Archiwum Forum Kwiecień 2013
(419 tematów na forum)
-
Urlopy ojcowskie - równoczesne z macierzyńskim?
przez: kraps | 2013.4.30 10:43:45
Ojciec może pójść na urlop rodzicielski tylko wtedy, jeśli matka dziecka pracuje. Partnerzy kobiet bezrobotnych albo tych, które nie mają etatu lub nie płacą składek ZUS i NFZ mogą o tym przywileju (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie po urlopie macierzyńskim - czy należy się odprawa?
przez: komiss | 2013.4.30 10:44:37
Podejrzewam, że bez sprawy w Sądzie Pracy się nie obejdzie. Ale ogólnie walczyć można. czytaj dalej»
-
Zwolnienie kobiety w ciąży która dostała wypowiedzenie przed wiedzą o ciąży
przez: jouliaaa | 2013.4.30 10:45:24
Dopiero z ewentualnego zaświadczenia lekarskiego będzie wynikało kiedy rozpoczęła się ta rzekoma ciąża i w związku z tym na tej podstawie będzie można podjąć dalsze kroki. czytaj dalej»
-
Kto jest pozwanym w sprawie przeciwko spółce z o.o.?
przez: rubikk54 | 2013.4.30 10:46:22
Pozwanym powinna być spółka a przy błędnym określeniu pozwanego będzie oddalenie sprawy. czytaj dalej»
-
Poziom natężenia dźwięku i prace remontowe w niedzielę - czy to legalne?
przez: igor56 | 2013.4.30 10:47:28
Jest coś takiego jak cisza dzienna i ona też obowiązuje radzę sobie poszukać na forum było pisane o tym. A na marginesie czym powowdowany jest ten hałas, remontem jakimś? czytaj dalej»
-
Sprzedaż auta bez polisy OC - czy grożą kary?
przez: iteka6 | 2013.4.30 10:49:22
Kupując pojazd bez OC masz obowiązek ubezpieczyć je w tym samym dniu. Nie radzę kombinować z art. 31.3 bo UFG na to nie pójdzie. czytaj dalej»
-
Odmowa odszkodowania za telefon przy kradzieży kieszonkowej zamiast rabunkowej
przez: sewery, | 2013.4.30 10:50:3
Jak dla mnie wątpliwa sprawa aby ubezpieczenie przeszło. Zadzwoń na BOK T-Mobile. czytaj dalej»
-
Czy dostanę zasiłek dla bezrobotnych ?
przez: jaroslaw39 | 2013.4.30 10:51:56
No ja tam nie wiem, masz w sumie ziemie na której zarabiasz. Ale nie masz pracy. A pytałaś się o to w ZUS\'ie czy nie? Jak dzierżawa jest nie wielka, to może udostępnij ziemie za darmo, albo wypowiedz (...) czytaj dalej»
(Zobacz 57 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Wycięcie drzew bez zezwolenia - jaka kara za sosny po 25 cm średnicy?
przez: michałł2 | 2013.4.30 10:52:55
No to skoro wymierzyli to chyba się zainteresowali i będzie kara. Ile drzewa miały lat? Chociaz jak średnica była 25 cm to pewnie z 5 na bank. No kara może być, ale jaka to nie wiem. czytaj dalej»
-
Czy pracownik na czas nieokreślony musi rozliczać się z urzędem skarbowym?
przez: wierbosława | 2013.4.30 10:55:20
Jeśli nie rozliczał Cię pracodawca, to musisz się niestety rozliczyć na PIT-37. Polecam e-dekalracje do rozliczenia. czytaj dalej»
-
Przekazywanie alkoholu nieletnim przez nastolatków - jakie konsekwencje?
przez: soniaaa | 2013.4.30 10:57:53
art. 208 kk Kto rozpija małoletniego, dostarczając mu napoju alkoholowego, ułatwiając jego spożycie lub nakłaniając go do spożycia takiego napoju, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności (...) czytaj dalej»
-
Sprawdzenie statusu rozliczenia PIT przez internet
przez: Kermin_zabka | 2013.4.30 11:8:30
musisz zadzownic do swojego US i ich sie zapyatc inaczej sie nie da przynajmniej na te chwile. pozdrawiam czytaj dalej»
-
Przepisanie domu na męża z zastrzeżeniem dziedziczenia przez dzieci
przez: sloneczko531 | 2013.4.30 11:23:1
dziekuje za odpowiedz, moj maz na żadna z tych propozycji sie nie zgadza, ale juz mu powiedzialam ze ja nie zgadzam sie na przepisanie wszystkiego na niego tylko jesli chce to na dzieci. może mi dokuczyc (...) czytaj dalej»
-
Długi za czynsz rodziny - odpowiedzialność zameldowanego nie mieszkającego
przez: a_netka7 | 2013.4.30 12:22:14
Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją? od 10 lat nie mieszkam w miejscu zameldowania. Niestety nie mogłem się wymeldować, bo nie mam własnego mieszkania a dowód jest mi potrzebny żeby móc pracować. (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie o szkodliwych warunkach pracy z Metalplast Chrzów
przez: Małgorzata | 2013.4.30 13:31:42
W latach 1975-1984 pracowałam w Metalplast Chrzów jako polerowacz. Jak uzyskac zaświadczenie o szkodliwych warunkach pracy? Dziekuję. czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie będąc na urlopie wychowawczym - okres wypowiedzenia
przez: joanna | 2013.4.30 13:41:17
jestem na urlopie wychowawczym ,mam umowe na stale i pracuje w tej firmie prawie 10lat.chcialabym wiedziec czy moge oddac wypowiedzenie bedac na urlopie wychowawczym i jaki okres wypowiedzenia mnie obejmuje (...) czytaj dalej»
-
PIT-8C z sądu - czy muszę płacić podatek gdy nie odzyskałem wszystkich pieniędzy?
przez: Łukasz | 2013.4.30 14:3:17
Sąd wystawił mi pit 8c , czy muszę odprowadzic podatek dostałem z sądu pit 8c na 4500zł ,ta kwota to 1/5 (22000zł) kwoty od byłego pracodawcy mam zapłacic 810zł.podatku. czy muszę zapłacic (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie diety za delegację służbową przez komornika
przez: Agula | 2013.4.30 21:6:27
Jestem zadrudniona na umowe o prace,czy komornik może zając wynagrodzenie(diete) z tytułu przebywania w delegacji służbowej?Jeśli tak to do jakiej jej procenta? czytaj dalej»
-
Modernizacja linii elektrycznej - jakie odszkodowanie za słupy na działce?
przez: JohnMellencamp | 2013.4.30 23:38:17
W najbliższym czasie przeprowadzona ma być modernizacja linii 110 kV w mojej miejscowości. Wiążą się z tym negocjacje z firmą odpowiedzialną za projekt i budowę tej linii, która ma przebiegać (...) czytaj dalej»