Eksport do Indii – nowe wymogi
Od 1 lutego 2023 r. podmioty produkujące wybrane kategorie artykułów rolno-spożywczych eksportowane do Indii będą podlegać obowiązkowi rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI).
Kogo dotyczy obowiązek rejestracji?
Obowiązek rejestracji dotyczy producentów artykułów żywnościowych z kategorii:
- mleko i produkty mleczne,
- mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
- jajka w proszku (proszek jajeczny),
- żywność dla niemowląt,
- nutraceutyki (np. suplementy diety, żywność do celów specjalnych).
Jak zarejestrować podmiot do eksportu do Indii?
Proces rejestracji polskich podmiotów prowadzą:
- powiatowe organy Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku produktów z kategorii (ww. pkt 1, 2 i 3);
- powiatowe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku produktów z kategorii (ww. pkt 4 i 5).
Informacje na temat nowych wymogów indyjskich dostępne są na stronach internetowych:
- Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa;
- Głównego Inspektoratu Weterynarii;
- Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Wymóg rejestracji wynika z Zarządzenia FSSAI z 10 października 2022 r.: https://www.fssai.gov.in/upload/advisories/2022/10/6343da0a0f78fOrder_Foreign_Food_10_10_2022.pdf
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?