Czy można nie wprowadzać HACCP?

Stragany, bary, kawiarnie, małe sklepy spożywcze mogą uniknąć konieczności wprowadzania u siebie HACCP - wynika ze specjalnego przewodnika wydanego właśnie przez Komisję Europejską.
 
(...)Komisja zaleca, by kierować się zdrowym rozsądkiem i pamiętać o osiągnięciu celu, jakim jest bezpieczeństwo żywności.
 
(...)Komisja już na wstępie zastrzega, że nie gwarantuje poprawności zawartych w nim interpretacji.Komisja już na wstępie zastrzega, że nie gwarantuje poprawności zawartych w nim interpretacji.
 
(...)W przewodniku podkreśla się, że celem stosowania HACCP jest przede wszystkim ograniczenie zagrożeń związanych z żywnością. Jeżeli dla ograniczenia tych zagrożeń wystarczy odpowiednie wdrożenie zasad dobrej praktyki higienicznej, to nie trzeba wdrażać formalnego systemu HACCP.
 
(...)Kolejne ułatwienie, które proponuje KE, to możliwość stosowania branżowych przewodników dobrej praktyki opracowanych np. dla restauracji, firm kateringowych, piekarni, sklepów detalicznych. To oznaczałoby, że nie trzeba byłoby indywidualnie opracowywać systemu HACCP dla każdej firmy.

Rzeczpospolita 4.04.2006 r.

Porady prawne

Zespół
e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika