Archiwum Forum Listopad 2010
(604 tematów na forum)
-
Prawo odstąpienia od umowy zakupów internetowych
przez: mmmati | 2010.11.21 20:36:59
moze zawsze gdy kupował od podmiotu gospodarczego - "firmy" , ma nato 10 dni od momentu odebrania towaru (jezeli chodzi o akucje allegro , to musi byc to "kup teraz" a nie licytacja) aby odstapic (...) czytaj dalej»
-
Czy kupowanie komputera bez oprogramowania jest legalne
przez: mmmati | 2010.11.21 20:39:28
a niby czemu ma byc nie legalne ? czytaj dalej»
-
Pozbycie się dorosłego syna pobierającego alimenty i pracującego nieoficjalnie
przez: roman | 2010.11.21 23:3:34
widze ze ludzie niewiele maja do powiedzeenia bo w miedzyczasie dowiedzialem sie naprawde duzo . a zaklamanie i tak zostanie jak i nienawisc ...dziekuje,,, czytaj dalej»
-
Zakaz sprzedaży alkoholu na imprezach okolicznościowych
przez: łukasz7 | 2010.11.22 9:25:9
Witam Mam takie pytanie gdzieś niedawno wpadł mi artykuło sprzedaży alkoholu, który mówił coś o zakazie na wszelkich imprezach okolicznościowych czy jest to prawda?? czytaj dalej»
-
Większe zniżki dla studentów na bilety miesięczne PKP
przez: kamil02 | 2010.11.22 9:33:16
Witam Mam pytanie czy od przyszłego roku można liczyc na większe znizniki dla studentów np jesli chodzi o ulgi biletów mieśiecznych pkp?Czy wszystko zostaje bez zmian?Z góry dziekuję za informacje czytaj dalej»
-
Jak walczyć z pracodawcą przy zwolnieniu grupowym
przez: ollggo | 2010.11.22 11:12:17
Witam Mam takie pytanie jak można walczyć z pracodawcą jesli wchodzi w gre zwolnienie grupowe?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Czy pracodawca powinien zwrócić koszty dojazdu do pracy
przez: marlena | 2010.11.22 11:22:44
Witam Jeśli dojeżdżam do pracy autobusem podmiejskim to czy w takim wypadku pracodawca powinien oddać mi za to pieniądze?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Dziecko odmawia wizyt z ojcem po rozwodzie
przez: leska | 2010.11.22 12:27:34
może wystarczy tylko zmienić częstotliwość kontaktów? albo je uatrakcyjnić? czytaj dalej»
-
Dlaczego osoba z molestowaniem może startować w wyborach
przez: iwona 41 | 2010.11.22 13:28:15
Witam Może mi ktoś wyjaśnić jakim cudem człowiek, który ma na sumieniu molestowanie seksualne i gwałt, może startować w wyborach to jest chyba możliwe tylko w Polsce?Co za wstyd nie jest to (...) czytaj dalej»
-
Intercyza a zajęcie wynagrodzenia przez komornika za alimenty
przez: henioW | 2010.11.22 13:33:50
Intercyza jest umową majątkową zawartą pomiędzy małżonkami. Jeżeli intercyza wprowadza rozdzielność majątkową każdy z małżonków posiada majątek odrębny. Nie istniej majątek wspólny (...) czytaj dalej»
-
Mandat za palenie na placu zabaw sprzed wprowadzenia nowych przepisów
przez: halinka_K | 2010.11.22 13:55:37
Rok temu czyli zdecydowanie przed wprowadzeniem nowych restrykcyjnych przepisów o zakazie palenia siedziałam ze znajomymi na ogrodzonym placu zabaw dla dzieci. Była to dość późna pora więc dzieci (...) czytaj dalej»
-
Jak uniknąć podatku od spadków i darowizn
przez: Pas366 | 2010.11.22 13:56:51
Witam, tak jak w tytule: jak uniknąć podatku od spadków i darowizn?? Z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Co robić gdy bilet czasowy się kończy w korku komunikacyjnym
przez: pawciF | 2010.11.22 13:58:52
Od jakiegoś czasu w Krakowie pojawiły się nowe bilety mpk czasowe na 15 minut, droga jaką chciałem przebyć w normalnych warunkach zajmuje ok. 7 minut to jedynie 5 przystanków. W połowie drogi pojawiły (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od poczty za opóźnione dostarczenie wpłaty kredytu
przez: ala_77 | 2010.11.22 14:3:45
Posiadam kredyt z dość dużymi ratami, jedną z nich zapłaciłam posługując się usługą poczty polskiej, posiadam potwierdzenie nadania pieniędzy w danym terminie. Okazało się, że pieniądze (...) czytaj dalej»
-
Jakie przedmioty wchodzą w skład majątku wspólnego małżonków
przez: paweł98s | 2010.11.22 14:14:30
Jakie przedmioty majątkowe wchodzą w skład majątku wspólnego? nabyte przez oboje małżonków wspólnie czy też tylko przez jednego z nich?? czytaj dalej»
-
Obowiązek zatrudnienia tłumacza migowego w spółdzielni inwalidów
przez: kuba78 | 2010.11.22 14:16:8
Czy w spółdzielni inwalidów zatrudniających osoby głuchonieme jako prezes spółki mam obowiązek zatrudnienia osoby, która będzie jedynie tłumaczem języka migowego? Zaznaczam, że w administracji (...) czytaj dalej»
-
Jakie przedmioty wchodzą w skład majątku osobistego małżonków
przez: Dola56 | 2010.11.22 14:16:45
Jakie przedmioty wchodzą w skład majątku osobistego małżonków?? Z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Mandat za prowadzenie roweru po spożyciu alkoholu
przez: aniela_T | 2010.11.22 14:17:46
Wiadomo, że jazda na rowerze pod wpływem alkoholu jest karalna, jednak mam pytanie dotyczące trochę odmiennego przypadku. Czy można dostać mandat za prowadzenie roweru będąc po spożyciu alkoholu? czytaj dalej»
-
Mandat za picie alkoholu jako pasażer na przednim siedzeniu
przez: franek 20 | 2010.11.22 14:19:29
Czy policjant miał prawo dać mi mandat za picie alkoholu gdy jechałem jako pasażer na przednim siedzeniu? Za kierownicą nie siadałem. czytaj dalej»
-
Zmiany dotyczące zleceniobiorców od nowego roku
przez: kubba21 | 2010.11.22 14:29:0
Witam czy coś się zmienia w nowym roku jeśli chodzi o zlecenibiorców?Z góry dziękuję na informacje czytaj dalej»
-
Czy e-faktury od TPSA można wliczyć w koszty działalności gospodarczej
przez: Polzak22 | 2010.11.22 14:48:14
Czy aktualnie przesyłane e-faktury przez TPSA(wydrukowane w firmie pliki od TPSA) mogą być wliczane w koszty działalności gospodarczej. Działalność gospodarcza, telefon zarejestrowany jako firmowy, (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie najmu bez otrzymania pisma i upomnienia o zaległościach
przez: venetica | 2010.11.22 18:58:31
WYPOWIEDZENIE NAJMU??? Witam serdecznie. Mam powazny problem. Od dłuzszego czasu zalegam z opłatami za mieszkanie, ktore wynajmujemy od prywatnego właściciela a umowa najmu jest na czas nieokreslony. (...) czytaj dalej»
-
Ojcostwo dziecka - gdy chłopak nie przyznaje się do dziecka
przez: angelika26 | 2010.11.22 20:49:49
jeżeli będzie podany o alimenty wtedy będzie sprawa o ojcostwo,jeżeli nadal sie niee będzie przyznawał i nie uzna dziecka będą badania. od 6 miesiaca ciąży przysługuje sie zabezpieczenie alimentacyjne (...) czytaj dalej»
-
Odliczanie kosztów założenia firmy od podatku w kolejnych miesiącach
przez: misiek223 | 2010.11.22 21:0:49
Zalozmy, ze jesli ledwo co zaloze firme i na jej otwarciu poniose znaczne koszty, to jak wyglada sprawa z odliczaniem podatku. Zalozmy ze przez pierwszy miesiac obroty beda niskie. Czy poniesione koszty (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo biura podróży - hotel i plaża nie jak w ofercie
przez: olenka 43 | 2010.11.23 8:53:40
Witam Razem z mężem wyjechaliśmy na urlop, niestety wszosko okzało się kłamstem.Hotel tragiczny, jedzenie też do plaży miało być 200 metrów a szło się hoho zostaliśmy oszukani co możemy (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie problematycznego pracownika bez podstaw - jak legalnie się pozbyć?
