Archiwum Forum Listopad 2010
(322 tematów na forum)
-
przez: nabarwiel | 2010.11.1 0:6:32
Czy można wystawić mandat pod nieobecność ukaranego? czytaj dalej»
-
Wniosek o stwierdzenie nabycia praw do spadku?
przez: allka 42 | 2010.11.1 0:23:27
Dokładnie taki wniosek trzeba sporządzić. Przydatny artykuł w postępowaniu: Art. 931 § 1 Kodeksu Cywilnego czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się spadku a odrzucenie spadku
przez: ulaulana | 2010.11.1 0:28:24
Czym różni się zrzeczenie spadku od odrzucenia i jakie są konsekwencje tych czynności? czytaj dalej»
-
przez: zachariasz1 | 2010.11.1 0:33:48
Proszę o odpowiedź, w jakim ustawowym okresie darczyńca może odebrać obdarowanemu darowiznę i czy taki okres istnieje? czytaj dalej»
-
przez: Grażyna | 2010.11.1 0:39:44
Po spadkodawcy dziedziczą jego dzieci i małżonek. Zatem jeżeli ojczym nie adoptował Pana to dziedziczą po nim tylko jego syn oraz małżonek. czytaj dalej»
-
kupno nieruchomości - skarga pauliańska
przez: kblaszczyk | 2010.11.1 9:34:13
Po drugiej licytacji komornik umorzył egzekucje. Jako wierzyciel ( hipoteka przymusowa 450000zł ) chce przejąć za dług nieruchomość. Ustaliłem z dłużnikiem kwote 410000zł którą potrące za (...) czytaj dalej»
-
przez: glonek1 | 2010.11.1 10:38:55
Agness...jak potoczyla sie Twoja sprawa? gdy to czytalam to tak jakby o sobie.Wnosilas apelacje? jak sie zakonczylo??? prosze o kontakt na glonek1@op.pl czytaj dalej»
-
Mąż hazardzista - jak nie płacić jego długów?
przez: zsp | 2010.11.2 11:40:35
Rozdzielność majątkowa powinna być zrobiona w tym przypadku już na wczoraj! czytaj dalej»
-
Jak nie płacić bratu zachowku???
przez: zsp | 2010.11.2 11:43:14
Uczciwym sposobem raczej tego nie przeprowadzisz. Trzeba to napisać wprost, chcesz zrobić szwindel i szukasz pomocy na forum prawnym. Wstydź się! czytaj dalej»
-
JAK ODZYSKAĆ PIENIADZE ZA WYREMONTOWANE MIESZKANIE OD TESCIOW
przez: junior123-1986 | 2010.11.2 11:50:29
Witam mam problem z odzyskaniem pieniedzy od tesciow za remont mieszkania mieszkalem z zona u tesciow 3 lata zrobilem remont mieszkania i tesc wywalil mnie z domu ,zona wyprowadzila sie ze mna teraz próbuje (...) czytaj dalej»
-
przez: zsp | 2010.11.2 11:55:37
Można to potraktować jako zakłócenie miru domowego. czytaj dalej»
-
Czy z oskarzenia prywatnego w procesie karnym .Czy wobec tego Sąd mógł przekfalifikować jako sprawe
przez: avramm | 2010.11.2 12:9:57
Sąd mógł przekwalifikować sprawę jako uproszczoną i wydać wyrok zaocznie. Jeżeli zaś uznał, że akt oskarżenia nie posiada znamion przestępstwa, mógł sprawę umorzyć. czytaj dalej»
-
przez: Patiis | 2010.11.2 13:25:54
tak po 10 msc może się starać o przerwę w karze ,ale musi mieć dobre wytłumaczenie żeby go puścili,ponieważ został doprowadzony do zakładu ,a nie zgłosił się sam . czytaj dalej»
-
przez: Patiis | 2010.11.2 13:29:52
mój chłopak dostał taki sam wyrok ,siedzi już prawie 2 lata i mimo ciężkiej sytuacji w domu ,dobrej opini u wychowawcy dobrym zachowaniu ,nie dostał przerwy w karze choc został mu tylko rok i 8 (...) czytaj dalej»
-
przez: Patiis | 2010.11.2 13:37:2
zalezy jaki wyrok dostał ,powinnaś skserować swoje papiery od lekarza wysłać mu w liście poleconym i niech pisze o kare i dołączy to do papierów może coś się uda niech napisze o tej całej (...) czytaj dalej»
-
Jak mogę pomóc osobie przebywającej w zakladzie karnym
przez: Patiis | 2010.11.2 13:40:37
jeśli dostanie przepustke i wróci z niej spowrotem w terminie to powinien wyjść na 1 wokande . czytaj dalej»
-
Przerwa w karze.Prosze o Pomoc.
