Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

STRESZCZENIE: Zgodnie z art. 103 ust. 2a FUS prawo do emerytury ulega zawieszeniu bez względu na wysokość przychodu uzyskiwanego przez emeryta z tytułu zatrudnienia kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury, ustalonym w decyzji organu rentowego. Prawo do emerytury ulega zawieszeniu w razie osiągania przychodu w kwocie wyższej niż 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy, ostatnio ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego. W razie osiągania przychodu w kwocie przekraczającej 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy, ostatnio ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, nie wyżej jednak niż 130% tej kwoty, świadczenie ulega zmniejszeniu o kwotę przekroczenia.

FRAGMENT OPINII:   Stan faktyczny   Wkrótce osiągnę wiek 55 lat i mam udokumentowane ponad 30 lat pracy (przed podjęciem działalności). Od 6 lat prowadzę działalność gospodarczą – jako osoba (...)

Podobne Opinie Prawne

 

Komentarze: Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

  • Wiesław 2014-03-04 19:02:02

    Re: Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

    mam 64lata w sierpniu 2014 kończe 65.mam emeryture wczesniejszą z tyt uciązliwej pracy w trudnych warunkach - ile mogę zarobić prowadząc dsziałalnośc gospodarczą - czy obowiązują mnie limity?

  • grazyna 2010-02-10 10:48:43

    Re: Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

    w marcu ukończę 56 lat przepracowałam 38 lat a obecnie prowadzę działalność gospodarczą czy mogę przejść na wcześniejszą emeryturę

  • Jadwiga Dziubek 2010-02-09 14:14:32

    Re: Wcześniejsza emerytura dla pracownika prowadzącego działalność gospodarczą - opinia prawna

    Urodziłam się 6 grudnia 1951 r. Od 10.06.1970 - 30.06.1979 pracowałam na umowę o pracę. Od 01.04.1980 r. prowadzę działalność gospodarczą - nadal. Od 20.07.2009 roku pracuję na 1/8 etatu również na umowę o pracę, nie przerywając działalności. Czy mogę uzyskać wcześniejszą emeryturę.


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Porady prawne online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 1
  • 9
  • 3
  • 5
  • 8
  • 0
  • osób
Zobacz ich opinie:
  • Anna Lech

    2014-04-14

    Dziękuję za rzetelną opinię. Pomogła mi w rozwiązaniu wątpliwości. Wiem teraz jaka jest podstawa prawna w dochodzeniu przed sadem Dostałam profesjonalną opinię i dodatkowe wyjaśnienia. Doceniam również fakt informowania o ewentualnych kosztach sądowych. Nie wszyscy prawnicy to czynią. Skupiają się na swoich wynagrodzeniach, a nie informują o kosztach sądowych. To już trzecia opinia, w zupełnie różnych sprawach z dodatkowymi wyjaśnieniami (odpowiedziami na pytania po przesłaniu opinii).Było też pismo procesowe. Cena w miarę przystępna w stosunku do nakładu pracy.Polecam.Serdecznie pozdrawiam cały Zespół e-prawnik.
  • ulan.

    2014-04-15

    Nie miałam zaufania do wyjaśnienia mojej sprawy drogą internetową,jednak ryzyko opłaciło się bo zaoszczędziłam czas ,rozwiałam wszelkie wątpliwości,wiem jakie mam podjąć dalsze kroki i w razie problemów zwrócę się znowu do firmy po poradę.
  • Krzysztof Górecki

    2014-04-16

    Witam , jestem zadowolony z przygotowanej mi opinii , nie ukrywam że byłbym zainteresowany wykonaniem pisma procesowego jakim byłby pozew przeciwegzekucyjny . Proszę o o ewentualną wycenę tej usługi .Z góry serdecznie dziękuję
  • anna.lewińska

    2014-04-15

    Opinia napisana prostym, dostępnym dla przeciętnego obywatela językiem. Polecam wszystkim potrzebującym fachowej porady. Podziękowanie dla autorów opinii.
  • marko55

    2014-03-31

    Dziekuje za otrzymana ocenę.Jest profesjonalna i wyjaśnia problem.Pozdrowienia i podziekowania dla autorow.
  • Krystyna G

    2014-03-20

    dziekuje za otrzymaną opinię, bardzo mi pomogła rozwikłać problem, o który pytałam
  • Barbara Z.

    2014-03-25

    Jestem bardzo zadowolona z usługi e-prawnik.pl Na doprecyzowane pytanie po otrzymaniu opinii dostałam odpowiedź która w pełni mnie satysfakcjonuje. Teraz wiem jak postąpić. Zespół prawników jest profesjonalny i rzetelny. Wycena usługi również nie jest zbyt wygórowana w porównaniu do usług prawników w mojej miejscowości. Dziękuję i pozdrawiam
  • Doris

    2014-03-27

    Opinia jest podana rzetelnie i profesjonalnie. Bardzo Dziękuję. Z porady korzystam już po raz drugi i jestem zadowolona. Dziękuję !
  • teresa bielecka

    2014-03-25

    witam-na razie bardzo Wam dziękuję w imieniu tej biednej Mamy-9 dzieci-postanowiłam Jej pomóc,choć sama walczę z bardzo złośliwym rakiem-jestem łysa i sama mam swe poroblemy,ale Wasza opinia mi się podoba,także jeszcze raz wielkie dzięki.Serdecznie pozdrawiam cały Wasz Zespół.Przypuszczam,że będę potrrzebowała dodatkowej pomocy,także pewnie się do Was zwrócę-DZIEKI
  • Bogdan T.

    2014-03-24

    Dziekuje za otrzymana opinie.Jest profesjonalna i rzeczywiscie wyjasnia problem.Pomaga w dalszym postepowaniu.Pozdrowienia i podziekowania dla autorow.

Porady prawne

  • Warunki wcześniejszej emerytury

    Mój mąż urodził się w 1948 roku. Jakie warunki musi spełnić by przejść na wcześniejszą emeryturę?

  • Wcześniejsza emerytura dla przedsiębiorcy

    Czy prowadząc swój warsztat samochodowy mogę przejść na wcześniejszą emeryturę mając skończone 57 lat i prawie 40 lat pracy? Chodzi o mężczyznę, który aktualnie (...)

  • Działalność gospodarcza a emerytura

    Prowadzę małą działalność gospodarczą. Od pół roku poszłam na wcześniejszą emeryturę. Nadal prowadzę tę samą działalność gospodarczą, a dochody moje nie (...)

  • Emerytura na starych czy nowych zasadach

    Pracownica w lutym br. kończy 55 lat, a we wrześniu osiągnie 30-letni staż pracy. Może więc skorzystać z dwojakiego wyliczenia przysługującej emerytury. Który z (...)

  • Emerytura dla osoby opiekującej się dzieckiem

    Czy mogę (rocznik 1951) przejść na wcześniejszą emeryturę dla pracowników opiekujących się dziećmi wymagającymi stałej opieki (ustawa z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach (...)

Artykuły


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.