Archiwum Forum Styczeń 2007
(111 tematów na forum)
-
Alimenty i kontakty z dzieckiem - prawne uregulowanie
przez: shan | 2007.1.29 12:36:54
Mam 3 letniego syna od 2 lat nie jestem z ojcem dziecka, do tej pory nie uregulowaliśmy prawnie wysokości alimentów a co najgorsze ojciec nie chce regularnie widywać dziecka (co oczywście negatywnie (...) czytaj dalej»
-
Adoptowana 18-latka bita w rodzinie - jak pomóc prawnie
przez: badrian | 2007.1.29 13:13:37
Półroku temu poznałem dziewczyne,nie bylo by w tym nic dziwnego jak fakt,ze jest sama.Rodzice Ani zgnieli w wypadku,jak miala 5 lat. Teraz ma rodzine,ktora ją adoptowala 5 lat temu.Teraz ma 18 lat.Co (...) czytaj dalej»
-
Czy mieszkanie kupione przez rodziców podlega podziałowi?
przez: Eliza | 2007.1.29 14:28:29
Mieszkanie wpólne, ponieważ darowizna na Was oboje. Rodzice mogli odwołać darowizne na Twojego małżonka przed upływem roku od dokonania darowizny. Można odwołac darowizne jesli osoba obdarowana (...) czytaj dalej»
-
Prawa i obowiązki apartydy - osoba bez obywatelstwa
przez: huqo | 2007.1.29 20:42:59
Zostac mozesz ewentualnie apatryda, a nie apartyda ;) czytaj dalej»
-
Zachowek dla brata po przepisaniu majątku na siostrę
przez: zzzz | 2007.1.30 21:19:47
przeczytaj art.1008 kc na pewno Ci pomoże, nie jestem prawnikiem ale myśle, że Twoja mama powinna napisać testament i wskazać kto dziedziczy mieszkanie oraz zaznaczyć, że pozbawia brata prawa do (...) czytaj dalej»
-
Dobrowolne alimenty do ręki - oświadczenie o odbiorze
przez: drwaski | 2007.1.30 23:7:11
Alimenty płacę dobrowolnie, do ręki, dokumentem potwierdzającym zapłatę jest pisemne oświadczenie o odbiorze gotówki na poczet alimentów. Czy taka forma wystarczy czy tez za jakis czas ex moze (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu z Era po 12 miesiącach od zerwania umowy
przez: fireball | 2007.1.31 2:1:32
witam jakis czas temu kozystalem z uslug operatora Era. Niestety nastaly kiepskie czasy i kilku rachunkow nie zaplacilem. Ostatnio fakture za uslugo dostalem 03.2005 r. Niestety z braku kasy nie dokonalem (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z zachowaniem praw rodzicielskich obojga rodziców
przez: satj | 2007.1.31 14:33:37
Czy moglbym prosic o jakas podpowiedz, czy jest przepis prawny ktory mowi ze dziecko musi byc przypisane do matki/ojca po rozwodzie?? Z powazaniem, sj czytaj dalej»
-
Dziedziczenie po drugiej żonie dziadka - prawa pasierbów
przez: Gala | 2007.1.31 15:14:59
Miałam taką sytuację. Dziedziczy rodzeństwo drugiej żony, a jeśli umarli, to z kolei ich następcy: dzieci i wnukowie. Ja znalazłam wszystkich, i teraz żałuję, bo nie mogę się z nimi dogadać. (...) czytaj dalej»
-
Błędne wypłaty stypendium doktoranckiego - obowiązek zwrotu
przez: mikropoint2000 | 2007.1.31 19:13:55
od lutego 2006 do listopada 2006 byłem na studium doktoranckim; po pisemnym złożeniu rezygnacji i po otrzymaniu słownego potwierdzenia skreślenia mnie z listy doktorantów okazało sie że dostałem (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie bez NIP umowy o pracę i nadgodziny w sklepie
przez: Naruto8 | 2007.1.31 22:13:24
Po krótce przedstawię sytuację, a potem przejdę do pytań: Od 18 grudnia 2006 pracuję w sklepie spożywczym. Podpisałem umowę o pracę, jednak pewnego dnia (około 27 grudzień) szef kazał mi ją (...) czytaj dalej»