Pytanie klienta:
Odpowiedź prawnika:
Brak jest przepisów, które odgórnie ustalałyby, jakie warunki pracy są szkodliwe w przemyśle spożywczym. Określone warunki pracy często można bowiem uznać za szkodliwe tylko w stosunku do danej sytuacji i oznaczonego pracownika. W odniesieniu do niektórych zawodów przepisy regulują zasady związane ze skróconym czasem pracy, dodatkami czy urlopem (przykładem jest zawód górnika). Powyższe zasady mogą być także ustalone regulaminie lub układzie zbiorowym pracy. W innych wypadkach należy kierować się zasadą, że pracodawca zobowiązany jest zapewnić bezpieczne i higieniczne warunki pracy. Oczywiście nieraz ze względów np. technologicznych nie jest to możliwe. W takiej sytuacji, jeśli w orzeczeniu lekarskim zostanie stwierdzone, że wykonywana praca jest szkodliwa dla zdrowia danego pracownika, pracodawca ma obowiązek zapewnić mu odpowiednie warunki pracy. Jeśli tego nie zrobi, pracownik może rozwiazać umowę o pracę bez wypowiedzenia.