Jakość handlowa wyrobów cukierniczych
CEL KONTROLI
Celem kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych było sprawdzenie jakości handlowej wyrobów cukierniczych takich jak: chałwa, cukierki w czekoladzie, czekoladki (praliny) oraz inne wyroby w czekoladzie, w zakresie zgodności jakości handlowej z wymaganiami ustawy z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 grudnia 2002 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych oraz w zakresie zgodności z deklaracją producenta.
ZAKRES KONTROLI
Kontrolę przeprowadzono łącznie w 30 zakładach produkcyjnych (tj. w 18,8% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS).
Kontrolą objęto:
- w zakresie oceny organoleptycznej - 99 partii wyrobów cukierniczych, o łącznej masie 69.405 kg,
- w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych - 99 partii wyrobów cukierniczych, o łącznej masie 69.405 kg,
- w zakresie znakowania - 123 partie wyrobów cukierniczych, o łącznej masie 89.645 kg.
WYNIKI KONTROLI
- ocena organoleptyczna
Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 6 partii wyrobów cukierniczych (6,1% skontrolowanych partii), o łącznej masie 2,8 t (4,1%skontrolowanej masy).
Nieprawidłowości dotyczyły:
- powierzchni zewnętrznej wyrobu gotowego - uszkodzenia,
- wyglądu powierzchni zewnetrznej - prześwity nadzienia.
- parametry fizykochemiczne
Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 6 partii (6,1% skontrolowanych partii), o łącznej masie 7,9 t (11,4% skontrolowanej masy).
Nieprawidłowości dotyczyły:
- zawyżonej zawartości cukrów,
- niewłaściwej zawartości kuwertury w stosunku do deklaracji producenta.
Największy procent nieprawidłowości w odniesieniu do skontrolowanej masy stwierdzono w przypadku chałwy (8,7% skontrolowanej masy wyrobów cukierniczych).
- znakowanie
Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 68 partii (55,3% skontrolowanych partii), o łącznej masie 40,8 t (co stanowiło 45,5% skontrolowanej masy).
Nieprawidłowości dotyczyły:
- niewłaściwego określenia zawartości masy kakaowej,
- braku informacji o zawartości tłuszczu kakaowego,
- braku pogrubienia czcionki przy wyrażeniu „oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne",
- nieprecyzyjnego określenia producenta, tj. brak adresu, nazwy lub formy prawnej,
- nieprawidłowego oznaczenia daty minimalnej trwałości,
- niepełnego wykazu składników
- braku funkcji technologicznej niektórych ze składników,
- braku numeru partii produkcyjnej,
- braku informacji o warunkach przechowywania,
- poprzedzenia oznaczenia ilości nominalnej towaru paczkowanego nieodpowiednim zapisem, tj. „waga netto" zamiast „masa netto,
- braku informacji o składniku alergennym.
Inne ustalenia z kontroli
- prawidłowość pakowania i paczkowania wyrobów gotowych
Kontrola wykazała, że 2 podmioty (6,7% skontrolowanych podmiotów) nie zgłosiły faktu paczkowania do Okręgowego Urzędu Miar, natomiast brak legalizacji przyrządów pomiarowych stwierdzono w przypadku 3 zakładów produkcyjnych (10% skontrolowanych podmiotów).
- warunki składowania i transportu wyrobów cukierniczych
Nieprawidłowości w powyższym zakresie stwierdzono w jednym podmiocie (3,3% skontrolowanych podmiotów). Zastrzeżenia wniesiono do warunków składowania wyrobu gotowego, które były niezgodne z deklaracją producenta.
- wymagania formalno-prawne
W wyniku kontroli stwierdzono, że 3 kontrolowane podmioty nie dopełniły obowiązku zgłoszenia podjęcia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu, do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, co stanowi 10% ogółu skontrolowanych podmiotów.