przez: Patiis | 2010.11.2 13:48:50
witam .! Mój chłopak został skazany na 3 lata i 8 msc ,siedzi w zakładzie karnym już prawie 2 lata .Nie dostał przez ten okres żadnej przepustki.W styczniu staje na pierwszą wokande i chciałaabym (...) czytaj dalej»
-
Premia gwarancyjna z książeczki mieszkaniowej PKO
przez: marcin73 | 2010.11.2 15:33:55
W jakich przypadkach przysługuje tzw. premia gwarancyjna z książeczki mieszkaniowej PKO? czytaj dalej»
-
przez: raczkowski30 | 2010.11.2 15:38:57
oboje małżonkowie nawet po rozwodzie zobowiązani są do spłaty kredytu jeżeli umowa kredytowa ich do tego zobowiązuje. Jeżeli natomiast bank jako strona umowy kredytowej wyrazi zgodę na to by (...) czytaj dalej»
-
przez: bombaster | 2010.11.2 15:45:54
Z tego co wiem, liczniki trzeba legalizować raz na 5 lat, ale mogę się mylić. czytaj dalej»
-
przez: bombaster | 2010.11.2 15:49:27
Możesz argumentować, że naprawa jest nieskuteczna. Skoro więc nie można usunąć wady, sprzedawca powinien zwrócić ci pieniądze, jeśli tego zażądasz. Ale zrób to na piśmie i napisz w nim koniecznie, (...) czytaj dalej»
-
przez: anka1000 | 2010.11.2 15:57:3
Oczywiście, że tak! czytaj dalej»
-
Jak pozbyć się niechcianego lokatora?
przez: Gabi-san | 2010.11.2 16:28:49
jak w temacie, mieszkam z chłopakiem (towarzyszem/opiekunem) od ponad roku w mieszkaniu, które jest przepisane na mnie, a chłopak jest zameldowany na stałe, pytanie jak się go pozbyć, bo często (...) czytaj dalej»
-
przez: renetta | 2010.11.2 18:9:39
Mam taki problem:składając papiery na nowy okres alimentacyjny z FA pani przyjmująca mój wniosek wstępnie wyliczyła ,ze zmieściłam sie w 725zł/na osobę,po dwóch miesiącach oczekiwania na alimenty (...) czytaj dalej»
-
Odebranie praw do dzieci samotnej matce
przez: dtk | 2010.11.3 7:35:26
Jest znikome prawdopodobieństwo takiego orzeczenia sądu. Na Pani miejscu zastanowiłbym się natomiast nad wniesieniem sprawy o alimanty na dzieci od rodziców męża (a przynajmniej poinformowanie ich (...) czytaj dalej»
-
Konar zniszczył mój samochód - winny sąsiad
przez: dtk | 2010.11.3 7:40:21
Jest mało prawdopodobne, żeby z dobrej woli sąsiad zapłacił za naprawę auta. Raczej zakończy się to sprawą w sądzie. Jednak tak czy inaczej dobrze jest mieć pisemne potwierdzenie zdarzenia przez (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.11.3 7:41:42
Musi być zgoda rodziców - obojga jeśli nie mają ograniczonych praw rodzicielskich. czytaj dalej»
-
Co oznacza czynne prawo wyborcze?
przez: Majcher1 | 2010.11.3 9:1:7
Jest to zespół uprawnień przysługujących obywatelowi w procesie dokonywania wyboru kandydatów do organów państwowych i samorządowych. czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa jak uzyskać?
przez: Sylla | 2010.11.3 9:25:38
Ustanowienie rozdzielności majątkowej może nastąpić w drodze umowy oraz w postępowaniu sądowym. Jeśli chodzi o umowę, to musi być ona sporządzona w formie aktu notarialnego.Z oczywistych względów, (...) czytaj dalej»
-
Czy zmieniając imię w wieku 14 lat ośmieszę się ?.
przez: weremer | 2010.11.3 10:40:12
Trudno orzec, dlaczego twoja matka powiedziała, że zmieniając imię ośmieszysz się, gdyż zarówno imię Martyna jak i Gabriela są imionami powszechnie używanymi w naszym kraju. Jeśli chodzi o (...) czytaj dalej»
-
przez: zgaga44 | 2010.11.3 10:50:51
prosze o odpowiedz jestem wspolwlascicielem dwoch mieszkan z eks malzonkiem sa dwie ksiegi wieczyste wspolnej wlasnosci czy majac rozdzielczosc majatkowa i bedac wspowlascicielem bez orzeczenia podzialu (...) czytaj dalej»
-
pokryły mi się zwolnienia lekarskie
przez: kasia 28 | 2010.11.3 11:54:38
Witam Mam pytanie co mam zrobić jestem w ciązy i sie przeziębiłem dostałam zwolnienie na tydzien czasu i w trakcie zwolnienia poszłam do ginekologa na badania i pokryły mi sie zwolnienia co teraz? czytaj dalej»
-
przez: moniczka | 2010.11.3 12:2:42
Witam Czy może ktos mi powiedzieć jak napisac prośbe do szefa o podwyżkę jak umotywować tę prośbę, aby oczywiście została rozpatrzona pozytywnie?Z góry dziekuje za informacje czytaj dalej»
-
Zniszczony nagrobek moich rodziców :((
przez: 7tybs | 2010.11.3 12:9:6