przez: kazimierz45 | 2010.11.23 8:56:22
Witam Mam ogromny problem z pracownikiem, niby wywiązuje się z zadań, ale nie da się z nim pracować.Dośc,że podważa moje decyzje przy całym zespole to podburza innych.Czy moge go zwolnić z tego (...) czytaj dalej»
-
Czy można złożyć odwołanie od negatywnego wyniku egzaminu na prawo jazdy
przez: kora5 | 2010.11.23 9:0:6
Witam Jestem właśnie po egzaminie na prawo jazdy, oczywiście nie zdałam choć nie popełniłam żadnego błędu, sama wróciłam do ośrodka a tu taki szok niezdany. Egzaminator zaczął gdybać i (...) czytaj dalej»
-
Od kiedy NFZ będzie płaciło za leczenie w prywatnych klinikach
przez: manka6 | 2010.11.23 9:11:42
Witam Od kiedy NFZ będzie płaciło za leczenie w prywatbucy klinikach? Czy to będzie obowiązywało każdego?z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Czy kobieta zamężna ma trudniej znaleźć pracę z powodu stanu cywilnego
przez: sandra29 | 2010.11.23 9:40:22
Witam Czy kobieta zamężna ma trudniej w znalezieniu pracy, czy w pracodawca wybiarając kandydata patrzy na stan cywilny?więc może lepiej nie podawać stanu cywlinego?A co jeśli po zdobyciu pracy (...) czytaj dalej»
-
Wpływ karalności w rodzinie na przyjęcie do szkoły policyjnej
przez: antek20 | 2010.11.23 9:56:50
Witam Zastanawiam się nad swoją przyszością i tak sobie myślę że moje szkoła policyjna, ale nie wiem jak to jest jeśli jest w rodzinie osoba karana czy jest z tym problem?Czy to może mnie wykluczyć?Z (...) czytaj dalej»
-
Procedura sfinansowania studiów doktoranckich z pieniędzy UE
przez: olaf589 | 2010.11.23 11:2:31
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda procedura sfinansowania studiów doktoranckich z pieniędzy UE. czytaj dalej»
-
Zmiany w wymiarze czasu pracy od nowego roku
przez: mrozowskim | 2010.11.23 11:2:55
Najlepszym i bezpłatnym źródłem informacji w sprawach pracowniczych jest placówka Państwowej Inspekcji Pracy. czytaj dalej»
-
Jakie dokumenty złożyć aby otrzymać rentę z tytułu niezdolności do pracy
przez: lech45 | 2010.11.23 11:7:8
Jakie dokumenty złożyć, aby dostać rentę z tytułu niezdolności do pracy??? czytaj dalej»
-
Studenci otrzymają 51% zniżkę na bilety komunikacyjne
przez: niunae69 | 2010.11.23 11:19:17
Studenci otrzymają 51-proc. zniżkę na bilety komunikacyjne jednorazowe i miesięczne. Nowe zasady zaczną obowiązywać już od początku przyszłego roku. Ulga ta będzie przysługiwać studentom, (...) czytaj dalej»
-
Darmowa telewizja cyfrowa pod Krakowem
przez: mrozowskim | 2010.11.23 11:36:58
Jeśli jeszcze nie to tak będzie. Platforma cyfrowa ma objąć teren całego kraju do końca 2013 roku. Zastąpi wtedy obecną platformę analogową i będzie darmowa jak do tej pory. Telewizja publiczna (...) czytaj dalej»
-
Syn okradł kolegę z telefonu - jaka kara dla niepełnoletniego
przez: włodek51 | 2010.11.23 11:39:45
Witam Mój syn okradł kolegę z klasy, dokładnie chodzi o telefon, oczywiście już go zwrócił sprawa została zgłoszona na policję.Czego możemy sie spodziewać?Jaka kara? czytaj dalej»
-
Sposoby na unikanie lub obniżenie wysokości podatku
przez: HArry14 | 2010.11.23 11:40:1
Forumowicze, znacie jakieś proste sposoby, które pozwoliłyby w uniknięciu zapłaty podatku lub obniżyć jego wysokość? bardzo proszę o porady... czytaj dalej»
-
Windykacja zaległych alimentów od ojca
przez: mrozowskim | 2010.11.23 11:46:0
Jeśli nie ma możliwości wyegzekwowania alimentów od ojca, to można spróbować od jego rodziców, ponieważ oni są następni w kolejności do obowiązku alimentacyjnego op rodzicach. czytaj dalej»
