W Poznaniu rusza centrum badawczo-rozwojowe Unilevera

Brytyjsko-holenderski koncern otworzył w Poznaniu ośrodek rozwojowy o międzynarodowym zasięgu. Inwestycja kosztowała 16 mln euro.

Centrum Rozwojowe Płynnych Produktów Żywnościowych to pierwszy ośrodek badawczo-rozwojowy koncernu zajmujący się żywnością zlokalizowany w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Zadaniem centrum będzie projektowanie opakowań oraz opracowywanie receptur i procesów produkcyjnych dla marek Knorr i Hellmann's. - To wspaniałe widzieć, jak szybko udało nam się zbudować tutaj, w Poznaniu, nowy zespół ludzi i nowy obiekt badawczo-rozwojowy. Zgromadziliśmy najlepszych ekspertów w dziedzinie badań i rozwoju - zachwalał Tony Natt, dyrektor Centrum. Obecnie zatrudnia ono 65 specjalistów z 13 krajów.

Unilever, który ma już fabrykÄ™ produktów spożywczych w Poznaniu, w 2006 r. wydaÅ‚ ponad 100 mln zÅ‚ na uruchomienie w niej linii do produkcji pÅ‚ynnych zup na rynek polski i zagraniczny. To wÅ‚aÅ›nie dlatego koncern zdecydowaÅ‚ siÄ™ na budowÄ™ centrum w stolicy Wielkopolski. Jak powiedziaÅ‚ Vindi Banga, szef biznesu żywnoÅ›ciowego oraz detergentów i kosmetyków Unilevera, gdyby firma miaÅ‚a jeszcze raz decydować o ulokowaniu centrum rozwoju produktów pÅ‚ynnych, ponownie wybraÅ‚aby PolskÄ™. Jego zdaniem inwestycje w naszym kraju nadal sÄ… opÅ‚acalne, a rynek produktów spożywczych - chÅ‚onny. W ciÄ…gu ostatnich trzech lat nakÅ‚ady inwestycyjne Unilevera w Polsce siÄ™gnęły ponad 300 mln zÅ‚. Oprócz dwóch inwestycji w Poznaniu koncern otworzyÅ‚ fabrykÄ™ herbaty oraz centrum zarzÄ…dzajÄ…ce transportem w Katowicach. (Unilever/Rzeczpospolita) 

Źródło: www.paiz.gov.pl