A czy jest taka możliwość, żeby oskarżyć zarządcę cmentarza o niedopilnowanie swoich obowiązków? Nagrobek niestety nie był ubezpieczony... czytaj dalej»
-
przez: jehhud | 2010.11.3 12:26:45
Wydaje mi się, że nie ma jakiejś górnej granicy, do której ktoś może pracować. Jeśli tylko pracodawca jest chętny do zatrudnienia takiego pracownika, a pracownik spełnia kryteria (...) czytaj dalej»
-
Potrącony przez motor na górskim szlaku
przez: jehhud | 2010.11.3 13:0:41
Oczywiście powinien Pan to zgłosić na policję, gdyż nawet jeśli do potrącenia nie doszło na drodze publicznej, to wciąż to było przestępstwo. Tym bardziej, jeśli sprawca odjechał. Warto jednak (...) czytaj dalej»
-
przez: RobetG42 | 2010.11.3 13:5:51
Witam Z własnego doświadczenia wiem, że dług z spadku może zostać częściowo umorzony a reszta rozbita na raty. Wszystko zależy od odpowiedniego umotywowania podania, trzeba przedstawić dowody (...) czytaj dalej»
-
przez: hugokołłątaj | 2010.11.3 13:19:25
@jehhud: Chyba w takim razie będę musiał się wybrać i zmierzyć szerokość chodnika :) @kasia_mik: nie byłoby problemu, gdyby miasto budowało odpowiednio dużo ścieżek rowerowych! Niestety w (...) czytaj dalej»
-
Czy prezenty są wliczane do alimentów?
przez: kasia_mik | 2010.11.3 13:42:8
To jakiś głupi pomysł, że takie rzeczy jak odprowadzanie do szkoły jest wliczane do obowiązku alimentacyjnego - przecież to są rzeczy niewymierne i tworzą relacje rodziców z dzieckiem!! (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.11.3 14:1:59
Przy rozwodzie z orzeczeniem o winie, małżonek który zostanie wskazany jako winny może zostać zobowiązany do płacenia przez ograniczony okres (chyba pięć lat) alimentów na rzecz drugiego małżonka, (...) czytaj dalej»
-
przez: Kamil | 2010.11.3 14:51:26
Janosikowe ? sposób zasilania funduszu solidarnościowego, z którego finansowana jest subwencja ogólna, w praktyce nakazujący województwom Polski o wyższych przychodach przekazywanie części swoich (...) czytaj dalej»
-
jak napisać wyjaśnienia Do SĄDU odnośnie sprawy podejrzanego z art.286 1kk
przez: dominik17g | 2010.11.3 17:4:21
Witam dziś dostałem pismo z Warszawy z Prokuratury iż akt oskarżenia jako ja podejrzany w oszustwie został przesłany do sądu w warszawie III wydział karny, chodzi o to iż kiedyś jakieś pół (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.11.4 7:35:4
Kontroler biletów może sprawdzić bilet. Wszystkie inne czynności w tym sprawdzenie tożsamości jeśli pasażer nie wyraża na to zgody mogą odbyć się wyłącznie przez policję, którą kontrolerzy (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.11.4 7:37:40
Zlikwidować konto na tym portalu i/lub zgłosić całą sprawę policji. czytaj dalej»
-
przez: Romann45 | 2010.11.4 8:36:17
Frycowe może oznaczać stratę poniesioną wskutek błędu popełnionego z braku doświadczenia w jakiejś dziedzinie lub wkupienie się nowicjusza do grupy np. kolegów. czytaj dalej»
-
przez: tamara42 | 2010.11.4 9:4:26
Witam Mam ogromny problem, moja mama nie żyje ojciec ożenił sie poraz drugi.Niestety macoacha gnębi mnie psychicznie a nawet zdarza się, że fizycznie nie mam do kogo sie zwrócić o pomoc mój ojciec (...) czytaj dalej»
-
czy mam płacić za drugie ubezpieczenie na studiach??
przez: erudyta | 2010.11.4 9:8:0
Masz na myśli ubezpieczenie zdrowotne? Wystarczy mieć jedno. czytaj dalej»
-
Uprawnienia osób niepełnosprawnych w pracy
przez: Romann45 | 2010.11.4 10:56:15
Racja. Ale przydałoby się, żeby ta praca jeszcze była dobrze płatna. Każdy potrzebuje jakieś motywacji do pracy. Żeby mieć poczucie, że to, co robi jest wartościowe. czytaj dalej»
-
przez: Beata81 | 2010.11.4 13:6:39
Pokrywanie kosztów leczenia w Unii Europejskiej przez polski Narodowy Fundusz Zdrowia dotyczy podstawowych świadczeń medycznych oferowanych przez publiczną służbę zdrowia w danym kraju UE i to w (...) czytaj dalej»
-
przez: janinka | 2010.11.4 13:37:30
Witam Mam pytanie złożyłam wniosek o odroczenie kary z powdu cięzkiej sytuacji rodzinnej i moje pytanie ile będę czekac na odpowiedź czy to będzie miesiąc, ół roku czy może dłużej?Z góry (...) czytaj dalej»