Badania pracownika mającego kontakt z żywnością

Pytanie klienta:

""Jakie badania powinien przeprowadzić pracownik majacy kontakt z żywnością?""

Odpowiedź prawnika:

Pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Stwierdzenie to poparte jest brzmieniem art. 229 § 1 pkt 1 k.p., zgodnie z którym wstępnym badaniom lekarskim podlegają osoby przyjmowane do pracy. Przepisy k.p. nie pozwalają pracodawcy dopuścić do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku, zatem każda osoba przyjmowana do pracy zobowiązana jest przejść badania lekarskie.

 

Zakres tych badań uzależniony jest jednak od zajmowanego stanowiska. Przed przystąpieniem do pracy w kontakcie z żywnością pracownik powinien przedstawić wyniki badań do celów sanitarno-epidemiologicznych. Otrzymując takie orzeczenie pracodawca może dopuścić pracownika do pracy.

 

Obowiązek wykonania badań do celów sanitarno-epidemiologicznych określają przepisy u.b.ż., wg których osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby (art. 59 ust. 2 u.b.ż.)