Jakość handlowa wyrobów cukierniczych

CEL KONTROLI

Celem kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych było sprawdzenie jakości handlowej wyrobów cukierniczych takich jak: chałwa, cukierki w czekoladzie, czekoladki (praliny) oraz inne wyroby w czekoladzie, w zakresie zgodności jakości handlowej z wymaganiami ustawy z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 grudnia 2002 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych oraz w zakresie zgodności z deklaracją producenta.

ZAKRES KONTROLI

Kontrolę przeprowadzono łącznie w 30 zakładach produkcyjnych (tj. w 18,8% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS).

Kontrolą objęto:

  • w zakresie oceny organoleptycznej - 99 partii wyrobów cukierniczych, o łącznej masie 69.405 kg,
  • w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych  - 99 partii wyrobów cukierniczych, o łącznej masie 69.405 kg,
  • w zakresie znakowania - 123 partie wyrobów cukierniczych, o łącznej masie 89.645 kg.


WYNIKI KONTROLI

  • ocena organoleptyczna

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 6 partii wyrobów cukierniczych (6,1% skontrolowanych partii), o łącznej masie 2,8 t (4,1%skontrolowanej masy).

Nieprawidłowości dotyczyły:
- powierzchni zewnętrznej wyrobu gotowego - uszkodzenia,
- wyglądu powierzchni zewnetrznej - prześwity nadzienia.

  • parametry fizykochemiczne

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 6 partii (6,1% skontrolowanych partii), o łącznej masie 7,9 t (11,4% skontrolowanej masy).

Nieprawidłowości dotyczyły:
- zawyżonej zawartości cukrów,
- niewłaściwej zawartości kuwertury w stosunku do deklaracji producenta.

Największy procent nieprawidłowości w odniesieniu do skontrolowanej masy stwierdzono w przypadku chałwy (8,7% skontrolowanej masy wyrobów cukierniczych).

  • znakowanie

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 68 partii (55,3% skontrolowanych partii), o łącznej masie 40,8 t (co stanowiło 45,5% skontrolowanej masy).

Nieprawidłowości dotyczyły:
- niewłaściwego określenia zawartości masy kakaowej,
- braku informacji o zawartości tłuszczu kakaowego,
- braku pogrubienia czcionki przy wyrażeniu „oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne",
- nieprecyzyjnego określenia producenta, tj. brak adresu, nazwy lub formy prawnej,
- nieprawidłowego oznaczenia daty minimalnej trwałości,
- niepełnego wykazu składników
- braku funkcji technologicznej niektórych ze składników,
- braku numeru partii produkcyjnej,
- braku informacji o warunkach przechowywania,
- poprzedzenia oznaczenia ilości nominalnej towaru paczkowanego nieodpowiednim zapisem, tj. „waga netto" zamiast „masa netto,
- braku informacji o składniku alergennym.

Inne ustalenia z kontroli

  • prawidłowość pakowania i paczkowania wyrobów gotowych

Kontrola wykazała, że 2 podmioty (6,7% skontrolowanych podmiotów) nie zgłosiły faktu paczkowania do Okręgowego Urzędu Miar, natomiast brak legalizacji przyrządów pomiarowych stwierdzono w przypadku 3 zakładów produkcyjnych (10% skontrolowanych podmiotów).

  • warunki składowania i transportu wyrobów cukierniczych

Nieprawidłowości w powyższym zakresie stwierdzono w jednym podmiocie (3,3% skontrolowanych podmiotów). Zastrzeżenia wniesiono do warunków składowania wyrobu gotowego, które były niezgodne z deklaracją producenta.

  • wymagania formalno-prawne

W wyniku kontroli stwierdzono, że 3 kontrolowane podmioty nie dopełniły obowiązku zgłoszenia podjęcia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu, do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, co stanowi 10% ogółu skontrolowanych podmiotów.


