Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

Strona 1 z 2

Stan faktyczny

Wkrótce osiągnę wiek 55 lat i mam udokumentowane ponad 30 lat pracy (przed podjęciem działalności). Od 6 lat prowadzę działalność gospodarczą - jako osoba fizyczna. Od 6 miesięcy jestem dodatkowo zatrudniona i mój pracodawca opłaca składki ZUS. Czy aby przejść na wcześniejszą emeryturę muszę zlikwidować działalność lub co zrobić aby uzyskać wcześniejszą emeryturę nie przerywając działalności?

Opinia prawna

Przyjmujemy założenie, że urodziła się Pani przed 1 stycznia 1949 r., co pośrednio wynika z przedstawionego stanu faktycznego. Oznacza to, że do ustalenia prawa do emerytury znajdują zastosowanie przepisy art. 27 - 45 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - w skrócie FUS (Dz. U. 1998 r., Nr 162, poz. 1118 ze zmianami).

Nie osiągnęła Pani podstawowego wieku emerytalnego dla kobiet, wynoszącego 60 lat, w związku z czym nie przysługuje Pani emerytura na podstawie art. 27 i 28 FUS. Z analizy stanu faktycznego wynika jednak, że spełni Pani przesłanki do uzyskania tzw. wcześniejszej emerytury na podstawie art. 29 FUS w momencie ukończenia 55 lat. Zgodnie z tym przepisem ubezpieczeni urodzeni przed dniem 1 stycznia 1949 r., będący pracownikami, którzy nie osiągnęli wieku emerytalnego określonego w art. 27 pkt 1 FUS, mogą przejść na emeryturę:

  1. kobieta - po osiągnięciu wieku 55 lat, jeżeli ma co najmniej 30-letni okres składkowy i nieskładkowy albo jeżeli ma co najmniej 20-letni okres składkowy i nieskładkowy oraz została uznana za całkowicie niezdolną do pracy,
  2. mężczyzna - po osiągnięciu wieku 60 lat, jeżeli ma co najmniej 25-letni okres składkowy i nieskładkowy oraz został uznany za całkowicie niezdolnego do pracy.

Posiada Pani 30-letni okres składkowy i nieskładkowy. Wspomina Pani bowiem o 30-letnim zatrudnieniu (oraz 6-letnim prowadzeniu działalności gospodarczej, który również zalicza się do okresów składkowych - art. 6 ust. 1 pkt 1 FUS). Z analizy stanu faktycznego wynika także, że jest Pani obecnie zatrudniona, a zatem jest Pani pracownikiem w rozumieniu art. 29 FUS.

Istotne jest, by w momencie przejścia na emeryturę, a ściślej składania wniosku o ustalenie prawa do emerytury pozostawała Pani nadal w stosunku pracy. Ważnym również jest by w okresie ostatnich 24 miesięcy podlegania ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym ubezpieczeni pozostawali w stosunku pracy co najmniej przez 6 miesięcy, chyba że w dniu zgłoszenia wniosku o emeryturę są uprawnieni do renty z tytułu niezdolności do pracy.Decyzja organu rentowego stwierdza jedynie istnienie tego prawa, a zatem ma charakter tzw. deklaratywny. Ustawa nie zabrania jednoczesnego prowadzenia działalności gospodarczej w momencie przejścia na emeryturę na podstawie art. 29 FUS.

Zawieszenie emerytury

Przepisy art. 103 - 104 FUS regulują problematykę zawieszania prawa do świadczeń emerytalnych. Zgodnie z art. 103 ust. 2a FUS prawo do emerytury ulega zawieszeniu bez względu na wysokość przychodu uzyskiwanego przez emeryta z tytułu zatrudnienia kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury, ustalonym w decyzji organu rentowego. Aby zatem nie dopuścić do zawieszenia prawa do emerytury na tej podstawie musiałaby Pani po złożeniu wniosku o ustalenie prawa do emerytury rozwiązać stosunek pracy z dotychczasowym pracodawcą (czyli z pracodawcą, na rzecz którego wykonywała Pani pracę bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury). Przyjmuje się, że wystarczy jednodniowa przerwa w zatrudnieniu, gdyż już wtedy można mówić o braku kontynuacji zatrudnienia u dotychczasowego pracodawcy. Po takiej przerwie może Pani podjąć ponownie pracę u tego samego lub innego pracodawcy.

