Ułatwienie sprzedaży żywności przez rolników
Nowelizacja przepisów umożliwia sprzedaż żywności wyprodukowanej przez rolnika także restauracjom, stołówkom czy sklepom. Będzie można sprzedawać produkty przetworzone i nieprzetworzone. Podwyższa też z 20 do 40 tys. zł kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych. Po przekroczeniu tej kwoty będzie obowiązywał podatek obrotowy w wysokości 2%.
Co dokładnie przewiduje ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji?
Ustawa dokonuje nowelizacji dwóch ustaw: ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Nowelizacja ułatwi sprzedaż żywności przez rolników do sklepów i restauracji oraz umożliwi rolnikom bezpośrednią sprzedaż im produktów i pozwoli na dotarcie do większej grupy konsumentów.
Celem zmian jest, po pierwsze, poszerzenie możliwości zbywania żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego o zbywanie jej na rzecz podmiotów takich jak sklepy, restauracje, stołówki i inne placówki o podobnym charakterze.
Po drugie, ustawa ma stworzyć zachęty podatkowe w celu zwiększenia liczby producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania sposobem domowym produktów rolnych. W tym celu ustawa umożliwia korzystanie ze zwolnienia podatkowego określonego w art. 21 ust. 1 pkt 71a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz umożliwia opodatkowanie 2% ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, przychodów ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy, produktów roślinnych i zwierzęcych, określonych w art. 20 ust. 1c tej ustawy, uzyskiwanych przez producentów rolnych niezależnie od sposobu sprzedaży przetworzonych produktów rolnych oraz rodzaju nabywcy tych produktów. Jednocześnie ustawodawca podwyższył kwotę przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do kwoty 40 000 zł rocznie.
W zakresie zmian wprowadzanych do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w związku z modyfikacją definicji rolniczego handlu detalicznego, nowelizacja wprowadza wymagania dotyczące sposobu zbywania produktów w ramach takiej działalności. Zbywanie żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego będzie mogło się odbywać pod warunkiem, że zakłady te będą zlokalizowane na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego lub na obszarach powiatów bądź miast stanowiących siedzibę wojewody czy sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem. Zbywanie żywności będzie musiało zostać udokumentowane w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej żywności. Ponadto zbywanie żywności nie będzie mogło być dokonywane z udziałem pośrednika, z wyjątkiem zbywania żywności podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności, pod warunkami wskazanymi w ustawie. Ustawa wprowadza wymóg, aby w miejscu zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny, w tym przez pośrednika, umieszczony był w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta, napis „rolniczy handel detaliczny" wraz z danymi producenta.
Kiedy nowe przepisy wejdą w życie?
Ustawa wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2019 r.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?