SANKCJE
W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje:
- wydano ogółem 24 decyzje administracyjne w tym:
- 17 decyzji administracyjnych nakazujących dostosowanie oznakowania do obowiązujących przepisów, na partie o łącznej masie 2,6 t,
- 7 decyzji administracyjnych zakazujących wprowadzania do obrotu do czasu prawidłowego oznakowania wyrobu gotowego, na partie o łącznej masie 2,4 t,
- nałożono ogółem 25 grzywien w drodze mandatu karnego na osoby odpowiedzialne, na łączną kwotę 7.150 zł za stwierdzone nieprawidłowości, w tym: - 18 mandatów na łączną kwotę 5.350 zł za nieprawidłowe oznakowanie wyrobu gotowego,
- 3 mandaty na łączną kwotę 900 zł za brak legalizacji wag,
- 2 mandaty na łączną kwotę 600 zł za niewłaściwą jakość (parametry fizykochemiczne) wyrobu gotowego,
- 1 mandat na kwotę 200 zł za nie dopełnienie obowiązku zgłoszenia podjęcia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania
i obrotu, do właściwego miejscowo Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, - 1 mandat na kwotę 100 zł za nieprawidłowości w zakresie warunków składowania i transportu wyrobów cukierniczych,
- wszczęto 5 postępowań administracyjnych, mających na celu wydanie decyzji administracyjnej, w stosunku do producentów, u których stwierdzono wystąpienie nieprawidłowości w zakresie znakowania wyrobów gotowych.
Ponadto powiadomiono okręgowy Urząd Miar o fakcie nie zgłoszenia paczkowania wyrobów przez dwa zakłady produkcyjne oraz przekazano informację, do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektoratu JHARS, odnośnie nieprawidłowości
w znakowaniu surowców wykorzystywanych przy produkcji wyrobów cukierniczych.
PODSUMOWANIE I WNIOSKI
Kontrolę jakości handlowej wyrobów czekoladowych przeprowadzono łącznie w 30 zakładach produkcyjnych (tj. 18,8% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS) na terenie 14 województw.
Skontrolowano następujące asortymenty produktów:
- wyrób wschodni - chałwę,
- cukierki w czekoladzie,
- czekoladki (praliny),
- inne wyroby czekoladowane (w czekoladzie).
W porównaniu do kontroli przeprowadzonej w 2005 roku, wzrósł odsetek partii wyrobów cukierniczych o nieprawidłowych cechach organoleptycznych (o 6,1 punktu procentowego) oraz odsetek partii nieprawidłowo oznakowanych (o 43,1 punktu procentowego). Odsetek partii o niewłaściwych parametrach fizykochemicznych pozostał na niezmienionym poziomie.
W odniesieniu do wyników kontroli z 2005 roku, procentowy udział partii wyrobów czekoladowanych o niewłaściwych parametrach fizykochemicznych obniżył się o 3,1 punktu procentowego. Zauważono również spadek o 4,1 punktu procentowego ilości partii nieprawidłowo oznakowanych. Natomiast w przypadku cukierków w czekoladzie procentowy udział partii o niewłaściwych cechach organoleptycznych spadł o 8,2 punktu procentowego. Odsetek partii nieprawidłowo oznakowanych pozostał na niezmienionym poziomie.
Kontrola jakości handlowej wyrobu wschodniego - chałwy została przeprowadzona przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po raz pierwszy.
Stwierdzone w wyniku kontroli nieprawidłowości mogły świadczyć o nie przestrzeganiu receptur oraz o błędach popełnionych podczas procesu technologicznego, które miały wpływ na jakość produktu gotowego.
Wzrost nieprawidłowości w zakresie znakowania wyrobów gotowych wynikać może m.in. z niewłaściwego zrozumienia, przez producentów wyrobów cukierniczych, zmian jakie wprowadzane są w obowiązujących przepisach dotyczących znakowania artykułów rolno-spożywczych.
W celu ochrony interesów konsumentów, jak również producentów działających zgodnie z zasadami uczciwej konkurencji, Inspekcja JHARS będzie kontynuować kontrolę tej branży.
Źródło: www.ijhar-s.gov.pl
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?