Przestrzeganie warunków zdrowotnych żywności i żywienia

Przedsiębiorca, który wprowadza do obrotu żywność zmodyfikowaną genetycznie bez specjalnych oznakowań, może być ukarany grzywną. Ten, kto produkuje lub oferuje zepsutą lub zafałszowaną, powinien liczyć się z karą więzienia do roku.

Takie nowe przepisy karne zawiera przyjęta w piątek nowelizacja ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Jej przepisy dotyczą przedsiębiorców produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu. Odnoszą się m.in. do producentów naturalnych wód mineralnych, importerów żywności, a nawet prowadzących handel obwoźny. Nakładają na przedsiębiorców obowiązek ponoszenia kosztów sporządzania opinii merytorycznych wydawanych przez jednostki badawczo-rozwojowe w toku postępowania wyjaśniającego dotyczącego środków spożywczych wprowadzanych do obrotu pierwszy raz. Ustalają też, jak należy te koszty obliczać.

Rzeczpospolita 20.06.2005 r.