Jednakże art. 104 FUS wprowadza dalsze obostrzenia w tym zakresie. Stanowi on, że prawo do emerytury ulega zawieszeniu lub świadczenia te ulegają zmniejszeniu w razie osiągania przychodu z tytułu działalności podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia społecznego (za działalność podlegającą obowiązkowi ubezpieczenia społecznego uważa się zatrudnienie, służbę lub inną pracę zarobkową albo prowadzenie pozarolniczej działalności). Dotyczy to również sytuacji, gdy osoba prowadzi działalność gospodarczą i jednocześnie pozostaje w stosunku pracy, dzięki czemu nie musi opłacać składek na ubezpieczenie społeczne z działalności gospodarczej.

<>

Zobacz także:

 

Komentarze: Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

  • Marian 2014-07-11 21:31:37

    Re: Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

    Pracę rozpocząłem w 1973r, a działalność gospodarczą rozpocząłem 1987r,pracuję do obecnej chwili. Czy mogę wcześniej pójść na emeryturę. Jaka wysokość emerytury

  • Wiesław 2014-03-04 19:02:02

    Re: Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

    mam 64lata w sierpniu 2014 kończe 65.mam emeryture wczesniejszą z tyt uciązliwej pracy w trudnych warunkach - ile mogę zarobić prowadząc dsziałalnośc gospodarczą - czy obowiązują mnie limity?

  • grazyna 2010-02-10 10:48:43

    Re: Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

    w marcu ukończę 56 lat przepracowałam 38 lat a obecnie prowadzę działalność gospodarczą czy mogę przejść na wcześniejszą emeryturę

  • Jadwiga Dziubek 2010-02-09 14:14:32

    Re: Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

    Urodziłam się 6 grudnia 1951 r. Od 10.06.1970 - 30.06.1979 pracowałam na umowę o pracę. Od 01.04.1980 r. prowadzę działalność gospodarczą - nadal. Od 20.07.2009 roku pracuję na 1/8 etatu również na umowę o pracę, nie przerywając działalności. Czy mogę uzyskać wcześniejszą emeryturę.


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 0
  • 7
  • 6
  • 3
  • 3
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Lucyna

    ocena usługi:

    Jestem bardzo zadowolona z udzielonej mi pomocy. W mojej małej miejscowości Pisz wiedza prawnicza adwokatów, notariuszy a przede wszystkim Referendarza KW ma wiele do życzenia. Poprostu Ci ludzie nie znają prawa ! Opinia prawna, którą otrzymałam była rzetelna i fachowa. Dalsza pomoc okazała się b.profesjonalna, dzięki czemu moja sprawa zakończyła się dla mnie pomyślnie -:) Wygrałam ! Jestem wdzięczna i każdemu polecam korzystanie z biura e-prawnik. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Lucyna
  • Monika

    ocena usługi:

    Bardzo obszerna ocena : rzeczowa, konkretna, wyczerpująca wszystkie prawne opcje. Przynajmniej z mojego punktu widzenia..Poziom świadczonych usług jest niewątpliwie wysoki.Czas oczekiwania na wycenę jest stosunkowo krótki jak również oczekiwanie na opinię prawną.Cena jest przystępna i na pewno adekwatna do jakości świadczonych usług.Kontakt z biurem klienta jest nienaganny. Pełen szacunek dla potencjalnego klienta.Polecam skorzystanie z usług prawników z e-prawnik.pl.
  • Teresa

    ocena usługi:

    Dziękuję za rzetelną opinię. Jest zrozumiała i poparta podstawą prawną. W przyszłości w razie kłopotów prawnych zapewne skorzystam z Państwa usług. Teresa
  • Halina

    ocena usługi:

    Dziekuję za wyczerpujące informacje - są zrozumiałe i poparte odpowiednią podstawą prawną. Jestem bardzo zadowolona.Polecam tę firmę innym.Powodzenia. Halina
  • Zdzisław

    ocena usługi:

    Opinia bardzo profesjonalna. Rozwiewa wszystkie wątpliwości. Gorąco polecam!!!
  • Andrzej

    ocena usługi:

    Korzystam z usług e-prawnik od dość dawna i jak dotychczas nie zawiodłem się. Polecam - Andrzej
  • czarodziejka42

    ocena usługi:

    profesjonalna i rzeczowa opinia . Pollecam .
  • Wanda

    ocena usługi:

    Dziękuję , opinia bardzo rzetelna . W pełni profesjonalna ! Będę polecać wszystkim potrzebującym . Wanda
  • Justyna

    ocena usługi:

  • Marek

    ocena usługi:

    Otrzymana opinia jest dokładna, jestem zadowolony. Polecam. Marek
  • BRGFCA

    ocena usługi:

    Dziękuję za wyczerpującą i profesjonalną opinię w mojej sprawie. Cena nie wysoka, a termin realizacji szybki. Ja zapewne skorzystam jeszcze nie raz z Państwa usług. Polecam je również innym. Pozdrawiam z wyrazami szacunku. Barbara.
  • Urszula

    ocena usługi:

  • Grażyna

    ocena usługi:

    Bardzo rzetelna firma. Korzystam już trzeci raz i jestem bardzo zadowolona. Polecam. Grażyna
  • Grażyna

    ocena usługi:

    Bardzo rzetelna firma. Korzystam już trzeci raz i jestem bardzo zadowolona. Polecam. Grażyna
  • AGNIESZKA

    ocena usługi:

  • Aleksandra

    ocena usługi:

    Uprzejmnie dziękuję za udzielenie mi profesjonalnej porady prawnej wraz z wniskiem do sądu, jestem w pełni zadowolona i rozwiały mi się wszystkie wątpliwości. Będę korzystała dalej z Państa usług . Pozdrawiam, z wyrazami szacunka. A. Leszczyńska
  • Jolanta

    ocena usługi:

    Dziękuję Państwu za pomoc.Rzetelna,fachowa porada.Z poważaniem Jolanta Jankowska

Porady prawne

  • Warunki wcześniejszej emerytury

    Mój mąż urodził się w 1948 roku. Jakie warunki musi spełnić by przejść na wcześniejszą emeryturę?

  • Wcześniejsza emerytura dla przedsiębiorcy

    Czy prowadząc swój warsztat samochodowy mogę przejść na wcześniejszą emeryturę mając skończone 57 lat i prawie 40 lat pracy? Chodzi o mężczyznę, który aktualnie (...)

  • Działalność gospodarcza a emerytura

    Prowadzę małą działalność gospodarczą. Od pół roku poszłam na wcześniejszą emeryturę. Nadal prowadzę tę samą działalność gospodarczą, a dochody moje nie (...)

  • Emerytura na starych czy nowych zasadach

    Pracownica w lutym br. kończy 55 lat, a we wrześniu osiągnie 30-letni staż pracy. Może więc skorzystać z dwojakiego wyliczenia przysługującej emerytury. Który z (...)

  • Emerytura dla osoby opiekującej się dzieckiem

    Czy mogę (rocznik 1951) przejść na wcześniejszą emeryturę dla pracowników opiekujących się dziećmi wymagającymi stałej opieki (ustawa z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach (...)

Artykuły

Śledź najnowsze informacje


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zadaj pytanie – porady prawne w 24h już od 30zł

* pola wymagane