SANKCJE

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
- wydano ogółem 24 decyzje administracyjne w tym:

  • 17 decyzji administracyjnych nakazujących dostosowanie oznakowania do obowiązujących przepisów, na partie o łącznej masie 2,6 t,
  • 7 decyzji administracyjnych zakazujących wprowadzania do obrotu do czasu prawidłowego oznakowania wyrobu gotowego, na partie o łącznej masie 2,4 t,
    - nałożono ogółem 25 grzywien w drodze mandatu karnego na osoby odpowiedzialne, na łączną kwotę 7.150 zł za stwierdzone nieprawidłowości, w tym:
  • 18 mandatów na łączną kwotę 5.350 zł za nieprawidłowe oznakowanie wyrobu gotowego,
  • 3 mandaty na łączną kwotę 900 zł za brak legalizacji wag,
  • 2 mandaty na łączną kwotę 600 zł za niewłaściwą jakość (parametry fizykochemiczne) wyrobu gotowego,
  • 1 mandat na kwotę 200 zł za nie dopełnienie obowiązku zgłoszenia podjęcia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania
    i obrotu, do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
  • 1 mandat na kwotę 100 zł za nieprawidłowości w zakresie warunków składowania i transportu wyrobów cukierniczych,
  • wszczęto 5 postępowań administracyjnych, mających na celu wydanie decyzji administracyjnej, w stosunku do producentów, u których stwierdzono wystąpienie nieprawidłowości w zakresie znakowania wyrobów gotowych.

Ponadto powiadomiono okręgowy Urząd Miar o fakcie nie zgłoszenia paczkowania wyrobów przez dwa zakłady produkcyjne oraz przekazano informację, do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektoratu JHARS, odnośnie nieprawidłowości
w znakowaniu surowców wykorzystywanych przy produkcji wyrobów cukierniczych.


PODSUMOWANIE I WNIOSKI

Kontrolę jakości handlowej wyrobów czekoladowych przeprowadzono łącznie w 30 zakładach produkcyjnych (tj. 18,8% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS) na terenie 14 województw.

Skontrolowano następujące asortymenty produktów:
- wyrób wschodni - chałwę,
- cukierki w czekoladzie,
- czekoladki (praliny),
- inne wyroby czekoladowane (w czekoladzie).

W porównaniu do kontroli przeprowadzonej w 2005 roku, wzrósł odsetek partii wyrobów cukierniczych o nieprawidłowych cechach organoleptycznych (o 6,1 punktu procentowego) oraz odsetek partii nieprawidłowo oznakowanych (o 43,1 punktu procentowego). Odsetek partii o niewłaściwych parametrach fizykochemicznych pozostał na niezmienionym poziomie.

W odniesieniu do wyników kontroli z 2005 roku, procentowy udział partii wyrobów czekoladowanych o niewłaściwych parametrach fizykochemicznych obniżył się o 3,1 punktu procentowego. Zauważono również spadek o 4,1 punktu procentowego ilości partii nieprawidłowo oznakowanych. Natomiast w przypadku cukierków w czekoladzie procentowy udział partii o niewłaściwych cechach organoleptycznych spadł o 8,2 punktu procentowego. Odsetek partii nieprawidłowo oznakowanych pozostał na niezmienionym poziomie.

Kontrola jakości handlowej wyrobu wschodniego - chałwy została przeprowadzona przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po raz pierwszy.

Stwierdzone w wyniku kontroli nieprawidłowości mogły świadczyć o nie przestrzeganiu receptur oraz o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, które miały wpływ na jakość produktu gotowego.

Wzrost nieprawidłowości w zakresie znakowania wyrobów gotowych wynikać może  m.in. z niewłaściwego zrozumienia, przez producentów wyrobów cukierniczych, zmian jakie wprowadzane są w obowiązujących przepisach dotyczących znakowania artykułów rolno-spożywczych.

W celu ochrony interesów konsumentów, jak również producentów działających zgodnie z zasadami uczciwej konkurencji, Inspekcja JHARS będzie kontynuować kontrolę tej branży.

Źródło: www.ijhar-s.gov.pl


A.J.
Zespół e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika