyłkę - czy bank może je zabrać
przez: hubig | 2002.9.27 8:46:26
Miałem taką sytuację pół roku temu kiedy to podwójnie zaksięgowali tą samą kwotę która wpłynęła na moje konto (bank internetowy). Po ponad miesiącu zadzwonili, bardzo przeprosili i następnego (...) czytaj dalej»
-
Urlop macierzyński rozpoczęty przed porodem - czy przysługuje 26 tygodni
przez: calgon | 2002.9.27 14:43:26
nie ma szans sa bezwzgledni w tej kwestii. czytaj dalej»
-
Egzekwowanie zapłaty rachunku telefonicznego od byłej lokatorki
przez: anikka | 2002.9.30 14:14:5
bardzo proszę o pomoc czytaj dalej»