Eksport do Indii – nowe wymogi

Od 1 lutego 2023 r. podmioty produkujące wybrane kategorie artykułów rolno-spożywczych eksportowane do Indii będą podlegać obowiązkowi rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI).

Kogo dotyczy obowiązek rejestracji?

Obowiązek rejestracji dotyczy producentów artykułów żywnościowych z kategorii:

  1. mleko i produkty mleczne,
  2. mięso i produkty mięsne (w tym ryby  i ich produkty),
  3. jajka w proszku (proszek jajeczny),
  4. żywność dla niemowląt,
  5. nutraceutyki (np. suplementy diety, żywność do celów specjalnych).

Jak zarejestrować podmiot do eksportu do Indii?

Proces rejestracji polskich podmiotów prowadzą:

  • powiatowe organy Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku produktów z kategorii (ww. pkt 1, 2 i 3);
  • powiatowe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku produktów z kategorii (ww. pkt 4 i 5).

Informacje na temat nowych wymogów indyjskich dostępne są na stronach internetowych:

Wymóg rejestracji wynika z Zarządzenia FSSAI z 10 października 2022 r.: https://www.fssai.gov.in/upload/advisories/2022/10/6343da0a0f78fOrder_Foreign_Food_10_10_2022.pdf