-
Jak uniknąć podatku od zachowku
przez: pozytwy56 | 2010.11.23 11:46:46
Podobno można być zwolnionym od takiego podatku... w jaki więc sposób można uniknąć podatku od zachowku??? czytaj dalej»
-
Jak ominąć podatek ze sprzedaży mieszkania przed upływem lat
przez: Katarzyna34 | 2010.11.23 13:3:31
Witam, razem z mężem postanowiliśmy, że zostajemy w Anglii na stałe. Obecnie mieszkamy ze znajomymi, ale mamy w Polsce mieszkanie, które kupiliśmy w 2008 roku. Chcemy je teraz sprzedać, dołożyć (...) czytaj dalej»
-
Koszty naprawy szyby wybitej przez agresywnego sąsiada
przez: damian30 | 2010.11.23 13:40:20
W ostatnim czasie mojemu sąsiadowi zdarzają się ataki agresji, podczas jednego z nich wybił szybę na wspólnym korytarzu. Jeden z sąsiadów był świadkiem tej sytuacji, podczas próby wezwania policji (...) czytaj dalej»
-
Jaki procent pensji może zająć komornik przy spłacaniu długów i alimentów
przez: tytus43 | 2010.11.23 13:41:38
Witam Mam ogromny problem jestem po rozowdzie płace aliemty w wysokości 500 zł miesiecznie, mam do spłcenia jeszcze stary dług. Boję się że komornik może zająć część moejej pensji na spłatę (...) czytaj dalej»
-
Zwrot nienależnie wstrzymanej renty za okres przerwy w studiach
przez: dawid K | 2010.11.23 13:42:56
Córka ma przyznaną rentę po zmarłym ojcu, aktualnie skończyła studia licencjackie i dostała się na mgr. We wrześniu poproszono ją o doniesienie dokumentu potwierdzającego jej status jako osoby (...) czytaj dalej»
-
Jak pomóc przyjaciółce zgwałconej pod wpływem alkoholu
przez: kasia_30 | 2010.11.23 13:44:34
Niedawno koleżanka zwierzyła mi się z pewnej historii jaka jej się przydarzyła, będąc na mocno alkoholowej imprezie straciła poczucie rzeczywistości pod wpływem zbyt dużej ilości trunków. (...) czytaj dalej»
-
Czy można zająć pusty przedział dla matki z dzieckiem w pociągu
przez: ilona_40 | 2010.11.23 13:46:52
Jadąc pociągiem na długiej trasie razem ze znajomymi nie mogliśmy znaleźć miejsca zarówno w żadnym przedziale jak i nawet na korytarzu. Jak się okazało przedział dla matki z dzieckiem był (...) czytaj dalej»
-
Jak uzyskać rentę na stałe po utracie ręki w wypadku
przez: bartek L | 2010.11.23 13:52:17
Cztery lata temu miałem wypadek, podczas pracy w domu, straciłem prawą rękę. Od tego czasu trwało leczenie i długa rehabilitacja. Teraz mam 26 lat i nie pracuję ponieważ mieszkam w małej miejscowości (...) czytaj dalej»
-
Intercyza a zaległości alimentacyjne - ochrona przed komornikiem
przez: henioW | 2010.11.23 14:19:53
Intercyza to umowa majątkowo po podpisaniu której każdy z małżonków samodzielnie zarządza własnym majątkiem. Małżonkowie także są odpowiedzialni tylko za własne długi. Nie istnieje majątek (...) czytaj dalej»
-
Jak liczy się czas pracy podczas delegacji służbowej
przez: ilona 67 | 2010.11.23 14:33:58
Witam Mam pytanie jak wygląda czas pracy podczas delegacji co sie licza w ten czas?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy agencyjnej z 3-miesięcznym okresem
przez: Agnieszka | 2010.11.23 16:1:35
Mam problem z wypowiedzeniem umowy agencyjnej podpisanej z multiagencją. W umowie jest zapis o 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia pomimo iz zgodnie z Kodeksem Cywilnym obowiązuje 1 miesiąc (umowa (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się praw do dziecka w ósmym miesiącu ciąży
przez: Borys4 | 2010.11.23 16:20:18
Jak zrzec się prawa do dziecka już teraz? Żona jest w ósmym miesiącu i dopiero teraz się dowiedziałem..... czytaj dalej»