W Poznaniu rusza centrum badawczo-rozwojowe Unilevera
Brytyjsko-holenderski koncern otworzył w Poznaniu ośrodek rozwojowy o międzynarodowym zasięgu. Inwestycja kosztowała 16 mln euro.
Centrum Rozwojowe Płynnych Produktów Żywnościowych to pierwszy ośrodek badawczo-rozwojowy koncernu zajmujący się żywnością zlokalizowany w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Zadaniem centrum będzie projektowanie opakowań oraz opracowywanie receptur i procesów produkcyjnych dla marek Knorr i Hellmann's. - To wspaniałe widzieć, jak szybko udało nam się zbudować tutaj, w Poznaniu, nowy zespół ludzi i nowy obiekt badawczo-rozwojowy. Zgromadziliśmy najlepszych ekspertów w dziedzinie badań i rozwoju - zachwalał Tony Natt, dyrektor Centrum. Obecnie zatrudnia ono 65 specjalistów z 13 krajów.
Unilever, który ma już fabrykę produktów spożywczych w Poznaniu, w 2006 r. wydał ponad 100 mln zł na uruchomienie w niej linii do produkcji płynnych zup na rynek polski i zagraniczny. To właśnie dlatego koncern zdecydował się na budowę centrum w stolicy Wielkopolski. Jak powiedział Vindi Banga, szef biznesu żywnościowego oraz detergentów i kosmetyków Unilevera, gdyby firma miała jeszcze raz decydować o ulokowaniu centrum rozwoju produktów płynnych, ponownie wybrałaby Polskę. Jego zdaniem inwestycje w naszym kraju nadal są opłacalne, a rynek produktów spożywczych - chłonny. W ciągu ostatnich trzech lat nakłady inwestycyjne Unilevera w Polsce sięgnęły ponad 300 mln zł. Oprócz dwóch inwestycji w Poznaniu koncern otworzył fabrykę herbaty oraz centrum zarządzające transportem w Katowicach. (Unilever/Rzeczpospolita)
Źródło: www.paiz.gov.pl
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?