Zmiany przepisów w sektorze owoców i warzyw

Jakie przepisy mają dotyczyć sektora owoców i warzyw?

Na posiedzeniu Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych w dniu 12 listopada 2008 roku przyjęto rozporządzenie Komisji (WE) zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1580/2007 z 21 grudnia 2007 r. ustanawiające zasady rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96, (WE) nr 2201/96 oraz (WE) nr 1182/2007 w sektorze owoców i warzyw. Data wejścia w życie rozporządzenia Komisji 1221/2008 z 13.12.2008. została ustalona na 1 lipca 2009 roku.

Czego dotyczą nowe regulacje?

Głównymi zmianami w przywołanym projekcie są:

  • objęcie szczegółowymi wspólnotowymi normami jakości handlowej jedynie 10 gatunków owoców i warzyw:
    • jabłka,
    • owoce cytrusowe,
    • kiwi,
    • sałata, endywia o liściach kędzierzawych i endywia o liściach szerokich,
    • brzoskwinie i nektaryny,
    • gruszki,
    • truskawki,
    • papryka słodka,
    • winogrona stołowe,
    • pomidory,
  • dla pozostałych gatunków będzie ustanowiona ogólna norma, która ma zawierać jedynie: minimalne wymagania dotyczące jakości, minimalne wymagania dotyczące dojrzałości, ogólne wymagania dotyczące tolerancji oraz wymaganie dotyczące oznakowania pełną nazwą kraju pochodzenia.

Jeżeli posiadacz owoców i warzyw, nie objętych szczegółowymi normi handlowymi będzie w stanie wykazać ich zgodność z jakąkolwiek obowiązującą normą przyjętą przez Europejską Komisję Gospodarczą Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG/ONZ) produkty te będą uznawane za zgodne z ogólną normą handlową.

Norma ogólna oraz wszystkie szczegółowe normy jakości handlowej będą stanowiły załącznik do przedmiotowego rozporządzenia.

W momencie wejścia w życie rozporządzenia, przestaną obowiązywać szczegółowe wspólnotowe normy jakości handlowej dla następujących gatunków: arbuzów, awokado, bakłażanów, cebuli, cukinii, cykorii, czosnku, fasoli, grochu nie łuskanego, kalafiorów, kapusty, karczochów, marchwi, melonów, moreli, ogórków, orzechów laskowych, orzechów włoskich, pieczarek, porów, selera naciowego, szparagów, szpinaku, śliwek.

Źródło: www.ijhar-s.gov.pl


A.J.
Zespół e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika