Sprzedaż posiłków - usługa czy dostawa?
VAT na usługi gastronomiczne wzrośnie od 1 stycznia 2008 r. z 7 do 22 proc. Czy oznacza to, że od tego czasu przy sprzedaży posiłków nie będzie można stosować 7-proc. stawki?
Zmiany związane są z zakończeniem okresu przejściowego na stosowanie preferencyjnych stawek VAT wynegocjowanych przez Polskę przy akcesji do Unii Europejskiej.
(...)Zdaniem ETS przy klasyfikacji dla celów VAT czynności wydania posiłku (tj. uznania jej za usługę bądź dostawę towarów) niezbędne jest uwzględnienie wszelkich okoliczności towarzyszących danej transakcji. Dostawa posiłków gotowych do bezpośredniego spożycia jest często finalnym efektem wykonania wielu czynności (usług), począwszy od gotowania potrawy aż do jej serwowania klientom.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?