Spółka zgłasza wątpliwości, czy sprzedając sprowadzone z Włoch mięso, bez dalszego jego przerobu, (...)

Spółka zgłasza wątpliwości, czy sprzedając sprowadzone z Włoch mięso, bez dalszego jego przerobu, powinna stosować stawkę podatku VAT w wysokości 3%, czy 7%.

Odpowiadając na zapytanie zawarte w piśmie z dnia 10.05.2004 r. (data wpływu do tutejszego Urzędu 12.05.2004 r.), uzupełnione pismem z dnia 31.05.2004 r. (data wpływu 01.06.2004 r.), Naczelnik Warmińsko-Mazurskiego Urzędu Skarbowego w Olsztynie, na podstawie art. 14a § 1 i § 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 z późn. zm.), udziela pisemnej informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego, dotyczącej stawki podatku przy odsprzedaży mięsa wieprzowego jadalnego, bez kości, solonego w solance według stanu prawnego obowiązującego do dnia 30.04.2004 r.

Z pisma Spółki wynika, że Spółka importuje z Włoch mięso wieprzowe jadalne, bez kości, solone w solance, które opodatkowane jest podatkiem od towarów i usług w wysokości 3%, zgodnie z Załącznikiem Nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 31.12.2002 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie - kod PCN 021019810.

Porady prawne

Jednostka nadmienia, iż wg informacji uzyskanych z GUS odpowiednikiem ww. kodu PCN jest symbol PKWiU 15.13.11-50 i towary z tym symbolem jako opodatkowane stawką 7%, wymienione są pod poz. 52 Załącznika Nr 3 do ustawy z dnia 08.01.1993 r. o podatku od towarów i usług, jako ?konserwy i przetwory z mięsa?.

Spółka 'M F' w piśmie z dnia 31.05.2004 r. wyjaśnia, iż w Załączniku Nr 1 do ustawy z dnia 8.01.1993 r. zawierającym wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 3 % wymieniono w poz. 12 ?mięso i podroby jadalne wołowe, wieprzowe, ...? o symbolu PKWiU 15.11.1, a pod poz. 16 tego samego załącznika ?mięso pozostałe, świeże, konserwowane ...? o symbolu PKWiU 15.12.

Spółka zgłasza zatem wątpliwości, czy sprzedając sprowadzone z Włoch mięso, bez dalszego jego przerobu, powinna stosować stawkę podatku VAT w wysokości 3%, czy 7%.

W załączniku Nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 31.12.2002 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie (Dz. U. Nr 242, poz. 2082) zawierającym ?wykaz towarów, których przywóz z zagranicy jest objęty stawką podatku w wysokości 3 %?, pod poz. 17 wymieniony jest wyrób o kodzie PCN 021019810 - ?mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; (...) bez kości?.

W Załączniku Nr 3 do ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50 z późn. zm.) ujęto ?Wykaz towarów i usług, których sprzedaż lub świadczenie jest objęte stawką podatku w wysokości 7%?, w którym pod poz. 52 ujęto wyroby sklasyfikowane do grupowania: ex 15.13.1- ?Konserwy i przetwory z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi ? z wyłączeniem niejadalnych mączek, grysików i granulek z mięsa i podrobów (wg PKWiU 15.13.13-00.10)?. Według objaśnień do ww. załącznika symbol ?ex? oznacza, że wymieniona pozycja dotyczy tylko i wyłącznie danego wyrobu/usługi z danego grupowania.

Zatem sprowadzane przez Spółkę wyroby sklasyfikowane do grupowania wg PKWiU 15.13.11-50 ?Mięso wieprzowe suszone, solone w solance lub wędzone, pozostałe? objęte są grupowaniem wymienionym w poz. 52 ww. Załącznika. Sprzedaż tych wyrobów należy opodatkować stawką podatku w wysokości 7%.

Odnosząc się do zapytania Spółki należy zauważyć, iż to na producencie lub importerze towaru ciąży obowiązek ustalenia właściwej klasyfikacji, w oparciu o przepisy o statystyce publicznej, a w wyniku tego stosowania właściwej stawki podatku od towarów i usług. W razie wątpliwości co do klasyfikacji towaru Spółka może zwrócić się do organów statystycznych, które jako jedyne są uprawnione do wydania opinii klasyfikacyjnych. Organy podatkowe nie posiadają bowiem kompetencji w tym zakresie.


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika